Lokalni front: Birački spisak-Javna tajna

Lokalni front na konferenciji za novinare izneo je podatke koji , kako su naveli, dokazuju teoriju „izbornog turizma“, odnosno činjenicu da je Valjevo u periodu od mesec dana izgubilo 474  punoletna gradjanina. Po njihovom mišljenju relno bi bilo formiranje Radnog tela koje bi u ime Skupštine grada ispitalo ovaj slučaj , ali kako su naveli, ne gaje nadu da bi se to moglo dogoditi jer bi takvu inicijativu potpisom trebala da odobri predsednica Skupštine Snežana Rakić.

Jasminka Nedeljković, aktivista Lokalnog fronta iznela je podatak da su se najpre podaci Ministarstva za državnu upravu i podaci koje su dostvili gradski organi o broju birača razlikovali u 3 do 4 osobe.

„Pitanje je ponovljeno u novembru i odgovor Gradske uprave je brzo stigao: na dan 22.novembra, dakle tačno 30 dana kasnije, birački spisak Grada Valjeva sadržao je 75 347 birača, odnosno 4 birača više nego mesec dana ranije. A onda je naš grad zadesila katastrofa neviđenih razmera. Za svega 25 dana, između 22. novembra i 17. decembra, Valjevo je izgubilo 474 punoletna građanina! Ovu cifru pokazuje stranica Republičke komisije koja nas izveštava da je na dan izbornog 17.decembra Valjevo imalo samo 74 873 birača! Ubrzo posle ovog nezaboravnog dana rodio se novi pojam: „izborni turizam“. Doznali smo da su hiljade i hiljade građana nedelju proveli u putu između nekoliko biračkih mesta, a nezvanični šampion je izvesni gospodin Rikanović koji je u birački spisak bio upisan na najmanje desetak mesta širom Srbije i Bosne, ponegde i sa članovima svoje porodice! Da li to i Valjevo ima 500 svojih Rikanovića? Verujemo da ih ima, jer tačno 30 dana kasnije, do 18. januara, najveći deo njih se poslušno vratio u birački spisak našeg grada. Po podacima gradske uprave, naime, Valjevo sada ima 299 birača više nego na dan izbora“, rekla je Nedeljković.

Po njenim rečima sve bi vrlo lako mogli da utvrde organi koji su inače nadležni za notiranje promene mesta boravka , ali se to ne dešava.

„Ali, vratimo se gradu koji nas najviše zanima. Kažu nam da je Valjevo na dan 18.januara imalo ponovo preko 75 hiljada birača, tj. tačno 75 172. Uporedimo ovaj podatak za cifrom iz poslednjeg popisa iz 2022. godine koja tvrdi da je Valjevo tada imalo 68 722 punoletna građanina. Razlika je 6 450 u korist Rikanovića. Nešto preko 8% biračkog tela. Zakon je jasan: ako čovek dođe na biračko mesto sa važećom ličnom kartom i upisan je u birački spisak, niko ga ne sme sprečavati da glasa. Sasvim logično i prirodno, ali samo u ozbiljnim državama koje nikada nisu razvijale proizvodnju Rikanovića“, kaže Jasminka Nedeljković.

Željko Trifunović , odbornik Lokalnog fronta podsetio je da je pitanje o smenjenom broju birača uputio i čelnicima grada, ali da odgovor na ovo pitanje nije dobio. Trifunović je naveo i da Zakon o lokalnoj samoupravi pa i Poslovnik o radu Skupštine grada daju mogućnost formiranja Radnog tela koje bi moglo ispitati navedene činjenice.

„Razmišljamo o radnom telu čiji posao bi bio potpuna revizija biračkog spiska u našem gradu. Grupa građana „Lokalni front Va-Slobodni ljudi“ ispunjava uslov iz stava 2 ovog člana, jer ima odbornika u Skupštini grada i može predlagati kandidate za članove ovakvog radnog tela. Na tom putu postoji prepreka koju je za sada nemoguće zaobići: predlog rešenja o obrazovanju ovakvog radnog tela utvrđuje  niko drugi do predsednica Skupštine, g-đa Rakić, koja ja na jednoj od poslednjih sednica izjavila kako nju ne zanimaju predlozi Lokalnog fronta i time drastično narušila Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave. Uzgred, g-đa Rakić je (da ne upotrebim neku težu reč) pogazila i Poslovnik koji u članu 167 garantuje pravo odbornika da podnosi predloge i postavlja pitanja“, kaže Trifunović.

Po mišljenju Lokalnogg fronta ovo radno telo bi najpre trebalo da odredi uzorak od pet biračkih mesta u gradu sa kojih je nestao najveći broj građana, što je, kako kažu,  lako uraditi poređenjem broja birača od 22.novembra i 17.decembra. „Odabrali smo mesta gde je smanjenje broja bilo najveće: za 22, za 19, na dva mesta po 18 i na jednom mestu 17, što je ukupno 94 osobe. Sada imamo i podatak o broju birača koji su se na ova mesta vratili u spisak do 18.januara. Prostim poređenjem spiskova od navedena tri datuma relativno lako je doći i do imena i adresa Valjevaca kojih su odlazili i vraćali se u birački spisak. Strogo poštujući propise o zaštiti podataka o ličnosti radno telo će im uputiti pismeni poziv da objasne uočene promene svog prebivalištu“, naveo je odbornik.

Ljubomir Radović , kandidat za poslanika na republičkim izborima liste „Srbija protiv nasilja“kaže da je teško poverovati da se tri stotine naših sugrađana u roku od mesec dana tek tako prošetalo do nekog drugog prebivališta i natrag.

„Poenta našeg pokušaja je pre svega upozorenje javnosti da biračka mesta više nisu  jedina mesta gde se u Srbiji mogu pokrasti izbori. Videli smo drastične primere izbornog „turizma“, posebno u Beogradu. Predlog Lokalnog fronta je zapravo da se do dana izbora za odbornike Skupštine grada utvrdi stvarni broj birača u Valjevu. Ne verujemo, naravno, da će ovakav predlog biti  prihvaćen. Zato, uvek nam ostaje onaj teži, ali i zanimljiviji način: da sa svojim prijateljima krenemo u obilazak grada, od kuće do kuće i od stana do stana“, kaže Radović.

Radović je naveo i da poređenje broja glasova na parlamentarnim izborima od 2022. i 2023. godine, pokazuje da je grupacija „Srbija protiv nasilja“ u dve kolone 2022. godine dobila ukupno 10 221 glas, a 17. decembra na jednoj listi 13 046,  odnosno skoro 3 hiljade glasova više.

„Ovih 13 hiljada i nešto glasova bilo je 27,73% , što je daleko iznad proseka Srbije od 23,66%. Bolji rezultati zabeleženi su jedino u velikim beogradskim opštinama, u Novom Sadu, niškim opštinama Medijana i Pantelej. Nešto bolji rezultat od Valjeva zabeležili su još Užice sa 29,45% i Pančevo sa 27,99%. Primera radi, u Šapcu je procenat liste „Srbija protiv nasilja“ bio 24,85, u Kragujevcu tačno 27%, u Čačku 24,43, Kraljevu 22,33, Požarevcu 23,42 i tako dalje. Uzgred, otvara se jedno zanimljivo pitanje: zašto je opozicija najbolje rezultate, često i ubedljive pobede, ostvarila u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, gradovima koji odavno imaju i autoputeve i gasovode?“, rekao je Radović koji je dodao i da je platforma Lokalnog fronta „Valjevo i tačka“ prihvaćena od najvećeg dela opozicione javnosti i opozicionih organizacija u našem gradu.

„Kao kandidat za narodnog poslanika na listi Srbija protiv nasilja želim da iskoristim ovu priliku da se zahvalim svim sugrađanima koji su glasali za našu listu. Posebnu zahvalnost upućujemo našim članovima biračkih odbora, čijim smo radom na dan izbora izuzetno zadovoljni“, poručio je Radović.

 

 

3 comments on “Lokalni front: Birački spisak-Javna tajna

 1. Dragan

  ovi iz opozicije bi zabranili gradjanima da se sele. ako imate neke sumnje u nepravilnosti obratite se institucijama koje ce neutralno to ispitati a ne ovako preko medija

  Reply
  1. komshija

   „neutralno to ispitati“. Kao i sve do sada što je neutralno ispitano. Od nestalih snimaka sa video nadzora naplatne rampe, Vulinove tetke, Lične karte brata predsednika i fantomske firme, ubistvo kolima devojke na ulici od strane sina Želja Mitrovića, Jovanjice, Hlikoptera, Prodaje oružija, Nestanak oružija iz policijskog depoa, Odavanje informacija sa aktivnih istraga od strane Vučića, Druženje Vučićevog sina sa Belivukom i ekipom. Sve je do sada „Neutralno Ispitano“ pa je realno da će i izborna kradja biti ispitana. Hvala bogu pa se bar imena znaju svih umešanih, sudiće se i njima sigurno, samo je pitanje dana. Pa ko je kriv neka sud kaže, ali pravi sud a ne naprednjački.

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.