Odrekli se dnevnice samo u tv prenosu

imageOdbornik SPS-a dr Zoran Živković na sednici Skupštine predložio je prisutnim odbornicima da se odreknu svoje endbvnice u visini od tri hiljade dinara za kupovinu pištolja za biopsiju za Bolnicu u Valjevu. Niti su svi odbornici prihvatili predlog niti su oni koji su podigli ruku zaista za donaciju.

Odbornik dr Zoran Živković na sednici Skupštine izneo je predlog da se prisutni odbornici odreknu dnevnice u visini od 3000 dinara kako bi učestvovali uakciji prikupljanja sredstava za kupovinu pištolja za biopsiju za Bolnicu. Živković je svoj predlog obrazložio činjenicom da je nabavka ovog aparata neophodna jer ubrzava mnoge procedure i istovremeno nezaobilazni je deo dijagnostičkih procedura. Od prisutna 43 odbornika u sali oko 30 odbornika se izjasnilo za ovaj predlog , a predsednik Skupštine je obrazložio da po poslovniku iako je odluka doneta većinom glasova prisutnih odbornika ona ne obavezuje one koji nisu podigli ruku da se odreknu dnevnice jer je to lična odluka svakog odbornika. Prihvatanje predloga od strane odbornika zapravo znači donaciju od 96 000 dinara za nabavku ovog aparata ili bi bar trebalo da znači. Kako Vamedia saznaje neki od odbornika koji su u skupštinskoj sali podigli ruku u znak da se odriču dnevnice nisu zaista za to već se naknadno moglo čuti da će oni svoju dnevnicu ipak uzeti. Vrlo je moguće da su verovali da je za televizijski prenos bitno da se vide sa rukom u vazduhu , a da potom tamo gde nema kamera mogu dnevnicu i potvrditi.
Dvoličnost pojedinih odbornika bila je prisutna i prilikom izglasavaja odluke o donaciji Skupštine za obnovu od poplava , ali je na kraju uz stalno podsećanje valjevskih medija i njihovu proveru liste donatora , ipak nekako na namenski račun uplaćeno 153 000 dinara.
Valjevski odbornici u ovom mesecu imaće još jednu sednicu Skupštine što znači da će prihodovati 6 000 dinara . Mnogi od njih nikada se nisu javili za reč niti izrekli svoj stav ni po jednom pitanju , a za protekli period Skupština je razmatrala po paušalnoj proceni više od 300 tačaka dnevnog reda.
Javna je tajna kako se biraju odbornici kao i činjenica da su vlasnici svojih mandata što je mnogima od njih značilo da praktično „na ledja“ mogu da okače tablu „Na prodaju“.
Na samom glasanju videlo se da pojedine odborničke grupe u celosti nisu želele da daju novac. Ostaje činjenica da su odbornici predstavnici naroda u gradskom parlamentu pa bi ovom narodu trebalo da bude za nauk da dobro vode računa kome daju svoj glas i za šta ga daju. Da li za to da neko dobije dnevnicu , a nikada ne progovori ni reč , pritom ne zna ni koje su tačke na dnevnom redu ili za brigu o dobrobiti gradjana.
Vamedia se nada da će spisak odbornika koji su dali donaciju biti objavljen kako bi grad mogao da zna kome je život ljudi važniji i veći od dnevnice od 3000 dinara. Kako je Vamediji objašnjeno tek sledeće nedelje odbornici će biti pozvani telefonom da bi se pojedinačno izjasnili o tome da li žele da zadrže dnevnicu ili je se odriču. Do tada vrlo je moguće da se neki i predomisle pa se iste zaista i odreknu, a moguće je i da neko postupi obrnuto od odluke koju je dao na sednici.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.