Finale Seoskih olimpijskih igara

imageVelikim finalom na Stavama završene su Seoske olimpijske igre. Put Vrnjačke banje gde će biti održano veliko republičko finale zaputiće se preko 50 sportista koji će predstavljati valjevski kraj.

Gotovo 2000 takmičara u proteklih gotovo dva meseca oprobalo se u različitim sportovima u okviru Seoskih olimpijskih igara koje su održane u 19 valjevskih sela. Na velikom finalu koje je održano na Stavama našle su se po četiri ekipe u 12 sportova.
„ Ja možda ipak mopgu da više govorim o košarci s obzirom da je to moja struka više, ali zaista je na ovom takmičenju vidjeno dosat dobrih i kvalitetnih igrača. neki od njih treniraju i u nekom

image od valjevskih klubova. Kvalitet nije loš pogotovo sada u finalu. Fudbal je takodje kvalitetan , odbojka takodje tu ima pravih odbojkaša. Dobro je što je ovo takmičenje vratilo akcenat na sportski život na selu“, kaže Radomir Simić sekretar SS Valjeva.
Po njegovom mišljenju još mnogo stvari nedostaje valjevskim selima za ozbiljnije bavljenje sportom u smislu infrastrukture , ali podjednako smatra i da je velika odgovornost na nastavnicima fizičkog vaspitanja u seoskim školama.
Pored činjenice da je oko 300 sportista boravilo na Stavama interesantna je podatak da mnogi od njih nikada nisu posetili ovo sselo pa ni neka druga u kojima je takmičenje održavano što su takmičari posebno istakli kao značajn momenat samog održavanja igara.

image Sama ideja za održavanje Olimpijskih igara u valjevskom kraju potekla je od strane SS na nivou Srbije. Već na početku bilo je očito da neće biti lako organizovati takmičenje s obzirom da su sela dosta opustela prethodnih godina , a nesporna je i činjenica da su poslednje Olimpijske igre održane pre 30 godina. Predsednik OO ovih igara Dragn Jeremić kaže da je stoga doneta i odluka da ona sela koja ne mogu sama da oforme ekipe mogu udružena sa drugim selima uglavnom susednim formirati timove za takmičenje. „Samo 20% sela nisu bila uključena i žao nam je zbog toga , ali s druge strane imali smo sela koja su imala po tri ili četiri ekipe kao samostalne MZ.Sada je bilo očito da postoji interesovanje i to je povod da sledeće godine još ozbiljnije organizujemo ovo takmičenje. Mi smo sadad gde god smo došli , sredili terene , dodali table ili druge rekvizite koji su nedostajali. Mi smatramo da Valjevo ima veliku šansu da postane ozbiljan grad u kome se razvija sportski i kulturni život. Ovo je naša šansa, sport, da decu sklonimo sa ulice , udaljimo od droge , alkohola duvana , svih loših stvari sa kojima se susreću. Pa pogledajte šta nam televiozija plasira uglavnom rijaliti programe u kojima se vrednuju neki iskrivljeni šabloni ponašanja. Sport je šansa za svu našu decu“, rekao je Jeremić.

image

Rezultati :
Fudbal – Poćuta
Odbojka : Leskovice muškarci
Beloševac – Petnica žene
Basket : Leskovice m
Loznica ž
Kros: Petnica m
Petnica ž
Bacanje kamena s ramena: Paune
Šah: D.Bukovica
Nadvlačenje konopca : Divci
Pikado: Poćuta m
Loznica ž
Klipak: Kamenica
Skok u dalj : Leskovice m
Loznica ž
Stoni tenis: Leskovice m
Kamenica ž

Pobednici finala 19. septembra predstavljaće Valjevo na završnom takmičenju u Vrnjačkoj Banji.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.