Radi se na izmeni Poslovnika Skupštine

imageKako je još prošle godine istekao mandat Radnom telu za izmenu Poslovnika , a da izmene nisu donete niti usvojene gotovo istoj radnoj grupi produžen je mandat.

Ovoga puta radna grupa zaista se bavi izmenama , a u njoj su i predstavnici opozicionih partija.

Za razliku od prošle godine kada je Radna grupa koja je oformljena da pripremi izmene Poslovnika o radu Skupštine grada praktično potrošila svoj mandat , a da se nijednom nije sastala , ovoga puta se već uveliko na izmenama radi. Gradski parlament već godinama ne liči na ono što bi trebao da bude i u Sali se do sada moglo videti niz neprimerenog ponašanja odbornika, čuti pretnje , uvrede. Novi poslovnik to stanje stvari trebao bi trajno i da reši , a trenutni poslovnik takodje ima mehanizme za prevazilaženje takvih situacija ipak svi ti mehanizmi godinama unazad nisu korišćeni . Sam predsednik Skupštine Mihailo Jokić nedavno je za Vamediu izjavio da nije bio dovoljno rigidan po pitanju nekih tačaka poslovnika i nije u dovoljnoj meri primenio ovlašćenja koja mu Poslovnik daje. Istovremeno Jokić je objasnio da su neki članovi postojećeg Poslovnika pogrešno shvaćeni i da je to pogrešno shvatanje godinama unazad postala praksa tumačenja pojedinih članova.
Ovoga puta u radnom telu kažu svi predlozi su dobro došli kako bi se rad unapredio . „ Poslovnik se ne radi da bi potom važio samo godinu ili dve , to treba da bude trajni dokument , a izmene praktično zasnovane na onome što je praksa u radu Skupštine do sada pokazala. Već se zna koje su to slabe tačke i koje treba odmah promeniti . Zato je važno da svi budu uključeni i pozicija i opozicija“, navode u Radnoj grupi.
Za sada je nepoznato da li bi se izmena mogla naći već na narednoj sednici Skupštine ili će rad na ovom dokumentu potrajati duže , ali je za razliku od prošle godine ovoga puta primetna želja da se stvari promene i na tome se konkretno radi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.