“Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“

Grad Valjevo je jedan od deset gradova Srbije u kojima ministarstvo rudarstva i energetike u saradnji sa partnerima  realizuje kampanju  pod nazivom “Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“. U cilju boljeg informisanja gradjana o mogućnostima i načinu konkurisanja za neku od energetskih mera u Valjevu je održana tribina sa koje je poslata nedvosmislena poruka da svaka od mera koja se finansira doprinosi uštedi energije.

„U  procesu koji je definisan kao strateški cilj države Srbije izuzetno je bitno da građani shvate svoju ulogu i dobiju tačne i pravovremene informacije o programima podrške koju država pruža kao što su subvencije ili podrška ugroženim kategorijama stanovništva. Bitno je da građani dobiju i digitalne alate koji im mogu pomoći da donesu informisanu odluku za koje od energetskih mera treba da se odluče kao i o dostupnim finansijskim mehanizmima kao što su krediti za fizička lica, stambene zajednice i slično, koji im mogu pomoći da zatvore finansijsku konstrukciju projekata energetske efikasnosti“, rekla je Lena Bratić USAID-ovog projekta „Bolja energija“ kroz koji se finansirra energetska sanacija stambenih zgrada.

Ministarstvo rudarstva i energetike, kroz program Vlade Srbije, dodeljuje subvencije za mere energetske efikasnosti u iznosu do 50% za primenu maksimalno dve pojedinačne mere, odnosno do 65% za primenu paketa mera. Grad Valjevo već nekoliko godina unazad učestvuje zajedno sa ministarstvom u finansijskoj podršci gradjanima za različite programe i mere energetske efikasnosti i do sada je više od 500 domaćinstava iskoristilo neku od ponudjenih mera.

Predsednik  gradske Komisije za sprovodjenjje mera energetske efikasnosti Viktor Mićić  posebno je istekao da je za Valjevo, realizacija mera energetske sanacije jako važna jer se  njihovom primenom direktno utiče na smanjenje aerozagadjenja.

„Mere koje su nama posebno interesantne u Valjevu za smanjenje emisije štetnih gasova, budući da je Valjevo jedan od zagađenijih gradova i da Gradska uprava u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike pokušava da reši ovaj problem, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i kako bi uspeli da obezbedimo čistiji vazduh i zdraviju životnu sredinu jesu zamene kotlova zbog promene energenta , prelaska na ekološki zdravije energente  i naravno obnovljivi izvori energije, odnosno solarni paneli i solarni kolektori“ , rekao je  Mićić.

Ovaj projekat je podržan i finansiran iz zajma Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara i sprovodi se u cilju unapređenja energetske efikasnosti i održivog grejanja domaćinstava.

4 comments on ““Manji računi, veći komfor, čistiji vazduh“

  1. Dragan

    prelep skup sa dosta funkcionera u publici sto je dobro da bi se pokazalo narodu da su uz vlast i nasi americki prijatelji dok opozicija na svojim skupovima nema nikog iz ambasada

    Reply
  2. Baki

    Zašto bacate pare na kotlove na pelet,zar nije bolje iskoristiti te pare da se ljudi priključe na toplanu ili na gas o kojem se toliko priča da dolazi u naš grad.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.