Nedelja solidarnosti

imageU Valjevu je povodom obeležavanja jubileja 35.-to godišnjice postojanja Društva za cerebralnu paralizu, organizovan program obeležavanja centralne manifestacije Nedelje solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom Srbije koja je održana od 5. do 11. oktobra.

Program je objedinio edukativnu, informativnu i kulturno zabavnu komponentu. Obuhvaćeni su sledeći tematski sadržaji :"Značaj sveobuhvatnog, integrisanog, kontinuiranog i multidisciplinarnog pristupa u kreiranju i pružanju usluga u socijalnoj zaštiti sa osvrtom na iskustva u EU“, programi podrške u sistemu invalidske i socijalne zaštite, mogućnosti razvijanja inovativnih i usavršavanja postojećih usluga u sistemu socijalne zaštite sa aspekta gledišta Zavoda za socijalnu zaštitu. Osim toga prezentovana su i iskustva u izradi Nacrta lokalnog akcionog plana u oblasti invalidnosti Valjeva, predstavljene su usluge Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred" Valjevo iz ugla korisnika, odigrana je pozorišna predstava – glumačke sekcije Kluba osoba sa invaliditetom "Korak napred" Valjevo insert iz “Muško ženskih razgovora” Duška Radovića u režiji Ljubivoja Buba Markovića, a realizovani su i zabavni program koji su pripremili učenici Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, kao i poseta Klubu osoba sa invaliditetom "Korak napred".

Ukupno je manifestaciju posetilo i u njoj učestvovalo oko 120 ljudi, od čega je više od polovine bilo osoba sa invaliditetom.

U programu su učestvovali i prisustvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, grada Valjeva, Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije, učenici Muzičke škole “Živorad Grbić” u Valjevu, predstavnici lokalnih organizacija Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije (ukupno iz 34 organizacije), predstavnici lokalnih gradskih organizacija osoba sa invaliditetom, prestavnici nekoliko osnovnih i srednjih škola u Valjevu, predstavnici institucija kao što je Fond PIO, Centar za socijalni rad, Podrinjsko kolubarski region.

Ova sedmica, odnosno ceo mesec, posvećen je podsticanju solidarnosti na svim poljima života sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom, a i ostali građani. Ova solidarnost treba da sa ljudskog humanističkog aspekta podstakne ravnopravnost, jednakost i uključenost svih građana pa samim tim i osoba sa invaliditetom u sve tokove života u zajednici.

Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.