„Agrorazvoju“ dodeljena stočna pijaca

imageU skladu sa Zakonom doneta je nova odluka o upravljanju pijacama u Valjevu i na Divčibarama. Pored uskladjivanja sa novim Zakonom doneta je i odluka da ubuduće stočna pijaca „Beloševac“ bude pod upravom novoformiranog JP “ Agrorazvoj- valjevske doline“.

Novom odlukom grada preduzeće „Polet“ i dalje ostaje preduzeće koje gazduje pijacama čiji su prostori i nazivi sada jasno definisani i to : „Stara zelena pijaca“ na Keju I ustanka, „Nova gradska pijaca“, mini pijace „Novo naselje“,“Divčibare“, „Peti puk“, „Naselje Sretena Dudića“. „Brdjani“, „Naselje Oslobodilaca Valjeva“.
Javno preduzeće „Agrorazvoj-valjevske doline“ po novoj odluci vrši delatnost upravljanja pijacom „Beloševac“.
Ista odluka jasno definiše pored prostora prava i obaveze javnih preduzeća koja gazduju pijacama , ali i zakupaca tezgi , a istovremeno predvidja i novčane kazne za one koji budu prekršili odredbe ove odluke.
Po novoj odluci stočna pijaca pripojena je novom javnom preduzeću s obzirom da zakon o javnim preduzećima nalaže obavljanje ber jedne komunalne delatnosti , a kako je samo preduzeće osnovano da bi se bavilo razvojem poljoprivrede logična odluka bila je stavljanje stočne pijace u njihovu nadležnost. „Polet“ s druge strane mora u narednom periodu komunalno urediti poslovanje pijace na Divčibarama.
Medju odredbama nove odluke nalazi se izmedju ostalog i obaveza preduzeća da čiste i održavaju pijace nakon završetka njihovog radnog vremena, WC na pijaci koji je u funkcionalnom stanju, uklanjanje snega i leda sa pijačnih kolsko-pešačkih prolaza, dostupnost sanitarnih uredjaja korisnicima , dezinfeksciju pijace, oglasnu tablu, čuvanje i obezbedjenje, naplatu nakanade za korišćenje objekata i opreme, javnu rasvetu na pijacama.
Zakupci tezgi takodje imaju svoje obaveze , a mnoge od pomenutih navedenih obaveza i jednih i drugih postojale su i ranije samo je pitanje da li su se i u kojoj meri sprovodile.
Na jednoj od ranijih sednica Skupštine direktor „Poleta“ Dragan Branković ukazao je na obavezu zakupaca da po završetku radnog vremena očiste prostor oko svoje tezge i smeće odlože na za to predvidjena mesta, ali i na činjenicu da broji zakupci ne poštuju ovu odredbu.
Sdruge strane nije poznato da navedene pijace o kojima se stara „Polet“ do dana današnjeg imaju uredno postavljene ili izgradene WC-e, nedostaju frižideri i još mnoge druge stvari.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.