Održivost projekata u raskoraku vlasti

Za realizaciju brojnih projekata neophodna je podrška i saradnja države sa lokalnim samoupravama. Trideset godina prakse višestranačja u Srbiji pokazuje da se u odlučivanju kom gradu koliko pripada vrlo često sledila partijska linija. Valjevski opozicionari u slučaju pobede opozicije smatraju da je moguća opstrukcija , ali da je istu moguće i prevladati.

 

U periodu od 2012 do 2015 . godine vlast u Valjevu formirali su SPS i SNS da bi SPS potpuno preuzeo vlast na početku 2014. godine. U navedenom periodu projekti iz Valjeva nisu bili dobrodošli na republici gde je u vlasti bila SNS. Gradski čelnici u tom periodu upravo su se žalili na nemogućnost saradnje.

Da li bi se takav scenario mogao ponoviti u Valjevu u slučaju pobede opozicije i kako ga prevazići, bilo je pitanje koje smo postavili sagovornicima.

Miloš Milivojević prvi čovek Narodnog pokreta Srbije u Valjevu kaže da je opstrukcija moguća, ali i da ne treba biti pesimista u tom pogledu.

„ Naravno da očekujemo opstrukciju , ali ne treba razmišljati pesimistički. Ja se nadam pobedi opozicije u gradovima Srbije i tada je realno opstrukcija nemoguća jer ne možete opstruirati tolike gradove. Negde se mora krenuti i ja očekujem da kada je u pitanju pobeda opozicije to bude baš u Valjevu i da odavde krene taj talas pa i promena takve prakse“, kaže Milivojević.

Lider Valjevskog pokreta otpora Branko Ivković kaže da je lažna tvrdnja neprolaska projekata.

„Postoji zakonska regulativa kojom se propisuje odnos republike prema lokalnim samoupravama. Već decenijama svaka vlast insistira na lažnoj tvrdnji da ukoliko lokalna vlast ne odgovara republičkoj taj grad ne može da funkcioniše, što je notorna neistina. Setite se primera Šapca koji je godinama bio jedini opozicioni grad u Srbiji i to je upravo bilo vreme njegovog najvećeg razvoja. Sve zavisi od ljudi koji su u lokalnim samoupravama, ako imate sposobne i stručne ljude oni će grad voditi napred bez obzira na političke okolnosti. Sad da uzmemo primer Valjeva u poslednjoj deceniji, koji je potpuno suprotan primeru Šapca. Vlast u Valjevu je više od decenije identična onoj u republici i mi svedočimo potpunom sunovratu našeg grada u svakom pogledu jer se radi o ljudima koji su tu isključivo zarad sopstvenih interesa i interesa stranke koja ih je postavila. Od njih ne možete očekivati da urade bilo šta dobro za grad osim da čekaju milostinju iz Beograda a sve u cilju sticanja jeftinih političkih poena dok čerupaju gradski budžet i prelivaju u svoje džepove“, tvrdi Ivković.

Očekivanja kandidata za poslanika na listi Srbija protiv nasilja i aktiviste Lokalnog fronta Ljubomira Radovića su da dobri projekti uvek imaju podršku:

„Očekujem da će i Srbija najzad dobiti odgovornu vlast koja sredstva građana neće razbacivati preko tajnih i polutajnih ugovora sa stranim manipulatorima. Uz to, dobri projekti uvek lako mogu dobiti podršku, što lepo pokazuje primer Šapca koji je izmedju 2016. i 2020. ostvario veliki napredak, iako je na vlasti bila opozcija SNS-u. Zakon sredstva usmerena ka Valjevu garantuje. Usput, podsećam i na zanimljive činjenice trenutnog stanja u kojem je gradska i republička vlast ista: npr. projekat „Čista Srbija“ – planirano 200km kanalizacione mreže, ostvareno 20km. O svemu ovome smo javnost upoznavali i na našim konferencijama za medije. Odnos Republika-lokal je takav i da naš grad neće više razbacivati sredstva na medije koji imaju prioritet po partijskoj liniji i na besmislene projekte partijskih drugova od kojih građani nemaju nikakvu korist,“ rekao je Radović

S druge strane imali smo situaciju da u periodu izmedju 2016. i 2020. godine jeste postojala partijska linija , ali su tadašnji gradski rukovodioci bili neaktivni po pitanju projekata i predloga pa ni partijska linija nije pomogla . Da je bilo upravo tako potvrdio je i predsednik Aleksandar Vučić u oštroj kritici politike rukovodjenja gradom tadašnjeg gradonačelnika Sloboda Gvozdenovića   https://www.vamedia.info/2019/12/predsednik-vucic-kritikovao-lokalnu-upravu-u-valjevu-nisam-zadovoljan/

Na osnovu svega iznetog realno je pitanje,  da ključ možda nije u partijskoj liniji već ljudima koji preuzimaju odgovornost za rukovodjenje gradom , od programa koji partije predlože za izbore i od kog ne bi trebalo da odustaju?

 

6 comments on “Održivost projekata u raskoraku vlasti

  1. Ni manje glasova ni vece dreke

    Evo Milivojevic ce sa osvojenih 500 glasova na onoliku galamu, na izborima pre mesec dana i nesto, da donese talas promena u Valjevu? 🤣

    Reply
    1. Dragica

      Za Vašu informaciju, Milivojević je na proteklim izborima bio član koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja je u Valjevu osvojila 13 049 glasova. A, što se tiče talasa promena, njega će doneti bilo ko, čak i da je nepismen, jer ovo što SNS radi godinama je ogoljena laž, izdaja, primitivizam, korupcija i primena sile. Ne treba biti posebno pametan, da bi se promene pokrenule. To može uraditi svako „normalan“.

      Reply
    1. Rampa dodjosima

      Moze u Sarajevu, a u Valjevu rodjeni Valj3vac. Zamolila bih Ljubu i clanove njegove porodice da ne pisu ove komentare.

      Reply
  2. Dragana

    Ne mogu ovi ništa promeniti, kad naš precednik ne spava. On radi za sve nas, oni mogu samo da pričaju, a gde su im auto-putevi. koga su zaposlili u Krušiku? oni nemaju para ni za sendviče, koje nam precednik daje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.