Prvi maj – Praznik rada – Sindikati zabrinuti

Danas je 1. maj praznik rada i ovaj praznik uvod je u praznične dane s obzirom da nas za vikend očekuju i Uskršnji praznici. Sindikati uglavnom navode da sa zabrinutošu obeležavaju praznik rada , a neki još pamte prvomajske uranke.

Prvi maj se obeležava u znak sećanja na oko 40.000 radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. tražeći osmosatno radno vreme. U sukobima sa policijom, poginulo je više od 200 radnika, mnogi su uhapšeni, a osmoro je osuđeno na smrt.

Praznik rada u Srbiji danas praznuje kako ko . Neki radno , a neki paradno. U svom saopštenju povodom Prvog maja Asocijacija nezavisnih sindikata Srbije navodi : „Radnički praznik, 1. maj, obeležavamo zabrinuti za elementarnu egzistenciju naših porodica i neizvesnu i nepredvidivu budućnost.

Rast cena hrane, energenata, i ostalih nužnih civilizacijskih potreba i još uvek velika inflacija  u velikoj meri su obesmislili povećanje  naših zarada i plata, pa je  gotovo trećina stanovnika Srbije na rubu siromaštva, a više od polovine građana jedva preživljava.

Sa druge strane novobogataška manjina, za koju niko ne zna i, što je posebno zabrinjavajuće ne pita i ne proverava, odakle „tolki novci“ promoviše i ruga se narodu svojim stilom života i novom podkulturom Dubaia, Meklarena, vila, bazena i društvenih mreža.

Socijalne razlike postaju nepodnošljive i sva mahanja statistikom  o  prosečnim zaradama samo dokazuju zamagljenu  činjenicu da se društvo nepovratno, nepravedno, neopravdano i zabrinjavajuće raslojava  sa svim posledicama koje se ogledaju u sve prisutnom  egoizmu, odsustvu svake empatije i solodarnosti, primitivizmu svake vrste, sa jedne strane apatiji, a sa druge sveopštim „režanjem“ i nasiljem.“

Prvi korak po tvrdnjama ASNS bi bila reforma poreskog sistema i preraspodela javnih prihoda sa prebogate države na siromašne građane, isplata garantovane minimalne cene rada, regresa i toplog obroka u javnom sektoru, da nedelja bude neradan dan, da se promeni po radnike katastrofalni Zakon o radu,  i, pre svega da radnici i njihovi problemi postanu tema za  Vladu, Državu i ovo društvo.

Fondacija Centar za demokratiju navodi da je neophodno sprečiti dalju fragmentaciju radnog zakonodavstva i doneti novi Zakon o radu.

Centar za demokratiju očekuje da buduća Vlada prekine s politikom fragmentacije radnog zakonodavstva i da ubrza proces pripreme i donošenja novog Zakona o radu. Od velike važnosti je da se do usvajanja novog ZoR ne donose zakoni koji parcijalno regulišu radnopravne odnose, jer se time povećava pravna nesigurnost i smanjuje zaštita prava iz oblasti rada.

„Dostojanstven rad koji prati održiv ekonomski rast je važan cilj Agende 2030 Ujedinjenih nacija. Da bismo unapredili i razvijali standarde dostojanstvenog rada u Srbiji neophodno je da domaće zakonodavstvo usaglasimo sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada“, navodi se u saopštenju .

U Valjevu smo se prilično odmakli od vremena kada je Praznik rada obeležavan i svetkovan . Prvomajski uranak odavno je prošlost . A nekada su reke ljudi u ranim jutarnjim satima odlazile do stadiona Pećina gde je priredjivan kulturno umetnički program pod nazivom Prvomajski uranak.

U godinama kasnije mladi su preuzeli na sebe upravo obeležavanje praznika tako što su odlazili na kampovanje i uranke uglavnom pored reke Gradac. Poslednjih godina i toga je sve manje .

Ove godine neradni dani su produženi pa zaposleni u javnom sektoru i većim kompanijama neće raditi sve do 7. maja jer na prvomajske praznike biće nadovezani uskršnji.

 

 

3 comments on “Prvi maj – Praznik rada – Sindikati zabrinuti

  1. malac sindikalac

    Nema vecih prevaranata od sindikalaca. Najvernije pudlice su
    vlasti i poslodavaca. Oglase se jedanput godisnje za 1. maj, navodno zabrinuti za radnicka prava, a posle po starom, do sledeceg 1. maja.
    Sta da radimo gospodo, vi ste radnicka prava menjali za povratak tradiciji i malo kremaljske geopolitike. Litije vam bitnije od radnickih protesta. Nastavite da cekate da se ostvare baba Vangina prorocanstva, pa eto Vladimira sa Urala na belom konju da vam se izbori za radnicka prava.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.