Andrija Nikolić, mladi genijalac iz Mionice, predstavljaće Srbiju na Evropskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji

Samouki, mladi genijalac iz Mionice, Andrija Nikolić (15) deo je tima koji će ove godine predstavljati Republiku Srbiju na 35. Evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji koja će se održati  u periodu od 08. do 14. septembra. Andriju je, zajedno sa ocem Zoranom, pre polaska na ovo evropsko takmičenje u Kabinetu primio predsednik opštine Mionica Boban Janković i tom prilikom uručio laptop kao nagradu za dosadašnje rezultate i zastavu Srbije koju će Andrija poneti u Gruziju.

– Andrija je ponos Mionice, ponos svih nas. Siguran sam da će i ovog puta pokazati svoje besprekorno znanje iz programiranja koje mu je donelo niz medalja. Svaka čast ocu Zoranu i porodici Nikolić koji su Andrijina ogromna podrška. I to se vidi i oseća. A Andrija nas je danas podsetio na to koliko je važna upornost i istrajnost u svemu što radimo. Pored toga što je uporan i vredan, Andrija je samouk. I to mnogo govori. Pred njima je sjajna budućnost. A nama je ovo još jedna potvrda da  naša zemlja i opština imaju izuzetnu decu, a mi ćemo dati sve od sebe da im obezbedimo što bolje uslove za obrazovanje i razvoj. U odličnom raspoloženju ispratili smo Andriju na takmičenje, a on će iz svoje Mionice u Gruziju poneti srpsku zastavu i predstavljati svoju zemlju – rekao je Janković i poželeo mnogo uspeha mladom Mioničaninu i celom timu na predstojećoj olimpijadi.

Andriju je, u svet programiranja, uveo stariji brat Aleksandar Nikolić koji, takođe, učestvuje na informatičkim takmičenjima u zemlji i ostvaruje zapažene rezultate. Obojica su učenici Tehničke škole u Čačku, a Andrija je na Srpskoj informatičkoj olimpijadi u junu 2023.  predstavljao Kolubarski okrug i tako se plasirao među četvoro najboljih koji će, upravo, predstavljati Srbiju na Evropskoj informatičkoj olimpijadi.

Otac Zoran Nikolić ne krije ponos i radost zbog Andrijinih rezultata.

– Ovo je izuzetan uspeh za našeg Andriju. Nijedan čas mu nisam platio, on je samouk, sve je sam naučio. To je neverovatno. Takođe, nastavnici kažu da je naš Andrija najviše dostigao na takmičenjima iz programiranja iz Kolubarskog okruga. Verovao sam u njega i bio siguran da će se plasirati na ovo takmičenje. Supruga Svetlana često mi govori da sam ja krivac za sve – kaže Zoran kroz smeh i dodaje da

– Mionica jeste malo mesto, ali to nas ne ograničava da imamo talentovanu decu, a i uslovi su danas drugačiji, bolji.  Ja sam ponosan otac – ističe  Zoran i zahvaljuje se predsedniku opštine koji je našao vremena da ih sasluša i ugosti.

Samouki Andrija kaže da je uzbuđen, ali da nema tremu pred takmičenje.

– Nemam tremu, vežbam i polako se pripremam za polazak. Biće zanimljivo i neizvesno, a srpsku zastavu iz Mionice nosim u Gruziju – ističe Andrija, koji je do sada osvojio više nagrada na takmičenjima iz programiranja, a interesantno je i to što se kao osnovac takmičio u istom rangu sa srednjoškolcima gde je bio uspešniji. A pored starijeg brata, Andriji je od pomoći bio i nastavnik informatike Milorad Nikolić iz OŠ „Milan Rakić“ iz Mionice.

Republiku Srbiju će ove godine, pored Andrije predstavljati i Irina Stanišić iz Kragujevca, Pavle Damjanović iz Kruševca i Petar Banović iz Beograda. A za vođu ekipe ispred Državne komisije za takmičenja iz informatike izabrana je Milica Nastić,  nastavnik matematike  OŠ „Andra Savčić“ u Valjevu.

2 comments on “Andrija Nikolić, mladi genijalac iz Mionice, predstavljaće Srbiju na Evropskoj informatičkoj olimpijadi u Gruziji

  1. Dragan

    bravo za naseg bobana presednika koji je andriji dao zastavu da moze s njom da mase po inostranstvu

    Reply
    1. Pjerili

      Poštovani Dragane, prikklonite se vrednostima i talentu mladog Andrije Nikolić i nemojte se dodvoravatu Predsedniku opštine Bpbanu.Podržite Andriju jer će on svojim znanjem i talentom predstavljati Republiku Srbiju. Naučite šta je sistem vrednosti i poštujte znanje, jer samo ono može pomoći građanima Srbije. Boban je samo privremeno Prdsednik i ima čast da služi i pomaže građane Mionice.
      Pozdrav za Andriju.

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.