Lekari iz Valjevske bolnice laureati za Dan grada

Najveća zdravstvena ustanova u Kolubarskom okrugu, Zdravstveni centar Valjevo i njena bolnica, oduvek se posebno isticala među stručnom javnošću svojim medicinskim dostignućima, pre svega zahvaljujući ljudima koji u njoj rade.

Valjevo je grad koji je iznedrio brojne znamenite lekare, koji su osim, profesionalne karijere, ostavili trag i u kulturi, sportu, umetnosti, politici, a svakako imaju značajnu ulogu u društvenom životu Valjeva. Svake godine za Dan grada 20. mart, dodeljuju se posebna priznanja pojedincima u različitim oblastima. Ove godine Zdravstveni centar Valjevo je posebno ponosan jer su na predlog Stručnog saveta ZC Valjevo, dva lekara, ovogodišnji laureati. Za oblast nauka inovacije i pronalazaštvo priznanje je ponela dr sci. med. Mira Vuković, a za oblast medicina i briga o zdravlju, prim.spec. dr med. Rada Subotić. Ove godine za oblast humanosti specijalno je nagrađen i prof.dr Milan Nedeljković.

Dr sci. med. Mira Vuković rođena je u Valjevu 1962. godine, gde je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet završila je 1987. godine, a specijalizaciju u oblasti kliničke farmakologije1999. godine, na medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Stručno zvanje primarijus u oblasti kliničke farmakologije stiče 2010. godine. Doktorsku disertaciju“ Psihometrijska analiza činilaca ekonomskog rasuđivanja zdravstvenih stručnjaka u procesu donošenja kliničke odluke“ odbranila je 2014. godine na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Citirana je 638 puta sa ukupnim Hiršovim faktorom uticaja (Hiršov indeks) koji iznosi 12, odnosno faktorom uticaja izraženim indeksom 10 (broj radova koji su najmanje 10 puta citirani), a koji iznosi 14. član je lekarske komore Srbije, član Sekcije za kliničku farmakologiju Srpskog lekarskog društva, Evropske asocijacije kliničke farmakologije „EACPT“ i Međunarodne asocijacije klini IUPHAR. Dr sci.  med. Mira Vuković se naučno istraživačkim radom, kontinuirano bavi preko 30 godina, objavljujući rezultate svojih istraživanja u uticajnim međunarodnim naučnim časopisima, dajući izuzetan doprinos u različitim naučnim disciplinama (klinička medicina, javno zdravlje, zdravstvena ekonomija, edukacija). Mira Vuković je svestrana multidisciplinarna ličnost jer je osim u nauci, ostavila trag i u umetnosti jer se pri „Abraševiću“, amaterski bavi pisanjem, pevanjem, komponovanjem i glumom, ali je najponosnija na činjenicu da je baka petoro unučadi.

U oblasti medicine i brige o zdravlju ovogodišnji laureat je prim. spec. dr med. Rada Subotić, rođena 1959. godine u Peckoj. Osnovnu školu završila je u Peckoj kao đak generacije i nosilac diplome Vuk Stefanović Karadžić. Srednju Medicinsku školu „Dr Miša Pantić“ u Valjevu, završila je 1979. Godine kao đak generacije i nosilac diplome Vuk Stefanović Karadžić. Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu diplomirala je 1985. godine. Odmah po završetku studija započinje lekarski staž u Opštoj bolnici Valjevo, gde dobija zaposlenje za stalno, kao doktor medicine u službi za Unutrašnje bolesti, gde radi do danas. Specijalizaciju iz interne medicine završila je 1996. Godine, a užu specijalizaciju iz alergologije i kliničke imunologije 2003. godine. Stručno zvanje primarijus stiče 2008. godine. U zbornicima radova, na stručnim sastancima, ali i domaćim stručnim indeksiranim časopisima prezentovala je i objavila 40 radova u sažetku ili celosti. Član je Srpskog lekarskog društva, Evropskog udruženja alergologa i kliničkih imunologa, Udruženja alergologa i kliničkih imunologa Srbije kao i čalan Upravnog odbora alergologa i kliničkih imunologa Srbije.  Za uspešan rad od u oblasti interne medicine dobija priznanje od SLD 2007. godine. Tokom svog radnog od gotovo 40 godina, višestruko je pohvaljivana i nagrađivana za požrtvovanost u radu. Rada Subotić je ponosna majka i baka.

Akademik prof. dr Milan Nedeljković je svojim pregalaštvom uspešno uspostavio rad angiosale u Valjevu daleke 2010. godine, kada se ličnim zalaganjem izborio da prva angiosala dođe u Valjevsku bolnicu. Od tada je bio stručni konsultant i nesebično delio znanje i obučavao mlađe kolege stvarajući uspešan i hvaljen tim interventnih kardiologa. Rodom Ubljanin, uvek ističe da i Valjevo doživljava kao zavičaj zbog brojnih prijatelja i porodice. Od ove godine je na čelu Srpskog lekarskog društva, koje postoji 152. godine, kao predsednik i pohvalio je rad valjevske podružnice, te će se zalagati da se članstvo umnoži i aktivira jer SLD postoji radi negovanja i unapređenja medicinske struke.

 

 

 

 

5 comments on “Lekari iz Valjevske bolnice laureati za Dan grada

  1. Dragan

    steta sto i direktor vlada nije dobio nagradu jer je obezbedio da bolnica dobije pomoc od raznih privatnika i sada je bolnica u dobrim rukama za razliku od bivseg rukovostva koje je on uspeo da smeni

    Reply
  2. Joca

    Ja zaista a i niko od zaposlenih ne znam gde i sta radi Mira Vukovic,gde to ona istrazuje.Godinama je bila zaduzena za edukaciju,fantomsko nepostojece izmisljeno radno mesto.Pored toliko hirurga,ortopeda ili dr.Grbica koji dolazi nocu da opisuje magnete i skenere da ljudi ne bi cekali..meni je to cudno.Dr.Subotic s punim pravom zasluzuje nagradu.

    Reply
    1. Goran Markovic

      ,,Joca,, Poznat vokabular .Pa ,,Jocoo,, za tebe Mira Vuković je svemirski brod. Jel ti žao ,,Joco,, štoo više nema šanse da pališ i žariš po Bolnici i pališ cigaretu za cigaretom i ogovaraš i SMIŠLJAŠ smicalice drugim zaposlenim.Nema ,,Joco,, više možeš da lupaš po tastaturi koliko hošeć i mlatiš lovu na drugim mestima .ZC -Bolnica je daleko od tebe kao svemir.Torbicu u ruke i šetaj po obodima Kolubare ili Pećine.Nisam zanao da je Joca ženski rod-?Naravno da u Zdravstvenom centru ima jako kavalitetnih ne samo doktora vec i srednje ili viseg kadra.zato ,,BAKO,,sedi 1(JEDAN)

      Reply
  3. Istina

    Највише су корумпирани лекари у ваљевској болници. Тужно али истинито. Питајте глупи народ колико плаћају операцију од бруха, слепог црева, па навише…
    Нема реда, нема организације… Не може ни да се закаже преглед ако неко нема неку везу…Е та веза је и уништила систем здравства до краја.

    Reply
  4. Goran Markovic

    Ja ću samo da kažem sledeće-IZVINI Miro Vuković.Nije više ništa potrebnao ko treba da zna on zna zašto.Ne nije samo zbog nagrade , već smatram da je Dr Vuković Mira svetlosnu godinu u svakom pogledu od mnogih koji su uništavali Zdravstveni Centar.Aliii–….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.