Devetnaesta „Tucijada“ u Oglađenovcu

imagePočetkom dvadesetog veka u Oglađenovcu je pronađeno izvorište kisele vode pokraj Oglađenovačke reke. Na tom izvorištu se narod okupljao svakodnevno, a najviše praznicima. Na najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, zaživeo je narodni vašar, pa je pored narodnog veselja narod organizovao i takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima. I dan danas se priča o tome, ko je bio najviše puta pobednik i ko je znao da izabere jaje sa tvrdom ljuskom.

U poslednjih trideset godina kako su narodni vašari prestali, prestalo je da se održava i ovo lepo takmičenje. O ovome se pričalo i na kraju je potekla inicijativa da se takmičenje obnovi, što je i učinjeno. Crkvena opština Oglađenovac je 1997. godine odlučila da oživi ovu tradiciju i nazove je „ Tucijada“, a razlog za oživljavanje ove tradicije je da se Vaskršnji praznik učini što sadržajnijim. Takmičari iz Beograda, Valjeva, Šapca, Lazarevca i drugih mesta u Srbiji takmičenje su počeli da posećuju već posle druge godine održavanja. Na prvoj Tucijadi održanoj 1997. učestvovalo je 25 takmičara, a na četrnaestoj održanoj 2010. godine pored nekoliko stotina gledalaca učestvovalo je 242 takmičara. Ova činjenica samo potvrđuje sve veću popularnost koju takmičenje iz godine u godinu dobija.

Načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić na današnjoj konferenciji za novinare upriličene povodom održavanja devetnaeste „Tucijade“ u Oglađenovcu je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala čast da najavi ovu manifestaciju koja ne samo što ima veliki kulturni već turistički i istorijski značaj, koja seže još od početka 20. veka. Načelnik Vujić se nada da će ova manifestacija imati veliki broj takmičara i ostvariti veliki uspeh.

Prota Grozdan Gajić u obraćanju novinarima istakao je da bez timskog rada, organizacionog odbora i ljudi dobre volje ne bi bilo ove manifestacije.
„Da proslavimo najveći praznik u godini, da proslavimo praznik nad praznicima jer Hristovo vaskrsenje možemo zvati najveće zaustavljanje propadanja čovekove duše u istoriji čovečanstva“, rekao je prota Grozdan. Dalje je najavio da služba počinje u 5.00 časova, a posle službe svi prisutni u hramu će biti pozvani na vaskršnju zdravicu u crkvenu salu jer to je praksa i za Božić, kako bi se razmenile čestitke, a zatim vernici odlaze svojim domovima da proslave hristovo vaskrsenje.
U popodnevnim satima će u centru sela biti održana manifestacija. Najavio je da postoji i predlog da se održi jedno takmičenje između Oglađenovca i Mokrina. To takmičenje bi se održalo na drugi dan Vaskrsa, i to jedne godine u Mokrinu, a druge u Oglađenovcu. Razlog za tako nešto prota Grozdan je naveo što i jedni i drugi sebe promovišu za svetsko prvenstvo. Mokrin sebe promoviše za svetsko prvenstvo, a i „Tucijada“ u Oglađenovcu je svetsko, ali dobila je ime Vaseljensko što znači svetsko i više od svetskog, u prevodu vasionsko. Ovog leta ćemo se uputiti u Mokrin da napravimo dogovor.
Poruka ove manifestacije po protinim rečima je dvostruka i to nesebičnost i radujmo se. „ Jedna je poruka da budemo nesebični, a druga je radujmo se. Radujmo se najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsenju, radujmo se i nađimo razlog da se radujemo“, rekao je prota Grozdan u svom obraćanju.

Predsednik organizacionog odbora i ovogodišnjeg žirija Vojimir Ašković govorio je o samoj organizaciji ove manifestacije. Naglasio je da pored centralnog programa tucijade postoje i prateći programi i to razna takmičenja kao što su nadvlačenje klipka, nadvlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, izbor korpe šarenih jaja, trka sa našaranim jajetom koje takmičari prvenstveno deca drže kašiku u zubima i tako trče, tako da je to jedan program koji privlači pažnju. I na kraju je dodao da paralelno sa tucijadom održava se i dečja tucijada drugog dana Vaskrsa.Ove godine će biti kod crkve za razliku od dosadašnjih godina kada se održavala na izvoru kisele vode.

Grad Valjevo je za ovogodišnju manifestaciju obezbedio oko 100.000 dinara.
Organizatori su se zahvalili svim sponzorima i uputili poziv za gostovanje na ovoj izuzetno zamnimljivoj manifestaciji u Oglađenovcu.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.