Ovo će vas šokirati i rastužiti…

Kliknuli ste? Zanima Vas o čemu se radi i koja se vest krije iza ovog naslova? Kratkim pregledom na internetu na sličan upit dobićete stotine vesti od tri rečenice koje su uglavnom besmislene. Onlajn mediji pribegavaju ovoj manipulaciji zbog tzv klik bejta kojim podižu rejting poseta i privlače oglašivače. Ali da li ste se zapitali zašto uopšte želite da budete šokirani i rastuženi?

Klik bejt moderniji je naziv za pojavu koja postoji još od pojave žute štampe. Naslov koji će vam privući pažnju bez obzira na sadržinu . Klasičan oblik medijske i marketinške manipulacije.

Sa pojavom onlajn medija dobili smo novi naziv, ali je cilj ostao nepromenjen. Vlasnici onlajn medija žele da na ovaj način privuku što više posetilaca , da posetioce što duže zadrže i u igri brojeva privuku oglašivače na svoju stranicu.

Koliko ste puta bili „žrtva“ takvog naslova? Verovatno ni sami sebi ne bi priznali.

Ono što se vrlo brzo može uočiti jeste da takve vesti neće zaista da vas šokiraju i rastuže jer se tamo nalazi najčešće besmislena informacija poput: „Pevačica Kaća u sred noći morala je svoju macu Bubi da odvede kod veterinara. Na žalost , veterinara koji rade noću najčešće nema pa je Kaća celu noć provela kraj bolesne mace“. Da li ste šokirani?

Verovatno jeste jer ste ponovo naseli na , što bi mladji rekli,“ istu foru“.

Dok je jasno zašto onlajn mediji to rade ostaje veliko pitanje zašto bi neko uopšte želeo da bude „šokiran i uznemiren“?

Da li vam je život toliko sjajan i blještav i u njemu doživljavate samo pozitivne stvari pa biste malo tuge zarad balansa? Jin i jang?

Za nijansu strašnije jeste : „Ovo će vas rasplakati“. Zašto želite da plačete? Još ako dodaju i „kao kiša“?

Da li je realno moguće da svi žele da budu rasplakani? Nije baš da se kao nacija po ceo dan samo smejemo.

Od činjenice da praktično i ne razmišljate zašto to radite i da je radoznalost ponovo „ubila mačku“ bolje je priznanje da vam je privučena pažnja, da možda niste dovoljno informatički pismeni da prepoznate tekst za klik bejt.

A takvi tekstovi u naslovima uvek imaju direktno obraćanje , baš vama, ali i reči poput: skandalozno, užas, strašno, neverovatno, ovo , ono, pogledajte, pročitajte, zapanjite se !

Generalno gledano ljudi vole da čitaju vesti o tudjim nesrećama. Mnogo je razloga za to počev od empatije, saosećanja prema nekom, potom poredjenja i olakšanja u smislu da neko kroz čitanje o tudjoj nesreći može kompenzovati sopstvenu, redje se takva vest čita kako bi se iz nje nešto naučilo . Ali, ono što je bitno,  sve navedeno, mediji već dobro znaju .

I tu imamo senzacionalizam. Vest koja je naglašena dramom i konfliktom, vrlo često i nepotpuna , ponekad i nesitinita, ali ima svoj cilj. Privlačenje pažnje čitalaca! Jedna je činjenica odavno utvrdjena : Tamo gde je na velika vrata ušao senzacionalizam, na druga je izašla novinarska etika.

To praktično znači da po nekom nepisanom pravilu od tabloida ne treba očekivati etičnost.

Ipak , jedna činjenica je nepobitna: Čitalac odlučuje!

Iako često čujemo da smo bombardovani naslovima koje smo pomenuli  to ne znači da ih moramo i slediti , odnosno čitati ono što naslovi nude. Za početak bi dovoljno bilo da prepoznamo naslov za klik bejt i da sebe zapitamo da li zaista želimo to što naslov sugeriše? Možda da u svoju odbranu kada pročitate : „Plakaćete kad ovo pročitate“, sami sebi kažete: Ne, ja bih danas da se smejem . I znate šta? Život ide dalje kao što je išao i pre pomenutog naslova, a i uštedeli ste malo svog vremena.

Vamedia Nova

 

3 comments on “Ovo će vas šokirati i rastužiti…

  1. Glavni Arhivator

    Ono „Porodila se Prijovicka i necete verovati sta je rodila(foto)“? 🤣🤣🤣

    Reply
  2. Анонимни

    У обиљу информација, којима смо окружени, постоји јасна подела на
    – тачне, правовремене и корисне информације, које су проверљиве
    – лажне, измишљене, виртуелне, бескорисне и непотребне информације
    Ми, који смо конзументи тих информација, треба да учимо и да научимо како да их разликујемо, а још важније, да научимо младе да их разликују.

    Reply
  3. Miki62

    Konačno, jedan iskren novinar i jedan pošten tekst.
    P.S: Moram se naučiti na ne klikčem baš na svaku glupost.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.