Nova knjiga Olivere Šutulić: „Aljošina riznica“

„Aljošina riznica“ naziv je pete po redu knjige Valjevke Olivere Šutulić. Olivera koja ne piše samo za decu je do sada objavila i dve knjige za odrasle. Nova knjiga može se kupiti u Luteksovim knjižarama.

„Nije lako pisati za decu , svako ko to pokuša mora najpre da dobro upozna njihov svet“, kaže Olivera koja svoje dečije knjige posvećuje svom unuku Aljoši pa je tako naziv prve knjige bio „Aki i drugari“ , druga „Aljošini snovi“ i poslednja koja se pojavila u prodaji je „Aljošina riznica“.

„To je knjiga u kojoj su i pesme i bajke i priče i može se reći da je najkompletnija , sadrži i prethodne knjige i nove priče i pesme. Godinama pišem , počela sam 2015 gofdine monodramom o životu jedne žene , ali za decu sam počela da pišem kad se moj unuk rodio , to je bilo pre pet godina“, kaže Olivera.

Ilustraciju su radila deca iz Valjeva, radionica Centra za kulturu , a na promociji knjige krajem novembra  pesme su recitovala deca iz dramskog studija Angeline Lukić.

Ona objašnjava da je osnovni motiv svega ljubav prema Aljoši, ali da je generalno ljubav pokretač svega , a pre svega pisanja za decu.

„Njihovu ljubav i pažnju teško je pridobiti i ja sam presrećna što su deca koja su crtala i recitovala zaista lepo prihvatili ovu knjigu. To je najlepša , ali i možda najteža saradnja , saradnja sa decom“, objašnjava Olivera.

Po njenim rečima sam Aljoša je još mali da bi shvatio da postoje knjige koje su posvećene njemu i nose njegovo ime.

„Inspiracija za pesme je svuda oko mene i to su svakodnevne teme u životu jednog deteta. Gde god se okrenem neka priča je tu“, kaže Olivera koja za budućnost najavljuje novu knjigu za decu „Moj brat Boško“ s obzirom da je u medjuvremenu stigao još jedan unuk.

Ona navodi da neće prestati da piše za odrasle i ono što sledi jeste monodrama bazirana na prethodnoj „Pričala mi Tiki“ . „To je zaista jedna ženska priča i promovisala sam je na više mesta recimo u Muzeju u Valjevu, u Ubu, u Šapcu u Centru za kulturu, u Beogradu u Milutinu Bojiću, Mislim da sam našla glumicu koja će pozorišno odraditi monodramu. Biće to sada igrana pozorišna priča“, najavljuje Olivera koja je novi pogled na život, stvari i ljude oko sebe stekla tek nakon ličnog zdravstvenog problema koji se na sreću dobro završio. Tako se u pomenutoj monodrami provlači i autobiografski doživljaj naročito saznanja o ljudima koje upoznajemo najbolje tek u teškim životnim situacijama.

Dok se čeka nova knjiga Olivera kaže da neće odustati od pisanja i najavljuje da će „Aljošina riznica“ od Nove godine izaći i u izdanju Lagune, a do tada knjiga se može kupiti u Luteksovoj knjižari u Valjevu.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.