DS: Toplana poslovala po zakonu

imageGradska Toplana žalila se na neosnovanu odluku Poreske uprave kojom se od Toplane traži da vrati sredstva ostvarena povraćjem PDV-a u iznosu od 47 miliona dinara osnovne vrednosti i 38 miliona kamate. Rukovodilac razvoja i investicija u Toplani , ali i dugogodišnji direktor iz ranijih godina Dragan Despotović tvrdi da je Toplana imala pravo na povraćaj PDV-a što dokumentuje papirima.

Pred valjevskom Toplanom je zahtev Poreske uprave u iznosu od 85 miliona dinara po osnovu nezakonito prisvojenog povraćaja PDV-a. Na ovu odluku Toplana se žalila smatrajući je neosnovanom. „ Nijednom rečju ne stoji da je Toplana prekršila bilo koji član zakona i ne stoji u rešenju da je sporni PDV bio nezakonito prisvojen. Ovu činjenicu potkrepljuje niz rešenja poreskih inspektora, eksternog revizora , ali i bilansi stanja ovog preduzeća koji su prihvaćeni“, kaže Dragan Despotović nekadašnji direktzor Toplane.
Objašnjavajući genezu rada Toplane Despotović navodi da je projekat počeo da se realzuje 2007 godine zahvaljujući donaciji Evropske agencije za rekonstrukciju u iznosu od 3 970 000 evra i druge donacije u iznosu od 799 250 evra. Grad je 2007 godine podigao kredit izabrao i direktno plaćao izvodjača radova za izgradnju 32 toplovodne podstanice i izgradnju vrelovodne mreže u naselju Kolubara II. Istovremeno donacije je dalo ministarstvo za infrastrukturu i Vlada Češke. Pošto grad nije u sistemu PDV-a doneta je odluka da se izgradnja i nabavka vrši preko Toplane jer je Toplana u PDV-u. „ Zašto bi gradjani Valjeva 20% skuplje plaćali opremu bez prava povraćaja PDV-a. nakon toga od Agencije iz Evrope smo dobili pisani dokument da sve ono što je dato predstavlja vlasništvo Toplane Valjevo. Nakon dobijanja tog dokumenta prosledili smo gradu da se ugovor sa pravom korišćenja usaglasi sa tim dokumentom da mi praktično ne možemo dva puta dobiti isti objekat. Donošenjem odluke o poveravanju investitorskih psolova Toplana raspisuje javne nabavke kotla toplotnih podstanica, radova , cevi. Po završetku radova koji se izvode 2008, 2009 i 2010 godine grad se obraća ministarstvu finansija za mišljenje s obzirom da je grad zaključio ugovor sa Toplanom da se pribavljena oprema knjiži kao osnovno sredstvo Toplane u kome pita da li ovo preduzeće može koristiti prethodni PDV kao odbintu stavku. Ministarstvo je odgovorilo da s obziorm na činjenicu da je oprema osnovno sredstvo za rad Toplane , Toplana ima pravo na povraćaj PDV-a.“, objašnjava Despotović.

Despotović navodi da je svake godine Toplana poslovala na taj način i da je takvo poslovanje vodio svaki direktor što je slučaj i sa svim ostalim Toplanama u Srbiji. „ Poreska uprava je postupala kako nam je rečeno po anonimnoj prijavi i nakon analize iako su sve moguće inspekcije godinama proveravale rad Toplane pronašla grešku u knjiženju koje se odnosi na dve stavke u kojima se navodi čuvanje i skladištenje tudjih dobara“, tvrdi Despotović.
Na pitanje Vamedie da li Toplana poseduje dokumenta koja objašnjavaju šta su podrazumevale te dve stavke i o kakvim i čijim sredstvima se radi Despotović odgovra potvrdno. „ Postoje kartice o tome i precizna evidencija. Moglo se čuti ovih dana da sam ja izdao nekakvo naredjenje o knjiženju. Ja sam nakon pribavljanja mišljenja ministarstva finansija koje je jedino merodavno u ovom slučaju , a koje kaže da imamo pravo na povraćaj PDV-a i potom zatraženog tumačenj od tadašnje direktorke Poreske uprave naložio knjiženje PDV-a o čemu postoje dokumenti“, kaže Despotović.
Kako se u javnosti pojavila informacija da Poreska uprava već uzima novac sa računa Toplane i da je na taj način već prihodovala 17 miliona dinara Vamedia je zatražila odgovor na pitanje da li je to tačno?“ Poreska uprava je zaustavila nama sada povraćaj PDV-a dok se postupak ne okonča jer smo se žalili i iz tog razloga iako u zakonu nigde ne piše da se obustavlja tekući PDV ako postoji sudski spor i oni su za sada zadržali naših 17 miliona . To nije nikakav odbitak od ove cifre koja se traži od Toplane“, objašnjava Despotović.
Činjenice pokazuju da spor i sudski proces mogu trajati i do tri godine pa je logična pretpostavka da bi zadržavanje novca od strane Poreske uprave moglo naneti štetu poslovanju preduzeća. „ Vrlo je moguće da ukoliko taj proces bude dugo trajao Toplani bude pričinjena šteta i bude otežano poslovanje . Ja ne mogu da govorim o tome zašto je sve ovo pokrenuto , ali verujem da je javnosti jasno da postoje težnje pojedinca da se ovo preduzeće u potpunosti uruši“, kaže Despotović.

On dodaje da se od Toplane traži preknjižavanje i prefakturisanje svega gradu čime se nameće obaveza od 85 miliona dinara. „ Faktura samim po sebi podrazumeva promet. Ali ako niste ništa prodali ništa kupili tu prometa nema . Tražili smo da nam objasne kako onda treba da izgleda ta faktura , ali to niko ne zna . I logično je da ne zna jer nema fakture ako nema prometa . Oni sada zadržavaju sredstva tvrdeći da će kada se postupak završi oni sredstva Toplani vratiti . Ja sam za to da se obavi niz razgovora kako se poslovanje Toplane ne bi dovelo u problem. Ja ne znam da li se sada takvi razgoori vode , ali verujem da je to jedini način i da se ja pitam ja bih razgovrao i pokušao da na taj način otklonimo problem“, zaključio je Despotović koji je svojevremeno bio 9 godina direktor Toplane . Interesantan je podatak da su i svi ostali direktori nakon njega poslovali na identičan način u slučaju PDV-a, a poštujući mišljenje ministarstva , Poreske uprave i izjava donatora Agencije za rekonstrukciju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.