Svetski dan zdravlja uz slogan „Moje zdravlje, moje pravo“

Preventivnom akcijom na Gradskom trgu obeležen je Svetski dan zdravlja – najznačajniji datum u Kalendaru zdravlja Svetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnje aktivnosti odvijaju se pod sloganom „Moje zdravlje, moje pravo“.

Učestvovali su predstavnici Patronaže i Pedijatrije Doma zdravlja ZC Valjevo, Zavoda za javno zdravlje, Medicinske škole i Crvenog krsta Valjevo. Zainteresovanim prolaznicima izmeren je krvni pritisak, podeljene edukativne brošure i dati zdravstveni saveti. U ovim aktivnostima vrlo aktivni su bili učenici Medicinske škole, a njihova nastavnica zdravstvene nege Marijana Matić kaže da vrlo rado učestvuju u zdravstvenom prosvećivanju stanovništva.

Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja uvek je prisutna u preventivnim aktivnostima, a ovom prilikom Slavica Filipović je poručila:

– Kao što govori ovogodišnji slogan „Moje zdravlje, moje pravo“ svi korisnici zdravstvene zaštite imaju ista prava na resurse zdravstvenog sistema radi očuvanja svog zdravlja. Kroz kontrolu krvnog pritiska, podelu promomaterijala i savetodavni rad ovde smo da, zajedno sa našim partnerima, ukažemo na najčešće faktore rizika. Pre svega, to su: pravilna ishrana, fizička aktivnost, preventivne zdravstvene kontrole koje Dom zdravlja redovno sprovodi, a ciljano dajemo savete sugrađanima ako imaju konkretne probleme.

Poruka Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Valjevo jeste da svaki dan treba ulagati u svoje zdravlje, kaže Snežana Marinković:

– Cilj našeg timskog rada je da probudimo javnost, da skrenemo pažnju da je svaki dan važan za zdravlje, jer to je proces, dugogodišnje ulaganje. Nijedna bolest nije došla preko noći. Moramo staviti akcenat na zdrave stilove života, na odmor, na šetnju, redovnu i pravilnu ishranu, na predah od mobilnog telefona, kao i mentalno očuvanje zdravlja kroz druženje i empatiju.

Sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić sugrađanima preporučuje kontinuitet i kvalitet.

– Kontinuitet je neophodan da bi se zdravlje očuvalo, jer ne možemo ad hok aktivnostima održati zdravlje, kao što nijedna bolest nije nastala trenutno. Što se tiče kvaliteta imate institucije u gradu kojima možete da se obratite i unapredite svoje zdravlje adekvatnim zdravstveno-vaspitnim savetima. Važno je preventivno delovanje, fizička aktivnost, ali i razgovor. Eto, pričali smo sa valjevskim srednjoškolcima na tribini u petak, sve je to put do zdravije i srećne zajednice.

U okviru obeležavanja Svetskog dana zdravlja u petak je u Edukativnom centru Doma zdravlja organizovana tribina „Mladi u fokusu“ namenjena srednjoškolcima, na kojoj se razgovaralo o zdravim stilovima života, o izazovima koje savremeni život donosi mladima, ali i kako da kreativno i korisno ispune slobodno vreme.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.