„Sretenjski ustav“

      1 коментар на „Sretenjski ustav“

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije, u Narodnom muzeju Valjevo, u utorak 13. februara 2024. godine u 18 časova svečano će biti otvorena izložba Pedagoškog muzeja u Beogradu pod nazivom SRETENjSKI USTAV.

Izložba govori o prvom i najznačajnijem dokumentu koji je 1835. godine donela Kneževina Srbija. Sastavio ga je Dimitrije Davidović po nalogu kneza Miloša Obrenovića. Ovim Ustavom bila je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, što se danas može smatrati početkom demokratije i ustavnosti. Proklamovana su prava i slobode građana, a ukinuto ropstvo i feudalni odnosi. Ustav je podržan od Velike narodne skupštine i zakletvom kneza Miloša Obrenovića potvrđen. Nakon 55 dana trajanja naišao je na kritike, tada velikih sila nakon čega je bio i ukinut.

Izložbu je realizovao Pedagoški Muzej u Beogradu uz podršku Sekretarijata za Kulturu grada Beograda.

Autorski tim: dr Aleksandra Milovanović , Filip Cvetković doktorand.

1 comment on “„Sretenjski ustav“

  1. ekonomista

    Zašto mi uopšte ovaj dan slavimo kao Dan državnosti Srbije, stvarno mi nije jasno? Pa mi smo pravno tada bili samo obična pokrajina u okviru Turske….nikako samostalna država.
    Srbija je u novije doba prvi put postala međunarodno priznata, samostalna država, posle kongresa u Berlinu, 13. jula 1878. To bi po logici stvari trebao biti Dan državnosti.
    Ili, ako želimo slaviti Dan republike, to je 5. jun 2006. kada je proglašena Republika Srbija, posle otcepljenja Crne Gore. To se u današnje vreme čak ni ne pominje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.