Epilog štrajka upozorenja u Valiju polovinom septembra

Epilog štrajka upozorenja u fabrici Valy u Valjevu trebalo bi da bude poznat do polovine septembra kada se očekuje završetak pregovora dela zaposlenih u štrajku sa rukovodstvom fabrike. U septembru se očekuju i novi razgovori o kolektivnom ugovoru.

Deo zaposlenih u pogonu šivare u fabrici Valy najpre je proizvodnu normu , kao oblik upozorenja na nezadovoljstvo zaradama spustilo na 70 % , a potom i na 50%. Kako Vamedia saznaje u samoj fabrici, štrajk nije zvanično oglašen i u njemu ne učestvuju svi zaposleni . Isti izvori navode da u štrajk nije uključen ni sindikat fabrike.

U fabrici je tokom prošle godine potpisan kolektivni ugovor , a kako najavljuju iz sindikata isti ugovor trebalo bi da bude izmenjen upravo polovinom septembra s obzirom da je u protekloj godini zabeležen inflatorni rast u državi pa zarade više nisu na nivou životnog standarda zaposlenih.

Neke od radnica  koje su se odlučile na štrajk upozorenja, za Vamediu su ranije izjavile da je visina zarade oko 55 000 dinara što nije adekvatna naknada s obzirom na zadate  radne norme.

Sudeći po poslednjim informacijama iz ove fabrike, bez obzira što ovaj oblik štrajka ne obuhvata sve zaposlene niti iza njega stoji sindikat,  rukovodstvo se odlučilo na razgovor sa zaposlenima u  štrajku,  a očekivanja su da će polovinom septembra biti postignut i konačni dogovor.

Fabrika „Valy“ posluje na tržištu Srbije preko 20 godina i da trenutno, u dve fabrike u Valjevu i Loznici, zapošljava oko 2.000 radnika.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.