Novi izgled sale CZK

      13 коментара на Novi izgled sale CZK

Radovi na rekonstrukciji sale u Centru za kulturu su završeni. Nova sala samo je prva faza rekonstrukcije. „Kultura je značajan segment života u gradu i zato ulaganja u kulturu moraju biti stalna“, kaže gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Prvi radovi na izgradnji sadašnjeg Centra za kulturu , a nekada Doma kulture počeli su još 1953.godine, a  objekat je otvoren  8 marta 1960.godine baletskom predstavom „Ohridska legenda“.  Koliko je poznato na ovom objektu je radjena izolacija, zamenjena stolarija , toaleti  u prizemlju, teretni lift . Sama sala radjena je pre 30 godina kada su samo  presvučena sedišta.

„Mi smo uradili projekat za kompletnu rekonstrukciju gde se podrazumevaju i scena, klimatizacija , ventilacija , ali i mašinski radovi. Centar za kulturu je ključni objekat za mnoge kulturne dogadjaje i gradske  svečanosti .Zamislite od 1960 samo jednom je menjano meblo na sedištima . Samo jednom , to dovoljno govori da se radi o vrlo zahtevnom poslu i uradjeno je mnogo toga ovoga puta“, kaže gradonačelnik Lazar Gojković.

Crvena sedišta su zamenjena crnim meblom sa drvenim rukohvatima, to je ono što je najpre vidljivo , ipak po rečima direktora Centra Nemanje Rasulića rekonstrukcija ima tri faze. „Sam projekat je radjen tako da može biti postupno realizovan , tačnije u tri faze . Prva faza je i gledalište , struja , hidrotehnički radovi. U drugoj fazi je klimatizacija i ventilacija ,  u trećoj scenski prostor , audio video tehnika itd“, navodi Rasulić.

Sredstva za radove obezbedjena su u saradnji sa Republikom. Naime na konkursu „Gradovi u fokusu“ Centru je opredeljeno 16 miliona dinara , a dodatno učešće grada bilo je 14 miliona.

„Opredeljena su sredstva praktično za radove do bine. Mi smo kao ustanova učestvovali i sopstvenim sredstvima pa su pored sedišta uradjeni i zidovi i plafoni , strujni radovi i uradjen je i foaje. I to nije sve , uradili smo rekonstrukciju scenske tehnike , dodali smo 10 novih led reflektora , ostale smo popravili i sredili i sad su u funkciji 64 reflektora. Uradili smo pod na bini , potpuno opremili obe šminkernice . Sve je to uradjeno u proteklom periodu“, kaže Rasulić.

Nova sala ima 500 mesta što je manje u odnosu na prethodnih 632. U Centru za kulturu objašnjavaju da je tako moralo po novom pravilniku. „Postoji pravilnik o tehničkim normativima za objekte javne namene pa su tu jasno definisane mogućnosti u skladu sa samim objektom. Sada je pred nama situacija da smo od Protiv požarne zaštite dobili zahtev da postavimo protivpožarnu zavesu izmedju binskog dela i gledališta. Takve zavese ne proizvodi niko u Srbiji i Centar je nikad nije imao , saznali smo d au Nemačkoj postoji firma koja to radi i njihov rok isporuke je od 6 do 8 nedelja . Zato nećemo odmah otvoriti salu jer je zavesa preduslov za dobijanje upotrebne dozvole“, objašnjava direktor Ustanove.

„Kao što je i direktor rekao moraju se ispoštovati svi zakonski normativi i to ćemo svakako uraditi. Ovo je posao čiji rezultat treba da traje godinama , da godinama grad koristi salu i to na način koji ne samo pruža komfor i omogućava bolji doživljaj kulturnih sadržaja već pre svega jeste bezbedan za korisnike . Rekonstrukciju sale smo obećali i evo pri kraju smo radova jer verujemo da grad kao Valjevo  zaslužuje jedan savremen i dobro opremljen prostor za kulturne sadržaje . Uradili smo i Gradsku galeriju, ona je već u funkciji , pregovaramo oko Doma vojske za prostor Biblioteke , zgrada Arhiva je radjena, depo itd. Kultura nam je značajan segment života i ulaganja u kulturu moraju postojati“, zaključio je gradonačelnik Gojković.

 

13 comments on “Novi izgled sale CZK

  1. Nevena

    Kultura nije izgled stolice, ali da to znaju ne bi dozvolili da celu sezonu Valjevo ostane bez pozorišnih predstava, koncerata i svega drugog što jeste kultura. Nesporno je da se radi i unapredjuje i sala i tehnika, ali van sezone i u kraćem roku, ovo što se sad uradilo ovako, smo može bezosećajni budakk koji ni ne zna gde „sedi“ kultura.

    Reply
    1. Kafeterija

      Tacno tako, ali od gomile izdajnika svoga naroda i stranih plaćenika nemože se ništa drugo očekivati nego da se ugradi negde kriminal i korupcija. Kultura je za izdajnike sredstvo manipulisanja.

      Reply
  2. Ronin

    E vala bravo! Ovo se mora pohvaliti i svaki iole mentalno zdrav covek koji voli svoj grad ce uvek pohvaliti radove.

    Reply
  3. Ronin

    Nemojte da placete gospodjo. Decenijama se cekalo na ovo, mozete nesto pohvaliti. Verujem da biste inace na mnogo predstava isli u medjivremenu, ali i ovo je bitno, neko mora i da sredjuje nesto sto neki pre njega nisu.

    Reply
  4. Maja

    Muzička škola je, zbog ovog novog izgleda i tone opranih para, ostala bez opredeljivanja pozicije za rekonstrukciju velike koncertne sale. Grad je novac opredelio, pa povukao. O kakvoj potrebi za kulturom vi govorite?

    Reply
  5. Dragan

    bravo. iako kultura skoro nikog neinteresuje mi smo ipak obezbedili da se broj stolica nesmanjuje puno vec samo malo jer je i broj stanovnika smanjen

    Reply
  6. Dzontra

    Presedan je da se najzad uradi nešto smisleno i korisno za kulturu u ovom gradu, iznenadjen sam pozitivno, svaka čast!

    Reply
  7. sin anarhije

    Sad ce visokointelektualna elita sa duvan cvaraka , navaliti na popunjavanje kulturnim sadrzajima u novim foteljama …

    Reply
  8. Miculence

    Dobro je što kulturni radnici nisu gubili vreme pa su i tokom radova održane mnoge kulturne priredbe! Naprimer duvan cvarci!Takodje nam je pevala edita u petnici!Nadam se da će to sa pevacicama u petnici postati tradicija kako se to moderno kaže! Prošlog vikenda sa bine iz tesnjara čulo se da neko zapeva dugo i na stari način! Čulo se i van tesnjara! Kod hotela braće vujić! Dobar glas daleko se čuje!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.