Pomoć za poljoprivrednike

imageRaspodela pomoći za mala poljoprivredna gazdinstva, koja su pretrpela štete u majskim poplavama je nastavljena . U saradnji sa Gradom Valjevom, a u okviru programa koji finansira Evropska unija i sprovodi Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, podeljeno je seme i đubrivo za prolećnu setvu za 345 poljoprivrednika.

Ova akcija se privodi kraju i njom je planirano da se podeli pomoć za 760 poljoprivrednika.Načelnik gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić kaže da je pomoć dobijena projektom EU i predvidje 30 miliona evra pomoći za celu Srbiju. “ Naš grad je zajedno sa FAO konkurisao i dobio pomoć. Zaista s mo zahvalni FAO na svemu što je do sada uradjeno jer nam to pomaže da štetu u poljoprivredi u velikoj meri ublažimo. Ceo proces prijavljivanja sprovodjen je prošle godine u avgustu i septembru kada su poljoprivrednici imali priliku da podnesu zahteve u seoskim MZ i uz malu dokumentaciju dobili su mogućnost da ostvare pomoć za sanaciju štete“, kaže Vujić Subotić i dodaje da je stiglo 782 zahteva.Kriterijumi izbora bili su u okviru pravila koja je spropisao FAO. Do kraja projekta je procena da će biti uloženo 25 miliona dinara bez PDV-a u vidu pomenute pomoći.
“ Sva pomoć je koncipirana tako da praktrično kroz pomoć mogu biti podignuti zasadi usevi koji su pretrpeli štetu. Količina koju dobijaju zavisi od kriterijuma FAO. To je pomoć koja nije direktno vezana za Gradsku upravu ,a naš je udeo što smo pomogli da se projekat napiše i za sredstva konkuriše“, objasnio je Vujić Subotić.
Načelnik odeljenja za razvoj Nenad Branković je rekao da su očekivanja da će biti 760 korisnika pomoći dok je do sada 379 korisnika dobilo pomoć u vidu hrane za stoku, pšenice i sadnica voća . “ Od prošle nedelje pa zaključno sa ovom kada se završeva raspodela paketa djubriva koje se isporučuje u paketima od 300 i 400 kilograma i odrejdenim semnima , sada čekamo i isporuku za lucerku pa su predvidjanja da će pomoć primiti 735 poljoprivrednika. tu ostaje nekih 35 poljoprivrednika koji su konkurisali za plastenike ili sitnu mehanizaciju i to očekujemo da će se raspodeliti tokom naredna dva meseca. postoji mogućnost da će ukoliko bude sredstva apodrže još neki poljoprivredici koji su pretprpeli štetu , ali nisu uspeli da se prijave. ukoliko tih sredstava bude oni će takodje biti blagovremeno obavešteni“, rekao je Branković.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.