Trgovački kodeks

      Нема коментара на Trgovački kodeks

imageUdruženje potrošača Vapot u nameri da izvesti potrošače o njihovim pravima , ali I pravima I obavezama prodavaca I kompanija podsećaju potrošače da se Zakonom o zaštiti potrošača novčano i na druge načine sankcioniše se nepoštena i prevarna poslovna praksa trgovaca, a promoviše poštena koja se zasniva na Kodeksu poslovne etike.

Reč kodeks latinskog je porekla i označava zakonik ili zbirku zakona, dok se u figurativnom smislu prevodi kao propis, zbirka propisa ili nekih pravila. Kodeksom dobre poslovne prakse utvrđuju se principi i pravila poslovne etike uopšte za sve društvene subjekte, a specifičnosti definišu grupacije i strukovna udruženja. U ovom slučaju to bi bilo Udruženje za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam pri Regionalnoj privrednoj komori Valjevo.
Privredna komora Srbije utvrdila je 15 načela na kojima se zasniva Kodeks poslovne etike njenih članica, dakle i onih koje su udružene u Regionalnu privrednu komoru Valjeva, koje se obavezuju na:
– profesionalno obavljanje svoje poslovne delatnosti,
– savesno i potpuno preuzimanje i izvršavanje poslovnih obaveza i odgovornosti,
– korišćenje dopuštenih sredstava za postizanje poslovnih ciljeva,
– uzdržavanje od korišćenja političkog uticaja ili pritiska radi ostvarivanja poslovnih ciljeva,
– rešavanje sporova sa poslovnim partnerima putem pregovora ili posredovanja, i tako dalje.
Tim Kodeksom naročito je naglašena obaveza privrednih subjekata (trgovaca) da poštuju potrošače i teže zadovoljenju njihovih potreba i očekivanja tako što će da postupaju u skladu sa poslovnom etikom i uvažavaju potrošače kao svoje poslovne partnere, ne čine radnje kojima stvaraju lažnu predstavu o svojim proizvodima/ uslugama, izdaju račun za kupljenu robu/uslugu, uvažavaju privatnost potrošača, i tako redom.
Kada se iz divnih snova vratimo u realnost naše svakodnevice, videćemo da se malo trgovaca, malih i onih gigantskih, odnosi prema svojim kupcima u duhu poštenog poslovnog morala, dobrih poslovnih običaja i u duhu načela savesnosti i poštenja. Umesto ljubaznog osmeha prodavca često vidimo namrgođen izraz njegovog lica, ničim izazvan. Umesto da vas u „vašoj“ banci usluže što pre i što korektnije poštujući vaše vreme, čekaćete dugo jer referent sa druge strane šaltera radi nešto drugo. Ako u zdravstvenu ustanovu kojim slučajem odete zdravi, razbolećete se od osionog odnosa dela njenog osoblja prema vama. Treba li vas podsećati na tortutru kojoj ste izloženi vi i vaše poštansko sanduče silnim štampanim reklamama što ih guraju nasrtljivi trgovci?
Navedene i druge nepoželjne postupke trgovaca i davalaca usluga treba suzbijati upornim insistiranjem na primeni njihovog Kodeksa dobre, korektne poslovne prakse koji je njihov normativni akt i ne sme biti skrivan od potrošačima i koji nikako ne može da zameni „Knjiga utisaka“ ili poruka „Stalo nam je do vašeg mišljenja“. Imate li drugačije mišljenje o svemu ovom? Pišite nam o tome.
Udruženje VAPOT
Dragan D. Popović
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.