Privremeno oduzimanje vozila zbog ponovljenih težih prekršaja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave saobraćajne policije počeli sa primenom nove zaštitne mere iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, prema kojoj se vozilo privremeno oduzima od učinioca težeg prekršaja, koji je u prethodne dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

S tim u vezi, saobraćajna policija u Leskovcu je juče privremeno oduzela vozilo „folksvagen pasat“, kojim je upravljao 61-godišnjak, nakon što je izvršio teži prekršaj jer je odbio da se podvrgne alkotestiranju kada je zaustavljen u Svetosavskoj ulici oko 18.40 časova.

Inače, u prethodne dve godine ovaj vozač je pravnosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i prekršaja nasilničke vožnje jer je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti sa 2,03 promila alkohola u organizmu.

Vozač je zadržan u službenim prostorijama, a sa navedenim događajem upoznat je dežurni sudija Prekršajnog suda u Leskovcu, koji je naložio da se lice nakon sprovedenog zadržavanja procesuira u skraćenom postupku.

Teži prekršaji iz oblasti bezbednosti saobraćaja su prekršaji iz kaznenih odredaba u članovima 329 i 330 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima – nasilnička vožnja, najmanje teška alkoholisanost i odbijanje alkotestiranja ili utvrđivanja prisustva psihoaktivnih supstanci.

To su, takođe, i upravljanje motornim vozilom bez vozačke dozvole za ijednu kategoriju, prekoračenje brzine u naselju za više od 70 kilometara na čas od dozvoljene, prekoračenje brzine van naselja za više od 80 kilometara na čas od dozvoljene itd.

Mera privremenog oduzimanja vozila traje do okončanja postupka pred nadležnim sudom, navodi se u saopštenju.

MUP

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.