Manje provala i razbojništava, a poslednje tri godine nema ni organizovanih krađa vozila

Prošlomesečno hapšenje dvojice provalnika iz Valjeva koji su “operisali” na području Divčibara, jedan je od najdrastičnijih slučajeva teških krađa na području našeg grada poslednjih nekoliko godina. Naime, kako pokazuje statistika, broj tih krivičnih dela je u padu,  a na području Valjeva više nema ni organizovanih grupa koje se, na primer, bave krađama vozila.

Podsećamo, valjevska policija prošlog meseca uhapsila je D. M. (33) iz Valjeva, koga zajedno sa prethodno uhapšenim I. M. (33), sumnjiči da je tokom nekoliko meseci provalio u 13 vikendica na Divčibarama iz kojih su ukrali robu. Takođe, D. M. je, kako se sumnja, provalio u još dve kuće na teritoriji Valjeva iz kojih je ukrao razne predmete čija se vrednost procenjuje na oko 240.000 dinara.

Inače, kako je pokazala statistika PU Valjevo, broj krivičnih dela teške krađe, kao što su bili ovi slučajevi na Divčibarama i u Valjevu, od 2013. godine do 2015. godine  bio je u porastu, ali se od tada kontinuirano smanjuje.

“Na teritoriji PU Valjevo  prethodnih godina  delovale su kriminalne grupe koje su u serijama izvršavale i do 30 krivičnih dela provaljivanjem u stambene ili poslovne objekte pre nego što su bili otkriveni. U suzbijanju ovih krivičnih dela  dobar rezultat dovela je saradnja sa nadležnim tužilaštvima.  Nakon identifikacije, pronalaženja i hapšenja učinilaca višestrukih povratnika ovih krivičnih dela nadležna tužilaštva su predlagala meru određivanja pritvora, što je dovodilo i  do smanjenja povrata ovih krivičnih delima”, navode u valjevskoj policiji.

Ono što je dobro za bezbednost građana jeste podatak da se od 2013. godine smanjuje i broj krivičnih dela razbojništava na području Valjeva, tako da od 2017. godine taj broj iznosi manje od 10 krivičnih dela u toku godine.

“U navedenom vremenskom periodu nismo imali izvršenje ovih krivičnih dela u  serijama, niti su evidentirani teži pojavni oblici ovih krivičnih dela poput napada na banke, presretanje vozila koja vrše  transport novca  i slično.  Predmet napada ovih krivičnih dela su trgovisnki ili drugi objekti gde su izvršioci uz pretnju  oduzimali novac od dnevnog pazara čime su pribaviljali protiv pravnu imovinsku korist.  Procenat otkrivanja učinioca ovih krivičnih dela  je izuzetno visok tako da su u ovoj godini sva krivična dela razbojništva  rasvetljena”, ističu u policiji.

Po statistici MUP-a, u padu je, i to od 2014. godine, broj krađa automobila. Prethodnih godina  na teritorji PU Valjevo, kako se ističe, postojale su  organizovane kriminalne grupe koje su krale novija  vozila  strane proizvodnje,  a potom ih odvozili   i prodavali  u inostranstvu. Međutim, od 2019. godine  delovanje  ovakvih grupa nije  zabeleženo  na teritoriji PU Valjevo.

3 comments on “Manje provala i razbojništava, a poslednje tri godine nema ni organizovanih krađa vozila

  1. Sima

    Drugari iz valjevske policije, lepo je što nema sitnog kriminala u našem gradu, da ga nije preuzeo krupni kriminal za koji svi znate i ne smete ništa da preduzmete.

    Reply
  2. Istina

    Šta je sa kriminalom u institucijama, u građevinskim firmama, utajama poreza, nameštanja tendera?
    Lako je uhvatiti ove sitne džeparoše i kazniti parkiranog Yuga na trotoaru…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.