Od sada u turistički autobus samo sa jednim koferom

Ako ste putovanje na neku morsku destinaciju uplatili preko turističke agencije, a vrsta prevoza do vašeg odredišta je autobus, budite spremni na novo pravilo koje mnoge turističke agencije primenjuju – u autobus ćete moći da se ukrcate samo sa jednim koferom po putniku i to maksimalne težine 23 kilograma.

Naime, kako je objašnjeno iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA), od sada će svakom putniku koji koristi autobuski prevoz biti dozvoljen samo jedan kofer  i to do 23 kilograma. Uz to, u autobus će moći da se unese i jedan ručni prtljag koji se može spakovati u prostor iznad sedišta putnika. Dodatni prtljag, objašnjeno je iz YUTA, može da se ubaci u bunker autobusa samo u slučaju da prevoznik može i želi da ga primi, ali ta usluga svakog ko želi da na put ponese još jedan kofer ili torbu košta – 30 evra!

“Ti bunkeri mogu da prime određenu količinu, a sa druge strane težina tih prtljaga može da napravi ozbiljne tehničke probleme na autobusu. Ubacivali su ljudi sve što im je padalo na pamet, nosili su puno hrane, svega i svačega, a to pritom po nekim carinskim propisima nije ni dozvoljeno”, izjavio je direktor YUTA Aleksandar Seničić, a prenose beogradski mediji.

Treba naglasiti da ova odluka nije obavezujuća, ali je većina turističkih agencija koje organizuju autobuski prevoz do letovališta počela da je primenjuje. Do restrikcije količine prtljaga, pogotovo u unutrašnjosti autobusa, dolazi, kako je još objašnjeno, zbog bezbednosti samih putnika.

“Stvari koje se nalaze u putničkom prostoru mogu se u slučaju sudara ili prevrtanja pretvoriti u smrtonosne projektile, pa je stoga svaki teret u putničkom prostoru, osim u delu koji je posebno namenjen za prtljag, krajnje nepoželjan s bezbednosnog aspekta. Za svako motorno vozilo, s obzirom na vrstu i osovine vozila, propisana je najveća dozvoljena masa vozila i to čini zbir mase praznog vozila i nosivost vozila. Ukoliko se najveća dozvoljena masa prekorači, a to negativno utiče na bezbednosne karakteristike vozila, utiče na povećano habanje puta i povećano habanje samog vozila koje se proptereti, to se tretira kad su u pitanju prevoznici kao privredni prestup, za koji je zaprećena kazna od 300.000 do dva i po miliona dinara”, objasnio je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Na spisku onoga što više ne možete uneti na autobus kojim putujete na letovanje, između ostalog, su ručni frižideri, suncobrani, ležaljke, asure, kolica, bicikli…

2 comments on “Od sada u turistički autobus samo sa jednim koferom

  1. sin anarhije

    Normalno , sistem kao u avionskom saobracaju i pozdravljam , sada je odzvonilo paradajz i ostalim tzv turistima …

    Reply
  2. sin anarhije

    Poneo sam za Grcku toliko povrca da ima Bog da me vidi , necu da se ne daj Boze otrujem u lokalnim grckim radnjama … ooo , Boze me skloni i sakloni …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.