Uspešno realizovan boravak studentkinja novinarstva u lokalnim medijima u Srbiji

U okviru projekta ,,Osnaživanje lokalnih medija – saradnja novinarki, profesora i studentkinja novinarstva”, četiri studentkinje završne godine novinarskog smera Fakulteta političkih nauka imale su priliku da nedelju dana, od 26. novembra do 1. decembra, provedu radeći sa urednicama lokalnih medija i učeći od njih, čime su obogatile svoje iskustvo i doprinele kvalitetnom izveštavanju malih, nezavisnih lokalnih portala u Užicu, Kraljevu, Valjevu i Kragujevcu.

preuzeto:FPN

Slavica Vujanac, urednica portala “VAmedia Nova” iz Valjeva, ugostila je Mariju Kuzmanović, studentkinju četvrte godine novinarstva Fakulteta političkih nauka. Marija je tom prilikom prisustvovala različitim političkim konferencijama i kulturnim događajima, pratila je tribinu ,,Podrži i potpiši ProGlas” u Valjevu i razgovarala sa direktorom JKP-a Vodovod o svim realizovanim projektima u tekućoj godini, ali i o budućim investicijama. U jeku je predizborna kampanja, te je Marija prisustvovala predstavljanju pojedinih stranaka i njihovih izbornih programa. Takođe, bavila se temom ,,Mladi i alkoholizam”, a za naredni period priprema priču o rekonstrukciji Valjevske bolnice koja je najavljivana čak 8 godina unazad, a radovi počinju na proleće iduće godine. Valjevo je grad koji broji skoro 90 sportskih klubova, a i dalje nema ambulantu sportske medicine, a manjka i lekara specijalista koji se bave tom oblašću. Tim povodom, Marija je intervjuisala jedinog ambulantnog lekara sportske medicine u gradu.

Marija Kuzmanović u Valjevu (razgovor sa dr Zoranom Živkovićem)

Naša studentkinja Teodora Jovetić je radnu nedelju provela u Kraljevu sarađujući sa Marinom Miljković Dabić, uredicom portala „Krug“. Teodora je bila u poseti dobrovoljnom vatrogasnom udruženju, a pripremala je i tekstove o uslovima u kojima žive stanari studentskog doma, ali i učenici srednjih škola. Imala je priliku da razgovara sa parom koji je proslavio 60 godina braka, a u toku svog boravka u Kraljevu napravila je i TikTok snimak o upoznavanju grada koji će biti od koristi svima koji u Kraljevo dolaze po prvi put.

Marija Obrenović, urednica portala “Pressek” iz Kragujevca i predsednica Upravnog odbora Local Press-a, ugostila je studentkinju Tamaru Despić. Njih dve su ispratile tribinu pod nazivom ,,Podrži i potpiši ProGlas”, i panel diskusiju ,,Stop femicidu – ne ignoriši zlo”. Tamara je u razgovoru sa građanima Kragujevca saznala mnogo toga o lokalnim problemima, o čemu će pisati priče u narednom periodu. Posetila je glumačke probe predstava ,,Vida” i ,,Mi nismo vaša deca, draga Jelena Sergejevna” i napisala najave za njih.

Užice je posetila studentkinja Julija Janković koja je tokom cele nedelje radila sa iskusnom novinarkom i urednicom portala “Užicemedia“ Nadom Tošić. Prilikom posete Užicu Julija je imala priliku da poseti izložbu međunarodne kolonije umetničke keramike ,,Zlakusa” u galeriji u Užicu i muzejsku postavku ,,Uspomene i zaborav” i o tome napiše tekst. Povodom 82. godišnjice bitke na Kadinjači, pisala je o samom obeležavanju i događaju u okviru memorijalnog kompleksa Kadinjača. U narednoj godini Užice će biti prestonica kulture, te je tim povodom intervjuisala direktora Kulturnog centra Užice i sa njim razgovarala o tome kako se Užice kao grad priprema za 2024. Takođe, sa urednicom Nadom Tošić radi na tekstu o saobraćajnici Užice-Zlatibor, gde istražuje podatke o broju nesreća na toj saobraćajnici.

Ovaj projekat je studentkinjama četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka omogućio da na terenu iskuse novinarski posao, i uvere se u to koliko je poziv novinara značajan za društvo uopšte. U saradnji sa urednicama napisale su i objavile nekoliko tekstova, a ostatke priča i o drugim temama pisaće sve do kraja marta 2024, do kada i traje projekat ,,Osnaživanje lokalnih medija – saradnja novinarki, profesora i studentkinja novinarstva”. Njihova poseta Valjevu, Kraljevu, Kragujevcu i Užicu bila je posebno iskustvo koje je omogućilo da o novinarstvu, selekciji priča, obradi tema i lokalnim zajednicama nauče od iskusnih novinarki i urednica, dok su urednice mogle da saznaju mnogo toga o novim tehnologijama i potencijalima društvenih mreža koje mogu da iskoriste u svom budućem radu i poboljšaju vidljivost portala i tema kojima se bave.

Sve realizovane priče tokom boravka u lokalnim medijima, kao i druge teme na kojima rade učesnice projekta biće objavljene na posebnom sajtu projekta, čija je izrada u toku.

Projekat se finansira sredstvima individualnog Alumni granta Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, kojim rukovodi prof. dr Aleksandra Krstić, vanredna profesorka Odeljenja za novinarstvo i komunikologiju.

Preuzeto: Успешно реализован боравак студенткиња новинарства у локалним медијима у Србији – Факултет политичких наука | Универзитет у Београду (bg.ac.rs)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.