Uskoro tender za izvodjača radova na zgradi nekadašnjeg Radio Valjeva

Kako Vamedia saznaje u Gradskoj upravi, narednih dana trebalo bi da bude oglašen tender za izvodjača radova na adaptaciji i rekonstrukciji zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva. Prvi put radovi na ovom objektu započeti su 2017. godine.

Sudeći po nekim najavama iz Gradske uprave, posle sedam godina čekanja pa i sudskog spora objekat zgrade nekadašnjeg Radio Valjeva trebalo bi da u ovoj godini bude adaptiran i rekonstruisan u Gradsku kuću.

Propadanje ovog objekta praktično je započeto privatizacijom Radio Valjeva i iseljenjem redakcije Napreda. Novi vlasnici Radio Valjeva prilikom selidbe odneli su i ono što nije bilo njihovo poput štekera, radijatora i sl. Grad je tada u javnost izašao sa idejom da u tom prostoru bude formriana Gradska kuća zbog samih arhitektonskih odlika gradjevine.  Prvi radovi su počeli 2017. godine, ali su vrlo brzo zaustavljeni . Razlog je bilo neslaganje Zavoda za zaštitu spomenika kulture sa predvidjenim radovima koji bi narušili istorijsku vrednost objekta.

Kako se kasnije moglo čuti , neki radovi koji su bili predvidjeni projektom praktično su i bili neizvodivi na postojećem stanju. Izvodjači radova preduzeća Kompresor ing i Procesor elektronika zbog uloženih resursa , a prekinutih radova na kraju su tužili grad . Postupak je trajao par godina , a grad je na kraju bio obavezan da izvodjačima isplati odštetu za uloženo.

U medjuvremenu Grad je doneo i odluku i o prenameni prostora u Muzej fantastike u kom bi bila izložena dela Ljube Popovića i slikara koji pripadaju toj epohi. Osim odluke ništa više nije uradjeno,a  tadašnji direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović izneo je jednom prilikom i tvrdnju da objekat nije pogodan za predloženu namenu.

Shodno tim činjenicama po okončanju sudskog postupka Grad je tokom prošle godine promenio namenu ponovo u objekat Gradske kuće, a uradjen je i novi projekat adaptacije.

„Sudski spor imao je svoje trajanje , a potom smo konsultovali stručnjake kako bi novi projekat zaista odgovarao samoj funkciji zgrade i pre svega očuvanju njene istorijske vrednosti. Ostvarili smo saradnju sa valjevskim Zavodom za zaštitu spomenika kulture i oni su bili ključni za smernice prilikom izrade projekta. Ono što je izvesno jeste da ne postoje više prepreke da u ovoj godini objekat bude rekonstruisan i adaptiran i da ta zgrada dobije svoje mesto i ulogu u ovom gradu koje joj po značaju i pripada“, kaže za Vamediu Lazar Gojković, gradonačelnik Valjeva.

Pomenuta zgrada je secesijsko zdanje prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice i građena je od 1903. do 1905. godine.

Valjevska Demokratska stranka u jednom periodu vodila je snažnu kampanju sa tvrdnjom da postoje vlasnici objekta te i da je zgrada pod restitucijom. Tadašnja gradska vlast je tvrdila da su takve tvrdnje proverili te i da postupak ne postoji. Nikada nakon toga nismo u javnosti više ništana tu temu mogli čuti. Sedam godina kasnije konačno smo na pragu adaptacije objekta koji godinama, iako na jednom od najlepših gradskih trgova, praktično propada.

 

10 comments on “Uskoro tender za izvodjača radova na zgradi nekadašnjeg Radio Valjeva

  1. Miloš Marjanović

    možda se pojave vlasnici kada se objekat rekonstruiše i eto, dobiju renoviranu zgradu da sa njom raspolažu po volji

    Reply
  2. Misko Rakic

    Oko ovog projekta bi morao da se aktivnije angazuje zaseok Tubic,ipak on ima najvise „iskustva“ sa ciframa!

    Reply
  3. Istina

    Па чекајте, ко ће да плати толике трошкове који су направљени разним промашајима градских власти???
    Шта значи градска кућа? Значи ли то да ће власт да се и ту усели као што заузимају и оно мало паркинг места по граду? Још мало сва места ће бити жута…
    Има ли на тој локацији довољно кисеоника???

    Reply
  4. Bog se javi

    Ne mogu da verujem da se nadju neki „strucnjaci“ da hejtuju i ovako nesto? Pa vi biste pljuvali u komentarima i dolazak Sina Bozijeg da se desi danas? Odakle ta mrznja, sta vam je, kako mozete toliki teret da nosite na svojim ledjima?

    Reply
    1. Istina

      Не спомињите Бога узалуд, то је грех.
      Немам ја терет на леђима, ја сам далеко и чист као суза, а би бидите шта ћете оставити будућности иза себе… Због таквих нам је држава на задњем месту у Европи. Нјскупља храна, најјефтинија радна снага, највећа социјална разлика, најзагађенији у Европи, а по некада и у свету… Шта још треба да се деси да се појединци отрезне…?

      Reply
  5. Dragan

    svi hejteri su protiv mnogih nasih ideja i projekata koje smo uradili za ovu zgradu. mi smo planirali i muzej fantastike i opstinu i biblioteku al vama nista nevalja. da bivsa vlast nije izgubila sudjenje protiv izvodjaca radova sad bi ova zgrada bila rehabilitovana

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.