EKO Tamnava – Od kritike do pohvale

Funkcionisanje preduzeća EKO Tamnava na sednici Skupštine ozbiljno je kritikovano od strane opozicionih odbornika. Direktor Zoran Petrović nije odgovorio na pitanja koja su se ticala rashoda, poput troškova telekomunikacija u visini od pola miliona dinara. Početak rada deponije Kalenić najavljen za kraj 2025. godine.

Direktor Preduzeća EKO Tamnava Zoran Petrović izneo je podatak da je za ovu godinu predvidjen budžet preduzeća u iznosu od 37,3 miliona dinara . „Radovi na telu deponije počeli su 15, septembra i očekivanja su da će biti završeni krajem 2025. godine. Predvidjeno je da deponija primi 230000 tona otpada i tu će otpad deponovati 15 lokalnih samouprava . Grad Valjevo za funkcionisanje preduzeća izdvaja 25,3% kao jedan od najvećih osnivača preduzeća što je ove godine 9,4 miliona dinara“, rekao je izmedju ostalog Petrović.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović za govornicom je konstatovao da poslednje pridodate Opštine Ljubovija, Krupalj, mali Zvornik i Loznica trenutno ne plaćaju ništa i upitao da li je to tačno i zašto je to tako? Još jedno od poitanja koje je postavio Trifunović odnosilo se na tačnost informacije da će pomenute Opštine svoj otpad najpre dovoziti u Osečinu? „Ovde je vidljivo da planirate nova zapošljavanja , na postojećih šest još 4 nova radnika. Logično je pitanje zašto i šta vi u stvari radite za ovaj novac koji Vam dajemo?“, upitao je Trifunović.

Značajno oštriji bio je odbornik Pokreta SAD Djordje Pavlović koji je za govornicom konstatovao i da Petrovića treba da bude sramota. „Kako Vas nije sramota da dodjete ovde uopšte? Pogledajte rashodnu stranu najviše novca ide na zarade čak 22 miliona , to ste predvideli ovde. A šta vi radite? Izvodjači izvode radove, nadzor je plaćen da kontroliše. Šta radi ovih 6 ljudi i plus 4 nova? To što vi radite za ove pare tamo, Vidrak radi levom rukom, znate šta je Vidrak za vas , Samsung. Vi imate 800 000 troškova za reprezentaciju, 500 000 dinara , to ej pola miliona za komunikacije, da telefonirate jedni drugima pola miliona. Moj predlog je da dignemo ruke od ovog preduzeća“, rekao je Pavlović.

Slična pitanja imao je i odbornik Dragan Vićentić koji je upitao kolike su naknade članovima Skupštine preduzeća kada je za Skupštinu predvidjeno 4 miliona. „Pa svi mi ovde u Skupštini godišnje potrošimo 3,5 miliona , a nas je 50 . Pa koliko Vas tamo ima? I šta su vam to lični rashodi? Za lične rashode 600 000 dinara, kako je to moguće?Troškovi rezervisanja 2 miliona“, upitao je Vićentić.

Šef odborničke grupe SNS Radojica Rstić više je govorio o značaju izgradnje same deponije . „Ovde treba da govorimo o tome šta ova deponija znači , šta će značiti Valjevu kada bude završena . Konačno ćemo moći da našu privremenu deponiju saniramo i rešimo višegodišnji problem Valjeva“, rekao je Rstić koga je u govoru podržao i zamenik šefa odborničke grupe SNS Ivan Ilić koji je insistirao na tome da je dobro da se zna ko je bio protiv izgradnje deponije .

Direktor Petrović nije odgovorio na sva postavljena pitanja izuzev što je rekao da će 4 pridodate Opštine imati višu cenu deponovanja otpada od opština osnivača. Na pitanja u većini  nije odgovorio , ali je zato za  govornicom upitao odbornika Pavlovića da li kad dodje delegacija iz EU treba da im kupi burek ili parče slanine , što bi u slobodnom prevodu trebao da bude odgovor na pitanje o visokoj reprezentaciji. Jedini odgovor koji e još dao pre izliva salve nezadovoljstva zbog tretmana koji godinama ima od strane odbornika Pavlovića, odnosio se na podatak da Skupština ima 11 članova , a da je njihova mesečna naknada 25 000 dinara.

„Vi mene mrzite. Nemate predstavu o čemu se ovde radi. Ja treba da prodjem pasošku kontrolu da bih ušao u Valjevo. Prošli put ste napali predstavnika mog preduzeća . Ovo nije primereno, takva vredjanja . Pa vi ste bili za izgradnju deponije, bili ste samnom na sastanku i tada ste to podržavali, šta se onda dogodilo?Evo ja vas pozivam dodjite da vidite šta mi radimo.Pa Valjevo će dobiti 6 auto smećara, ovih dana 16 do 17 000 kanti , tu su i kontejneri sve iz ovog projekta. To je sramota što radite“, rekao je Petrović.

Nakon rasprave u Skupštini stekao se utisak da su pravilno funkcionisanje preduzeća i buduća dobrobit Valjeva od izgradnje deponije Kalenić, dva cilja kilometrima daleko jedan od drugog. Ako pogledamo unazad na žalost uvidećemo da punih 18 godina Skupština Valjeva nije uspela da ih približi. Ne treba zaboraviti da je grad Valjevo finansirao godinama ovo preduzeće , a da izveštaj o poslovanju nije bio na sednicama Skupštine Valjeva već je tek poslednjih godina uvedena ova praksa. U Skupštini su potom u svakom sazivu odbornici opozicije pa i sadašnjeg SNS-a oštro kritikovali poslovanje i teško razumljivo trošenje novca.

4 comments on “EKO Tamnava – Od kritike do pohvale

  1. Sve kosta u zivotu ali ako vredi neka kosta

    Izludeo je direktora Petrovica. Znaci cekao sam da direktor prevrne onu govornicu, ali se suzdrzao. 🤣 No, salu na stranu, projekat same deponije je zlata vredan za nas grad, a to ce se svakako pokazati sledece godine vec i zaista je dobro da se vidi ko je protiv takvih stvari. Evo gledam reakcije na nove fabrike, gerontoloski, vrtice nove sto se zavrsavaju, dom zdravlja koji je sredjen, ulica po gradu i novih po selima, dole industrijske zone, najave rekonstrukcije bolnice i zaista je zlata vredno sto se sednice skupstine snimaju da se vidi ko je ove sve nabrojane stvari, ali i mnoge druge podrzavao, a ko ih je pocenjivao, omalovazavao ili svojim delovanjem i sabotirao i jasno stavio do znanja da je protiv? Direktor je uvek kulturan i lepo sve i odgovori za onog ko hoce da cuje odgovor. Ko nece da cuje odgovor, postavljanje istih pitanja je samo oruzje za politicko delkvanje. OK, to je legitimno, ali da li je u redu to je vec druga stvar.

    Reply
  2. Istina

    Ma kakva rekonstrukcija bolnice to je samo pranje sto više novca. Praviti novu je 3-5 jeftinije.
    A sto se tiče deponije, to je isto kao i sa Stubo Rovni, akumulacija puna vode koju niko ne koristi, a pojedinci žive od nerada…

    Reply
  3. Dragan

    direktor je lepo objasnio na sta se trose pare. ko nerazume da vodjenje jednog tako vaznog preduzeca kosta taj netreba da se bavi politikom

    Reply
  4. Dragan V.

    Samo mala ispravka navoda: godišnji troškovi Skupštine Eko Tamnava su 4,5 miliona, a troškovi Skupštine grada Valjeva su teoretski 3,06 miliona, a stvarni manje od 2,5 miliona dinara.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.