Manifestacije – resavska škola

imageGrad Valjevo će sa 1,5 miliona dinara finansirati 14 manifestacija koje će biti održane u ovoj godini. Iz dodeljenih sredstava se vidi da Grad nema nameru da unapredjuje manifestacije kao turistički potencijal grada.

Komisija za dodelu sredstava po pristiglim projektima vezanim za manifestacije u našem gradu raspodelila je 1,5 miliona dinara i to dodelivši najviše novca održanoj manifestaciji SPREG 300 000 dinara. Interesantno je da su svi oni koji su želeli da izlože nešto na ovom sajmu morali da plate zakup štandova. Postavlja se pitanje na koji je način Grad finansijski pomogao manifestaciju ako firme iz Valjeva nisu dobile popust ili besplatan prostor?
Po visini opredeljenih sredstava slede „Petrovdanski dani“ u Kamenici i „ Dani kupine“ na Stavama sa po 175 000 dinara. i jedna i druga manifestacija godinama unazad privlače veliki broj posetilaca .
Sa 140 000 dinara grad je finansirao održani Sajam venčanja , a po 100 000 dinara dobiće : Tucijada u Ogladjenovcu, Povlen reli , Trka valjevski izazov.
Potpuno je nejasno zašto je grad doneo odluku da nastavi finansiranje Dana maline u Brankovini za šta je opredeljeno 90 000 dinara kada je ova manifestacija prošle godine jedva imala 20 posetilaca , a samo 4 proizvodjača maline. Duplo manje novca grad je opredelio za „Manifestaciju Malini u čast“, koja se od prošle godine održava na Povlenu. Interesantno je da se prošle godine u okviru ove manifestacije okupio veliki broj izlagača i proizvodjača kao u Brankovini u srećnije doba. Grad je ipak smatrao da iako u Brankovini više nema maline treba da postoji manifestacija.Pitanje je da li će i ove godine iko od gradskih vlasti da se nadje na ovoj manifestaciji?
Četvrti Sabor na Povlenu ovoga puta dobio je 90 000 dinara. Interesantno je da ovaj Sabor zapravo gotovo da nema nikakvih značajnijih sadržaja i da je komentar okupljenih i prošle godine bio da je teško razumeti poentu organizovanja ove manifestacije.
„Dani gljiva“ ove godine biće finansirani sa 80 000 dinara pa je za očekivati da se za taj novac na meniju ove manifestacije nadju i različita jela od gljiva.“ Ilindenski vašar“ koji je prvi put održan prošle godine u ovoj godini grad će finansirati sa 50 000 dinara , a planinarski kamp „Upoznaj valjevski kraj Povlenski vrhovi „ biće finansiran sa smao 30 000 dinara.
Sve u svemu ozbiljne manifestacije koštaju mnogo više od opredeljenog novca u budžetu. Posebno je potom pogubna i politika davanja „veštačkog disanja“ manifestacijama koje su se same ugasile.
Ništa manje nije interesantna činjenica da ne postoji prava procena isplativosti finansiranja pojedinih dešavanja. Novac se dakle deli po automatizmu ili prepisivačkim metodama iz ranijih godina.
Nepoznato je i zašto neko misli i veruje da se nakon smeštno malo novca izdvojenog za neku manifestaciju može očekivati visok kvalitet?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.