Psi lutalice koštaju grad blizu 20 miliona dinara

imageViše od 20 miliona dinara grad Valjevo košta zbrinjavanje I isplata odštete od ujeda pasa lutalica. U popisu registrovano preko 9 000 pasa,a kapacitet azila za pse u Zlatariću je 250 mesta pa “Vidraku” ne preostaje ništa drugo sem da čipovane I sterilisane pse praktično vrati na ulicu.

Grad Valjevo valjevskom “Vidraku” namenski izdvaja sredstva za održavanje azila za pse u iznosu od 5,5 miliona dinara pa je takva suma predvidjena u budžetu I za ovu godinu. Ali stvarni troškovi po rečima direktora “Vidraka” Djordja Milanovića prevazilaze sumu koju grad izdvaja.”Troškovi zoo-higijenske službe u 2014.godini su iznosili oko 6 miliona dinara plus 9 miliona naknade za odštete od ujeda pasa, a iz budzeta se izdvaja 5,5miliona sa PDV-om!
Od ovih gore 6 miliona navešću neke od troškova: hrana za pse 1,2 miliona, troškovi bruto zarada 2,5 miliona, veterinarske usluge (vakcinacija, čipovanje, sterilizacija,lekovi,itd.) 1,6 miliona dinara, ostali troškovi su gorivo, struja, voda, itd”, objašnjava rashode Milanović.
U popisu koji je sproveden 2013. godine popisano je 9300 vlasničkih pasa , a Milanović kaže da je takva cifra I dalje aktuelna. Istovremeno na Skupštni se u decembru te iste godine našao I predlog Odluke o kućnim ljubimcima i domaćim životinjama koji je tada vraćen na doradu , ali se nikada više nije našao pred odbornicima. Ovom Odlukom regulisao I se rad same službe zbrinjavanja , ali I obaveze vlasnika pasa . “ Mi sada imamo situaciju da vlasnik dodje po svog psa u azil. I jedino što možemo jeste da mu ga predamo , ali takvom odlukom vlasnik bi morao da nadoknadi troškove smeštaja psa za to vreme koliko je bio u azilu , a troškovi postoje . Ipak to je samo jedna od stvari koja bi se našla u takvoj odluci I koja je bila predložena . Sve to ne bi bio problem, da nije odšteta od ujeda pasa lutalica, gde je u prošloj godini izdvojeno oko 9 miliona dinara, a 2013. godine 11,1 milion dinara. Taj problem muči celu Srbiju, npr. novosadska ,,Čistoća“ je 2013. godine isplatila neverovatnih 163 miliona dinara. Mi prikupljamo sve sumnjive slučajeve i do kraja februara ćemo podneti krivične prijave“, kaže Milanović.
Kako u Valjevu postoji izmedju 600 i 800 napuštenih pasa, odbornici su se saglasili da je neophodno ovu oblast urediti u skladu sa zakonom. Ali takvo uredjenje i dalje izostaje . Grad Valjevo je po dostupnim podacima izdvojio tokom prošle godine 3,5 miliona dinara što ukupne troškove grada podiže do fantastičnih 20 miliona bez obzira da li sredstva bila isplaćena iz budžeta samog grada ili iz sredstava „Vidraka“.
S.V

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.