Završena sanacija korita Kolubare

imageZavršeni su radovi na sanaciji jednog dela vodotoka reke Kolubare. Ministarstvo ima projekte za nastavak radova koji će biti finansirani iz IPA fondova EU. za sanaciju gornjeg dela korita Kolubare Vlada Japana donirala je 110,9 miliona dinara.

Danas je završetku radova na sanaciji vodotoka reke Kolubare prisustvovala i ministarska poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković sobzirom da se resor Srbija voda nalazi upravo pod nadležnostima ovog ministarstva. Ministarka Bošković je danas istakla da su najpre u Srbiji sanirani delovi u toku samog poplavnog talasa u smislu sanacije nasipa , a da se odmah nakon toga krenulo sa potpunom sanacijom i merama predostrožnosti kako bi se buduće poplave predupredile. „ Nakon povlačenja poplavnog talasa pripremljeni su projekti u vrednosti od 1,6 milijardi dinara . Danas smo obišli Krupanj, Osečinu i Valjevo sada i ukupno je potrošeno na sanaciju oko 1,4 milijarde dinara. Ukupno za ove tri opštine 212 miliona dinara za sanaciju nasipa , obaloutvrda. Ovo što vidimo je imponzantno u odnosu na ono što je ostalo nakon majskih poplava. konstatovali smo da su poštovani rokovi da su radovi izvedeni po datim projektima“, rekla je mionistarka.
Bošković je dansas posebno naglasila zahvalnost Vladi Japana koja je donirala sredstva kako bi radovi bili izvedeni . Ministarka kaže da su projekti za preventivno delovanje već spremljeni i da će se njima konkurisati prema EU. kako je ambasador EU Majkl devenport upravo u Valjevu najavio 2,8 miliona evra za tu namenu ministarka kaže da su projekti i prosledjeni Kancelariji. „ Očekujemo vrlo brzo odgovor i informaciju o tome s obzirom da je i ambasador Devenport sve vreme pratio naše napore i kako je i on rekao da će to biti vrlo brzo ja se nadam da će tako i biti“, kaže ministarka.

image Goran Puzović direktor Srbija voda danas je rekao da su radovi izvedeni na 96 lokacija u Srbiji. „ Posledica tridesetogodišnjeg neulaganja u vodoprivredu ostavili su traga i pred nama je pet do deset godina napornog rada kako bismo unapredili vodoprivrednu zaštitu. Zajedno sa UN pokrenuli smo jedan projekat koji uključuje 13 opština za izradu studije koja će predočiti koje to mere moraju da se sprovode i očekujemo da u narednih sedm osam meseci ta studija kaže šta treba da radimo kako bismo mogli da pristupimo izvodjenju radova. predali smo projekat za 5 kilometara reguilacije korita Kolubare i ovde dve reke Jablanice i Obnice tako da očekujemo da te radove i izvbedemo iz sredstava EU“, kaže Puzović.
Trenutno je saniran deo korita od belog mosta prema stadionu na Pećini dok za donji deo Puzović kaže da će donji deo korita biti sastavni deo projekta zčije se finansiranje predvidja iz najavljenih 2,8 miliona evra.
Zahvalnost i ministarstvu , ali pre svega Vladi Japana izrazio je danas i gradonačelnik grada Valjeva . „ Zaista se zahvaljujemo ministarstvu na razumevanju prilikom sanacije , gospodinu Puzoviću , ali pre svega Vladi Japana koja nam je dobrom vratila i odgovorila sredstvima nakon poplave kao što smo mi to učinili organizjući koncert i upućujući pomoć kada je njima bila potrebna. Grad trenutno razmišlja o načinu kako da iskažemo zahvalnost i očekujem da ćemo postići konsenzusokjo različitih predloga koji postoje“, rekao je Terzić.

Radove na sanaciji korita Kolubare koji su počeli u oktobru mesecu izvelo je preduzeće Erozija. Na ukupno saniranih 1.115 metara u prvobitno stanje vraćeno je 840 metara oštećenog korita Kolubare, uzvodno od mosta na Jadru do teniskih terena na Pećini, i 275 metara leve obale reke nizvodno od Jadra ka belom pešačkom mostu
Na spojevima novog korita koje je uradjeno novina su konsolidacioni betonski pojasevi koji će služiti kao stabilizacija.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.