Skoro 2.000 građana primilo vakcinu protiv sezonskog gripa

Protiv sezonskog gripa za mesec dana vakcinisano je 1.972 Valjevaca, od toga 1.662 u centralnom objektu Doma zdravlja, a ostatak u gradskim i seoskim ambulantama, saopštio je valjevski Dom zdravlja.

Kako je navedeno, do uobičajene pojave gripa ima još dosta vremena i dovoljno vakcina, tako da će svi zainteresovani sugrađani moći na vreme da se zaštite.

“Građani vakcinu protiv gripa mogu primiti radnim danima od 7 do 19 časova u prizemlju Doma zdravlja Valjevo, preko puta glavnog ulaza. Prethodno pacijent treba da dobije nalog za imunizaciju od svog izabranog lekara. Vakcine imaju i gradske i seoske ambulante, osim ambulante Novo Naselje koja je namenjena zbrinjavanju respiratornih infekcija”, navodi se u saopštenju.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2023/24. opredeljeno je 4.500 doza četvorovalentne vakcine „Influvak tetra“, koja štiti od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa.

Vakcina je najefikasniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina, zdravstvenim radnicima i svima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, zatim osobe preosetljive na supstance sadržane u vakcini, alergične na kokošje jaje, meso i perje, kao i na gentamicin.

1 comment on “Skoro 2.000 građana primilo vakcinu protiv sezonskog gripa

  1. ivana

    Ja nesto i ne verujem u te vakcine, grip ne pamtim kad sam imala, jedino sto koristim je Ambilife preciscivac vazduha, ubija bakterije i viruse i neutralise duvanski dim.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.