Brana – teret ili mogući dobitak za grad

Brana Stubo Rovni pored uloge koju ima u  zaštiti grada od poplave, sudeći po poslednjoj sednici Skupštine, Valjevu je veliki znak pitanja. Grad nema sredstva za izgradnju vodovoda ka opštinama koje su svojevremeno izrazile intersovanje za vodu sa brane, a država već godinama nema značajnija ulaganja. Sela oko brane i dalje su bez vode.

Da li je brana Stubo Rovni Valjevu sada teret ili moguća riznica novca, pitanje je koje je praktično provejavalo u toku skupštinske rasprave na poslednjoj sednici. Grad Valjevo je ovaj projekat započeo pre trideset godina i upravo je gradu pripala obaveza da tada osnuje i potom finansira javno preduzeće koje će upravljati investicijom iza koje stoji država. Svoje obaveze grad je tokom godina revnosno ispunjavao, a država je uz veća ili manja ulaganja u zavisnosti od toga da li je aktuelna vlast podržavala projekat ili nije uspela da ceo sistem dovede do punjenja brane .

Koliko je poznato poslednji veliki iznos dala je EU koja je finansirala izgradnju cevovoda i rezervoara do Oštrikovca , potom brana je spojena cevovodom i sa valjevskom fabrikom vode . Sama brana veliki je poduhvat koji ne samo da bi trebao da na kraju zadovolji potrebe za snabdevanjem vodom opština koje nemaju vodu i valjevskih bezvodnih sela već predvidja i izgradnju podbranskog dela koji podrazumeva turističku oazu sa bazenima, restoranima i sl. Projektom je predvidjeno da brana snabdeva 250.000 stanovnika u 6 opština Kolubarskog okruga.

Poznato je za sada da je država finansirala izradu projektne dokumentacije za postrojenje za prečišćavanje vode za piće „Pećina 2“, izradu projektne dokumentacije magistralnih cevovoda čiste vode za deonice od rezervoara „Oštrikovac“ do opština Ub, Lajkovac i Lazarevac, izradu projektne dokumentacije magistralnog cevovoda čiste vode za deonicu od Mionice do Ljiga.

Projekti i ugovori postoje, a na žalost, sela iznad same brane i dalje nemaju vodu. Poslednjih godina iznošena su različita obećanja po tom pitanju. Ipak ni jedno nije realizovano.

Sadašnji direktor JP Kolubara Ivan Beljić je na sednici Skupštine rekao da je zajedno sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem imao sastanke u ministarstvu poljoprivrede.

„Otišli smo da bismo saznali i videli kako da rešimo problem snabdevanja vodom okolnih sela jer stvarno sam kao čovek mišljenja da je greh da je brana puna, a sela koja se nalaze u okolini brane nemaju pijaću vodu. Na sastanku sam stekao utisak da je ministarka zaiteresovana i da će pokušati kod odredjenih fondova EU da  pronadje sredstva za vodovod. Do sada je brana pokazala da ima značajnu ulogu u odbrani od poplava, ali ono što je sigurno mogućnosti brane su mnogo veće od toga“, rekao je Beljić.

Ne treba zaboraviti da na brani postoji fabrika kapaciteta 2x10l u sekundi i ona treba da snabdeva sela u okolini brane. Kolubara je izgradila fabriku, urađen je probni rad, ali problem je što od te fabrike nema dalje cevovoda. Potrebno je izgraditi ceovod dužine nešto manje od 4km, tačnije od fabrike vode do rezervoara Visoka, a  u projektu je predvidjen i rezervoar 2×100 kubika, novi, koji će se graditi uz postojeći.

Na sednici Skupštine odbornici su mahom konstatovali da bi odricanje Valjeva od brane i predaja iste recimo Beogradu koji bi projekat doveo do kraja praktično značio odricanje od velikih prihoda u budućnosti koji bi bili ostvarivani od prodaje vode. Stekao se utisak da je sve na dohvat ruke, ali ipak tako daleko.

Tako se brana koja za sada štiti grad od poplava, od velike investicije pretvorila u veliki teret Valjevu. Nezadovoljni su meštani okolnih sela, nezadovoljne su opštine koje su u međuvremenu morale same da traže druge načine za vodosnabdevanje, nezadovoljan je grad jer nema prihoda u budžetu od investicije, a nezadovoljni su i turisti koji dolaze na branu radi fotografisanja jer nema smeštajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Na realno pitanje ko je onda zadovoljan najvećom valjevskom investicijom u poslednjih 30 godina, moglo bi se reći svaka opozicija jer oduvek ima povod za kritiku. Nakon doalska na vlast svi su po pitanju brane imali jedan stav: Muko moja, predji na drugoga!

38 comments on “Brana – teret ili mogući dobitak za grad

  1. Objektivno subjektivan tip

    Brana je veliki potencijal za nas grad i treba projekat zavrsiti do kraja. Oko svega toga, ne vidim razlog da neko prica negativno o projektu koji je u razlicitim periodima valjao mnogima dok su bili na vlasti, a kad su otisli sa vlasti odjednom im postao los. Drzava neka pomogne, nece bolju stvar uraditi za grad, na duze staze.

    Reply
    1. Baki

      Zamislite taj sastanak na kome je direktor stekao utisak da je ministarka zainteresovana za zavrsetak brane???
      Jel to bio sastanak gluvo-nemih ili je se nešto konkretno pričalo???
      Dajte Glišiću da upravlja branom kao i Eko Tamnavom pa da vidiš kako ima para da se završi pa da zalivaju plastenike po Sovljaku,Trliću,Banjanima
      E moji funkcioneri,sposobnost vam je nikakva!!!

      Reply
  2. Potop

    Samo da Milana i bot Beljic ne diraju ventil. Toliko tražimo od njih. Mogu i da kradu, ali ventil da ne diraju!

    Reply
    1. Ivan

      Kako se osecate sad kad ste napisali nesto i niste se potpisali, a komentar iskoristili na takav nacin da ste verovatno nekog uvredili? I ko ne tu sad bot, sem vas?

      Reply
  3. Srećno

    Šteta bi bilo ne završiti ovu firmu do kraja i da pravi dobit za Valjevo. Verujem da ce Vučić pomoći, preuzmite inicijativu ka njemu, on pomaže i podržava dobre projekte, a ovaj projekat je, kako god neko mislio, ipak jedan od najbitnijih za dalji razvoj grada i tempo razvoja.

    Reply
    1. Istina

      Pa je li Vučić Bog???
      Što ne poveća minimalac na visinu potrošačke korpe od 120.000 dinara, nego ga drži na 40.000 da bi se narod mučio, jer je preko 50% Srbije na minimalcu, a 80% ispod njegovog fingiranog proseka. Ali tako se lakše vlada sa polupismenim i nepismenim narodom, a pogotovo kad da po 10.000, ili Palma tebi 2, tebi 3 hiljade…
      Sramota. Stidite se.
      Omladino pakujte kofere jer život je jedan. Nemojte dozvoliti da budete robovi u sopstvenoj zemlji!

      Reply
      1. Realno

        Zavrsili bi oni to kada bi se mi pitali, ali brana je prodata uveliko Arapima tako da opusteno bice negde novo potapanje u okloini Valjeva i nova brana vremenom ce se napraviti.

        Reply
    2. Srboljub

      Mozda se pomoliti I neki vasari napraviti za skupljanje para. Normalno, dovesti/pozvati AV na otvaranje gondole do Lelica.

      Reply
  4. J. K.

    Brana moze da se isplati za sigurno 2-3 godine nakok realizacije svega toga u visini sredstava koje kazu da su potrebna za zavrsetak. Matematika je jasna isplativost je vise nego jasna sad pritisnite koga treba i zavrsavajte to imate moju podrsku.

    Reply
  5. Miki

    Beljiću dobar si momak i verujem da će se desiti lepih stvari za firmu i grad dok budeš direktor i da će se završiti projekat i da će praviti velike pare gradu.

    Reply
  6. Bajic

    Uzmite samo u obzir da je raspolozivi kapacitet vode 52.ooo.ooo ,metara kubnih
    po 10 dinara je 520.000.000 din
    Toliko najmanje grad gubi godisnje.
    zbog neogovornosti dosadasnjeg rukovodstava
    Šest godina je proslo od kad je brana pustena u rad i do sada se nije zavrsio tehnički pregled objekta koji je zapocet pre šest godina a koji je uslov da se voda moze koristiti za upotrebu bilo za preradu ili sirovu za potrosače koji imaju preradne kapacitete
    Na brani je zavrsena hidro elektrana pa ce verovatno ona istociti jezero i uzeti pare za struju a Valjevu ostaviti troskove da iz bugeta placa posadu i zaposlene u preduzecu vec dugi niz godina

    Reply
  7. Istina

    Najvećom investicijom je zadovoljna samo klika koja je na vlasti. Tu su se prale pare, živele porodice političara raskošnim životom, dok građani okolo brane gledaju u vodu i nemaju da piju… Baš mi ih je žao isto kao i tom direktoru, ne spavamo noćima zbog toga… Čime se bavi ta firma i koliko ima zaposlenih koji su na grbači građana? Doduše ne rade ni ostale službe, milicija, inspekcija, sudovi, tužioci…U gradu je opšti haos, automobili samo što se još ne parkiraju na balkonima stanova…
    Pustite glupe priče. Kaže se treba izgraditi cevovod od 4km i onda bi bar okolna sela imala vodu? Pa šta je tu problem? Šta treba da se čekaju pare od EU? Pod jedan, Vučić ima para koliko hoćete. Glasalo ga je preko 2 miliona građana, verujem među njima i građani tih okolnih sela. Polako samo biće to regija kao Priboj samo da se još malo sačeka, dok život prođe…
    Koliko je bačeno para ono po 10.000 dinara, kao da to preporađa svakog čoveka, a to su pojedinačno tako jadne i bedne pomoći… Pod 2, pa Tito da ustane on bi ta 4km iskopao sa konjima i volovima za 4 dana… Nema tu finansijskih problema, nego onih drugih, intelektualnih.
    I na kraju, lepo je to sve zamišljeno, ali ko bi se tu baškario, pijo kafu i uživao u tom kompleksu? Pa isti oni koji uživaju po Divčibarama i ostalim turističkim destinacijama u zemlji i inostranstvu. A znate koliko je takvih u Srbiji, oko 20%. Svi ostali jedva sastavljaju kraj sa krajem. Koliko valjevaca može da ode na Divčibare i da pije kafu, a o ručku sa porodicom i da ne pričamo?
    Bruka kakva nam je država, vlast i građani koji trpe eksploataciju goru nego pod Turcima!

    Reply
  8. Сар Каз Ам

    Какав терет, од 2012. па на овамо већ се отплатила брана, сад креће чист профит, пре 2012. само трошкови и ненаменско трошење пара.

    Reply
  9. ekonomista

    Nije to lako, treba iskopati ta 4 kilometra, a nema ko. Da treba negde da se nešto otpeva ili odglumi, bilo bi lako…..

    Reply
  10. Шпанац

    Па и ти из околних села се погосподили. Шта им је тешко да заите воде из језера кад им је потребно. Хоће сви да точе са славина.

    Reply
  11. Uskok

    Akumulacija “Rovni“ građena je za potrebe okupatora Srbije “Rio Tinto“ i “Evro Litijum“!
    Ta satanistička baretina je projektovana i izgrađena za potrebe ISPIRANJA rude litijuma, ako
    neko to nije znao! Dakle, ta prljava voda sakupljena od bujica , i nije pogodna za piće, bez
    obzira kako bi se prečišćavala, jer nije IZVORSKA!

    Reply
    1. Logika

      Izgradnja brane je počela još osamdesetih godina prošlog veka, u vreme kada o litijumu i njegovoj većoj upotrebi uopšte nije bilo govora. Ne znam odakle dolazite tako pametni sa svim tim teorijama zavere i glupostima koje pišete.

      Reply
    2. Ivan

      Već pomenuta voda je čisto blago Valjeva i okoline. Pre par godina sam lično u vofi video gomilu rečnih meduza koje nisam viđao ni u Švedskoj u nacionalnim parkovima. One su izuzetno retke i žive isključivo u vodi koju možete direktno bez prečišćavanja piti. Tako da priča o lošem kvalitetu vode i tome slično je čista glupost i neobaveštenost. Brana i oni koji su vodili izgradnju iste su „progutali“ toliko novca da je čist idiotluk dati na upravljanje drugoj opštini ili gradu. Valjevo bi bilo dva puta razvijenije da brana nikad nije ni započeta. Svojevremeno je Velimir Ilić rekao, kada se započela priča o sporom razvoju Valjeva da nam je bolje da ćutimo jer dvadeset godina sluša istu priču. Kada se pokrene pitanje investicija u Valjevu svaka vlast je govorila samo jedno: brana,brana,brana. kao da druga investicija ne postoji. E sada kada je izgrađena a basnoslovno je koštala, što opravdano što zbog lopina koji su projekat vodili i debelo se nafatirali, sada treba valjda nešto i da se naplati. Izvršiti pritisak na strukture koje donose odluke o tome da se započeti projekat dovrši i privede svrsi – omogućavanje korišćenja vode u domaćinstvima koja je nemaju. Spojiti lepo i korisno.

      Reply
  12. Milena

    Kad bi vratili pare svi direktori od kad je počela gradnja brane i svi oni koji su bili izvodjači radova na brani, mislim da bi bilo dovoljno za nove investicije.

    Reply
  13. Лана

    Да ли ће нам Господ Бог опростити? СВЕТИЊА потопљена! можемо ли мирно спавати и бити од Бога благословени? Чему се надамо? Бољитку!???? ?Нећемо!

    Reply
  14. "Директоров" имењак

    Неспособњаковићи, дозволите макар пецање на језеру, па издајте и наплаћујте ваше дозволе да бисте нешто привређивали, а не паразитирали на рачун народа.

    Reply
  15. Bobiciz

    Ovolika brana da bi napravili akva park… Neka preuzme branu Ub, to je najbolje.

    Reply
  16. Анонимни

    Pre tačno 4 godine, u julu 2019, vlada Ane Brnabić osnovala je radno telo za realizaciju projekta Kolubarski regionalni vodovodni sistem sa zadatkom da uspostavi PUNU FUNKCIONALNOST pomenutog sistema.
    Ne zna se koliko je sednica održalo ovo telo i koliko je dnevnica naplaćeno za četiri godine u kojima do Valjeva nije stigao ni jedan jedini dinar za „najveću investiciju u Zapadnoj Srbiji“, kako se i dalje (ne znam zašto) zove. Na poslednjoj sednici Željko Trifunović zaradio je opomenu zato što je ovo radno telo nazvao grupa neradnika.
    Sve je jasno, zar ne?

    Reply
  17. Dragan

    brana znaci zivot za mnoge valjevce. ne samo za stanovnike okolnih sela koji cekaju vodu vec i za mnoge direktore i njihove porodice

    Reply
  18. Адвокат Стефан Стефановић

    Срамота је и за претходну и за ову власт што су дозволили изградњу те баретине која нема никакву сврху. Да један народ потопи своју светињу и то Немањићки манастир Грачаница, па то нема нигде на свету! Оно што нису урадили Турци и Немци сад раде српске власти. Кад тад ће вам се судити због тога

    Reply
  19. Дејан

    Једина сврха акумулације је да манастир буде потопљен.Молитве преузнесене из њега би биле сметња остваривању агенди новог поретка, као Ковид диктатура, поробљавање народа дебилизација и сл.Сва друга намена је или тотално минорна или се ради о замајавању и куповини времена до даљњег.Манастир ће се једног дана појавити али ће тада бити велика невоља у народу па ће ретко ко на то обратити пажњу

    Reply
  20. Ismail

    Sramota je da sela, koja su maltene na obalama jezera nemaju vodu.
    Stubo, Sušica, Lelić, Paklje, Sandalj, Kunice, Strmna Gora, Leskovice, Brezovice nemaju ni pijaću vodu, kamo li za agrotehničke potrebe.
    Zabole Lazarevac, Obrenovac, Ub, Lajkovac za branu nad glavama Valjevaca, nika nisu hteli dati ni dinar, ni 1992-e kada sam ja gore radio, isto tako ni sada.
    Sramota je što valjevska sela pored obala jezera ostavljate bezvodnim.

    Reply
  21. Slobodan

    Zbog cega je zabranjen ribolov na jezeru kad je dozvoljen na jezerima odakle se Kragujevac i arandjelovac snabdevaju vodom za pice pa mi valjevski ribolovci umesto da do jezera dodajemo za 15 min mi se vozimo po vise sati pozivam kolege da organizuje o protest

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.