Izmedju zapošljavanja i otpuštanja

imageZavršenim konkursom Grada u okviru programa zapošljavanja biće angažovano 130 ljudi. Grad je za ovu namenu izdvojio 15 miliona dinara. S druge strane još se čeka uputstvo o racionalizaciji zaposlenih.

U okviru mera zapošljavanja koje sprovodi Grad Valjevo raspisan je konkurs za četiri oblasti zapošljavanja i to : javne radove, pripravnike, novozapošljavanje i samozapošljavanje .Prijavljivanje je završeno i prvi radni dan za pripravnike i one koji su se prijavili za program javnih radova biće u ponedeljak 19. oktobra.Grad je za ove namene izdvojio 15 miliona dinara. “ Ove godine finansiramo zapošljavanje 30 pripravnika , oko 80 osoba prijavilo se za javne radoe , a po deset za novozapošljavanje i samozapošljavanje. Bilo je veliko interesovanje za obavljanje pripravničkog staža gde finansiramo pripravnički staž za tri nivoa obrazovanja, ali i za programe samozapošljavanja i novozapošljavanja“, kaže načelnik Gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.
Grad će kada su pripravnici u pitanju za one sa VII stepenom SS izdvojiti 14 000 dinara mesečno plus porezi i doprinosi, za pripravnike sa Višom školom 12 000 dinara uz pripadajuće poreze i doprinose i za one sa srednjom školom 10 000 dinara pod istim uslovima. Za realizaciju programa novozapošljavanje grad će sa 200 000 dinara finansirati novozaposlene kod već postojećih poslodavaca, a sa 160 000 dinara finansiraće one koji samostalno započinju biznis. Najveći broj osoba obuhvaćen je programom javnih radova u kome će 80 lica ostavrivati zaradu od 15 000 dinara mesečno plus porezi, doprinosi i putni troškovi.
S druge strane Valjevo kao i druge lokalne samouprave čeka racionalizacija broja zaposlenih , ali po rečima načelnika Gradske uprave uputstvo od Vlade Srbije još nije stiglo. “ Mi smo pre više od mesec dana imali sastanak sa ministarkom Kori Udovički koja nas je tada obavestila da će već naredne nedelje uputstvo stići medjutim to uputstvo još nije stiglo. Mi smo s druge strane svim korisnicima budžeta na koje se racionalizacija odnosi naložili da Gradskoj upravi dostave precizne podatke o broju zaposlenih , ali pre svega i o broju onih koji odlaze u penziju s obzirom da se zakon o penzijama ponovo promenio u smislu godina koje su predvidjene za ostavrivanje ovog prava. Na osnovu tih podataka znaćemo tačno koliki su viškovi i da li oni uopšte postoje, a uz uputstvo koje čekamo moći ćemo da odluku ministarstva i sprovedemo“, objašnjava Vujić Subotić.
Dok sjedne strane grad pokušava da merama zapošljavanja podigne nivo zaposlenosti , s druge strane moraće da zbije redove po pitanju već zaposlenih. „Mi imamo problem sa brojnim kadrovima koji nedostaju , ljudi su otišli u penziju i mi ne možemo nikoga da zaposlimo na njihovo mesto, mnoga javna preduzeća moraju da angažuju stručnjake sa strane lica po Ugovoru da bi neki posao bio završen. Ne sporimo da sigurno postoje radna mesta na kojima ima viška i to viška kadrova koji u toj meri nisu potrebni , ali to je problem koji postoji godinama i koji je nemoguće tako lako ispraviti sada i naravno ne tako brzo, ali možda upravo ova mera Vlade i ministarstva reše taj problem efikasnije“, navodi Vujić Subotić..

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.