Zgrada sklona rušenju ili Muzej fantastike?

Projekat za Muzej fantastike u zgradi nekadašnjeg Radio Valjeva  je završen. S druge strane , kako Vamedia nezvanično saznaje Zavod za zaštitu spomenika dostavio je Galeriji informaciju da je zgrada u ruševnom stanju te i da su neophodni radovi na njenoj zaštiti. Pomenuti objekat već godinama je razvalina i ruglo u samom centru grada.

Nakon privatizacije Radio Valjeva i njegovog neslavnog iseljenja iz zgrade na Trgu Desanke Maksimović zgradu je napustio i list Napred koji je tu bio smešten dok je bio u vlasništvu grada. Gradska vlast još 2016. godine najavila je početak radova na uredjenju ovog objekta u Gradsku kuću i stim u vezi radovi su započeti . Naime,  grad Valjevo je  6. aprila 2017. godine zaključio ugovor sa reduzećima Kompresor ing i Procesor elektronika o izvodjenju radova na adaptaciji i rekonstrukciji pomenute zgrade. Radovi koji su trebali da budu završeni u avgustu, su potom obustavljeni zbog, kako je rečeno u Gradskoj upravi , dodatnih intervencija. U javnosti su se pominjale pločice i tavanski prostor. A bio je uključen i Zavod za zaštitu spomenika.
Oba izvodjača su ulazeći u ovaj posao obezbedila traženi materijal, ali ga nisu mogli iskoristiti jer radovi su obustavljeni od strane investitora , odnosno grada.Kako je  Vamedia već izveštavala  Procesor elektronika tužio je  grad za nanetu štetu u visini od 2,5 miliona dinara. Ništa bolje nije prošao ni drugi izvodjač.

Od tada pa do danas zgrada je najpre bila ogradjena žicom kako bi se sprečio ulazak u praktično započeto gradilište. Nakon što su svi rokovi istekli, izvodjači su istu uklonili , a grad je imao toliko sluha da je uklonio proraslo drveće.

Ipak 2019. godine ista vladajuća koalicija SNS-SPS donosi odluku da ovu zgradu poveri Modernoj galeriji kako bi u njoj bio smešten Muzej fantastike.

Procedure u tom pravcu pokrenula je Moderna galerija naručivši projekat rekonstrukcije I organizacije prostora za novu namenu kojom bi se ispunila davnašnja želja slikara Ljube Popovića da Valjevo dobije jedan ovakav Muzej. Projekat je po saznanjima Vamedie uradjen, ali sami radovi ne mogu započeti bez ozbiljnog finansiranja .

Da je krajnje vreme da se zgrada zaštiti od propadanja dokaz je I kako navode izvori Vamedie dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture u kome se navodi da je zgrada ruševna. Ovoj činjenici svakako ne doprinosi aktuelno stanje u kome se zgrada nalazi izložena atmosferskim padavinama .

Sam prostor zgrade gotovo da je sdruge strane premalen za jednu ozbiljnu Galeriju I Muzej s obzirom da se u kolekciji I vlasništvu same Moderne galerije nalazi ogroman broj slika koji bi mogao biti izložen. Situacija je ista kada su u pitanju I privatni kolekcionari iz Valjeva koji poseduju veliki broj slika , a sve bi zadovoljile visoke kriterijume za njihovo izlaganje.

Sada kada je projekat gotov na novoj gradskoj vlasti je I odluka kako postupati sa ovim objektom , a ma šta odluka bila jedna od prvih mora biti da se zgrada zaštiti od daljeg propadanja.

U danima kada je najavljena rekonstrukcija objekta u Gradsku kuću Demokratska stranka je saopštila da je zgrada u procesu restitucije I da ima naslednike koji je traže . Grad nikada nije decidno potvrdio ovu informaciju , ali je izvesno da će stav I činjenice u vezi ove situacije  morati da potraže  jer ukoliko će zgrada u skorije vreme biti vraćena vlasnicima velika ulaganja u nju su neisplativa.

  Pomenuta zgrada je secesijsko zdanje prve Valjevske banke kasnije Narodne štedionice i građena je od 1903. do 1905. godine.

10 comments on “Zgrada sklona rušenju ili Muzej fantastike?

 1. dedagaga

  Ни Дом војске није у бољем стању, па би нова локална власт требала истовремено да преиспита и његову судбину. Нарочито са гледишта решавања проблема радног простора Матичне библиотеке.

  Reply
 2. setač

  Neka raspisu poziv za privanto-javno partnerstvo, pa neka objekat sredi neko ko ume i ima od cega. Namena moze da se definise da bude nesto sto je u interesu grada…

  Reply
 3. Ministar vojni-pilot

  Eno i FASADA zgrade bivše Komande Drinske divizije i Vojnog odseka, počela je da se RASPADA!!!
  Zbog toga su na trotoaru ispred zgrade razvukli nekakve konopce sa okačenim tablama upozorenja
  da se fasada OBRUŠAVA! Postavlja se pitanje, do kada će se čekati da se fasada popravi? Verovartno
  više godina!!!
  I FASADA zgrade nekadašnjeg Oficirskog doma, iako je kobajagi rekonstrisana, što se spoljneg izgleda tiče,
  počela je da se raspada. Već otpadaju pojedini delovi, pa je opasno prolaziti pored nje, a nije obeležena opasnost
  od toga!!!
  Dakle, u Valjevu se mnogo toga raspada, jer Valjevo NEMA ODGOVORNU GRADSKU VLAST da domaćinski brine!!!
  Umesto brige, to je, breee, kralo sve gde je šta stiglo, a naročito novac iz Gradskog budžeta…i, NIKOM NI DLAKA DA FALI S GLAVE!!!

  Reply
 4. Staro Valjevo

  Lazo, uzmi stvar u svoje ruke i završi posao koji ovi pre tebe nisu mogli. Joca T. će obezbediti finansije, treba samo energije, a ti to imaš! Samo napred Valjevci!

  Reply
 5. мр Предраг М.Вулетић

  Идеална зграда за Градску кућу а то може да одлући Градомачелник саглсано Статуту града и његовим надлежностима где у тачки 16 стоји: * Врши распоред службених зграда и пословних просторија у јавној својини Града за потребе органа Града*.Сем Градомачелника и његовог заменика ту би били и помоћници, који такође у складу са Статутом ;*Градоначелник може да има три помоћника
  који обављају послове из појединих области
  (економски развој, урбанизам, примарна здравствена
  заштита, заштита животне средине, туризам,
  пољопривреда, комуналне делатности, развој месних
  заједница и др.).
  Помоћници Градоначелника покрећу
  иницијативе, предлажу пројекте и сачињавају
  мишљења у вези са питањима која су од значаја за
  развој Града у областима за које су постављени и
  врше и друге послове по налогу Градоначелника.
  Градоначелник поставља и разрешава
  помоћнике, који обављају послове најдуже док траје
  дужност Градоначелника.
  Помоћници Градоначелника постављају се у
  Кабинету Градоначелника.*

  Reply
 6. nebitan lik

  Kao i mnogo puta ranije , pokazalo se da komunisti i njihovi naslednici { sada imaju drugacija ,, umetnicka „imena } nisu u stanju ni jedan jedini objekat da obnove. Da oduzmu u ,, korist naroda “ i da ga izraubuju do nivoa rusevine nikakad im nije bio problem ali da naprave , e to je vec problem. Nemanje ideja za namenu objekta govori o intelektualnoj inferiornosti i neozbiljnosti , priucenih na C -market skolama , raznih bravara , i konobara , nase , kako vole ovi cobani da se zovu ,, politicke elite “

  Ako ima naslednika { imovine } ovog objekta , vratite ljudima njihovo uz izvinjenje sto im vracate ruinu.

  Ako nema naslednika , onda pokusajte da se uzdignete bar za trenutak, znam da Vam je to tesko , i pogledajte gde se objekat nalazi….na 100- tinak metara od Muzeja, Muselimovog konaka, spomenika Desanki , vojvodi Misicu .Proti Mateji Nenadovicu, spomen obelezje mesta gde su poseceni Ilija Bircanin i Aleksa Nenadovic , Moderne galerije , biblioteke , prelepe zgrade Valjevske Gimnazije , starog Tesnjara [ bar onog sto je od njega ostalo ] i shvatite da je jedina logicna odluka da tu bude Muzej posvecen Desanki Maksimovic i Milovanu Glisicu , jedinim piscima iz naseg Valjeva koji su iskoracili iz veka u kome su rodjeni i koji su nasi medjasi u kulturi.
  A tzv. gradske kuce , kucice , vilice i stale mozete useliti u bilo koji objekat . Pa zar Vam je mala Valjevska opstina , koliko uhleba ste poprimali najbolje bi bilo da podignete jos dva sprata .

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.