Svetosavska akademija u KPZ i osvećenje temelja zatvorske crkve

U sklopu tradicionalne Svetosavske akademije, koja se valjevskom u Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike održava već 20 godina, osveštani su temelji buduće zavodske crkve posvećene Svetom Dimitriju. Crkva će se nalaziti u krugu KPZ, a čin osvećenja služio je episkop valjevski Isihije sa sveštenstvom Eparhije valjevske.

Na Svetosavskoj akademiji Uzdarje „Od zlata beseda” ove godine uručeno je Dejanu Careviću, direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, za, kako je obrazloženo, “naročiti doprinos unapređenju verskih prava lica lišenih slobode”.

“Izgradnjom crkve u krugu zavoda ispunjava se zakonska obaveza u pogledu verskih prava, ali se postiže i mnogo više od toga. Dobićemo još jedan hram posvećen Bogu, veri i ljubavi prema ljudskom rodu, hram koji će našim štićenicima pružiti podršku da duhovno stasaju i ojačaju, da se utvrde i učvrste u veri, da kroz službu u ovom hramu, vođeni sigurnom rukom sveštenika dobiju pouke i poruke o osnovnim hrišćanskim vrlinama, ljubavi, praštanju, životu u sabranju”, rekao je Carević nakon što mu je uručeno ovogodišnje Uzdarje koje dodeljuje KPZ.

On je podsetio da štićenicima KPZ vreme provedeno u njemu može da bude i životna prekretnica, s obzirom da svi oni dobijaju priliku za novi početak, imaju mogućnost da nastave prekinuto školovanje i nauče neki od najbolje plaćenih poslova na tržištu, kao što su sertifikovani poslovi varioca, stolara, stakloresca, te poslovi proizvodnje PVC stolarije.

“U ovom zavodu izvršava se kazna maloletničkog zatvora, u pitanju je osetljiva populacija koja zahteva pažljiv i odgovoran rad svih zaposlenih. Ti mladi ljudi ovde imaju mogućnost da nastave školovanje, steknu diplomu osnovne i srednje škole, a zatim i da nauče deficitarne zanate i dobiju odgovarajuće sertifikate, što će im omogućiti da nakon isteka kazne započnu nov i drugačiji život”, istakao je upravnik valjevskog KPZ Kristijan Đujić.

Svetosavska akademija u KPZ je tradicionalno prilika i za dodelu nagrada najboljim osuđenicima tokom prethodne godine. Tako je priznanje za najboljeg osuđenika u 2023. godini pripalo S. B, za najboljeg radnika proglašen je osuđenik B. D, najbolji u oblasti sporta bio je S. A, u oblasti kulture Š. N, a u oblasti obrazovanja P. Ž.

Zanimljivo je da je dobitnik priznanja za kulturu Š. N, po zanimanju diplomirani inženjer informacionih tehnologija. Sem što je aktivan član sekcije informatike, likovne i šahovske sekcije KPZ, kako je rečeno, on je osmislio i za druge osuđenike organizovao kviz znanja iz opšte kulture.

 

2 comments on “Svetosavska akademija u KPZ i osvećenje temelja zatvorske crkve

  1. Miloš Marjanović

    religiju izbaciti iz državnih ustanova. Mi smo sekularna država koliko mene sećanje služi. Ovde bi trebalo da se ozida i džamija, katolička crkva, baptistička, evangelistička…

    Reply
    1. Шпанац

      Ма ово се прави за садашњу власт. Тако да је све ок.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.