Medicinska edukacija za najmlađe

Načelnik  Službe hitne pomoći, Doma zdravlja Valjevo, dr Dejan Branković, specijalista urgentne medicine, imao je veliko zadovoljstvo i bio je domaćin najmlađim sugrađanima iz vrtića „Zvončić“ koje je upoznao sa radom svoje službe. Mali posetioci su obišli prostorije  Službe hitne pomoći u Domu zdravlja Valjevo, zatim ordinacije, ekipe lekara i tehničara su im pokazale kako izgledaju intervencije i kako se obavljaju pregledi. Ono što je izazvalo posebno oduševljenje najmlađih posetilaca jeste vozilo saniteta sa upaljenom rotacijom, jer su imali priliku da se provozaju po krugu dvorišta Doma zdravlja.

  • Pokazali smo im opremu i pokazali kako se ona koristi, naravno prilagođeno njihovom uzrastu. Zdravstveno-vaspitni rad počinje u najranijem uzrastu i trebalo bi da se obavlja kontinuirano tokom celog života. Mislim da je ovakav projekat i aktivnosti pun pogodak da se deca upoznaju sa ulogom zdravstvenog sistema u društvu. Ono što je za njihov uzrast i najvažnije to je da se oslobode straha prilikom dolaska kod lekara. Upravo na ovaj način dolaskom u jednu prijateljsku posetu oni vide kako to sve može da bude interesantno i lepo i da sledeći put kada zaista budu imali potrebe da zbog neke bolesti dođu, dođu bez straha, bez suza i bez plakanja – rekao je dr Branković izrazivši nadu da su u svojoj plemenitoj i edukativnoj misiji uspeli.

U okviru plana redovnih aktivnosti projekat „Šta kad smo bolesni“ podrazumeva zdravstveno-prosvetnu edukaciju za najmlađu populaciju koja pohađa obdaništa PU „Milica Nožica“. Vaspitačica Snežana Lazarević je navela da su organizovane aktivnosti kao i opremljene prostorne celine u vrtićima.

  • Prvo smo radili ordinaciju, pa apoteku, pa smo onda improvizovali bolnicu, a sve u saradnji sa roditeljima koji su medicinski radnici zaposleni u Bolnici i Domu zdravlja uz podršku medicinske sestre koja je zaposlena u vrtiću na preventivnoj zaštiti dece. Cilj nam je da se deca oslobode straha i da imaju osnovna znanja kako sačuvati zdravlje – navela je Snežana Lazarević, vaspitačica sa višedecenijskim iskustvom u vaspitnom i obrazovnom radu najmlađih.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.