Balon u Petnici kroz godine obećanja

imageValjevo će svečano u subotu dobiti zatvoreni bazen. Posle mnogo godina obećanja , projekata na bazenu u Petnici je postavljen balon.

Nizom vatrepolo utakmica u Petnici će biti sveččano obeležen početak rada balona.Time će se konačno staviti tačka na priču o bazenu , ali i na brojna obećanja od ove do one godine .
Istorija dešavanja vezanih za zatvoreni bazen počela je još u vreme vlasti Nove Srbije u Valjevu . Sredstva su se tražila od ministarstva za infrastrukturu pa je poslednja tada raspoloživa informacija bila da je dobijeno 16 miliona , a ovu izjavu tada je dao Zoran Ilić, zamenik tadašnjeg predsednika opštine Valjevo.Priča o postavljanju balona ipak je pala u vodu kako je rečeno zbog manjka novca, a delom I zbog naknadne spoznaje da bi balon „uništio” bazen i „naružio” petnički kupališni kompleks.
Vladajuća koalicija od 2008 do 2012 godine vodila je oštru polemiku o novoj lokaciji ovoga puta za izgradnju zatvorenog bazena. Koalicioni partneri dvoumili su se izmedju lokacije na Senjaku što je zagovarala DS I lokacije u SRC Petnica, što je tražila SPS.
SPS je tada snažno lobirao u sportskim organizacijama I ministarstvima pa je prevagnula ideja da bazen ipak treba napraviti u Petnici sobzirom da tu postoji odgovarajući prostor I postoje kapaciteti za ozbiljno bavljenje plivačkim sportovima. Bazene u Petnici u to vreme posetili su I ljudi iz Sportskog Saveza, ali I iz Vaterpolo Saveza Srbije koji su pohvalili lokaciju I zatražili da Valjevo istraje u realizaciji ove ideje. Tadašnja vlast najavljivala je da će sredstva za izgradnju bazena biti obezbedjena iz gradskog budžeta I drugih zakonom predvidjenih izvora finansiranja. Suma koja se tada pominjala iznosila je 3 miliona evra. U Valjevu je održana I prezentacija idejnog rešenja za zatvoreni bazen koji je po tom projektu sa pratećim sadržajima trebao da se prostire na 5.000 kvadratnih metara. Prema tada predloženom rešenju, gradio bi se olimpijski bazen dimenzije 50×25 metara, koji bi imao sedam redova tribina, sa 540 mesta, što je po zamisli trebao da bude jedan od bazena sa najvećim kapacitetom u Srbiji. Zamenik gradonačelnika u to vreme ,Stanko Terzić rekao je da će sa 10 miliona dinara, koje je još Ministarstvo za infrastrukturu opredelilo za izgradnju balona za bazen u Petnici, biti finansirana izrada projektne dokumentacije za zatvoreni bazen. Ipak od pomenutog idejnog rešenja iz nekog se razloga odustalo pa je tadašnja Direkcija za urbanizam (DS) naručila izradu projekta zatvorenog bazena čija izgradnja košta 10 miliona evra. Sama izrada projekta plaćena je sa pozicija Direkcije 7 miliona dinara.
U godinama zatim moglo se čuti da Valjevo ima projekat sa kojim ne zna šta će. Prepucavanja pa I izborni poeni imali su za povod upravo bazen. Grad je potom u više navrata informisan da postoji mogućnost balona , ali je isto tako izgubljena prilika vezana za povoljnu nabavku u trenutku kada se Zrenjanin dvoumio oko dobijenog balona. Ta propuštena šansa gradske čelnike odvela je čak u Prievidze, bratski grad u Češkoj koji je ponudio pomoć pri izradi projekta I obezbedjenja neophodnih stvari za zatvoreni bazen.
Pregovori su I tada ostali na tom nivou jer kako se moglo čuti implementacija bazena sa platformom , tribinama iz Prievidzea bila je preskupa za Valjevo jer se govorilo o 180 000 evra.
Iako ostaje mnogo neodgovorenih pitanja pogotovo kada je novac tih nekih ranijih godina u pitanju , Valjevo je konačno dobilo bazen . Slučaj je hteo da u trenutku kada je svima postalo jasno da je bazen normalna pojava u 21. veku širom sveta , godine krize primorale su gradske vlasti da rešenje bude balon umesto zidani objekat zatvorenog bazena. Istovremeno negde će ostati i zabeleženo da od silnih poseta i obećanja raznih i brojnih državnih funkcionera u smislu obezbedjenja sredstava nije bilo ništa. Valjevo je na kraju svojim sredstvima shodno mogućnostima uradilo koliko je moglo.
Sigurno je da Valjevo zaslužuje pravi zatvoreni bazen , ali koliko se čekalo na balon , ako ovako loše godine potraju teško da će tako nešto biti moguće realizovati.
Nadležni tvrde da će balon u potpunosti odgovoriti na zahteve klubova koji se bave vodenim sportovima . Vamedia može da sugeriše samo jedno – pa valjda i pre svega gradjanima koji su taj balon finansirali?
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.