Trgovina ljudima – Dešava se i u lokalnom okruženju

Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima (30. jul), dan koji je Skupština UN odredila kao mogućnost da se u toku godine napomene koliko je zapravo težak položaj žrtava trgovine ljudima i šta mi svi kao lokalna zajednica možemo da uradimo na tu temu, obeležen je i ove godine na Gradskom trgu, aktivnostima koje je sproveo Crveni krst Valjevo.

Kako je podsetio Aleksandar Tomić, sekretar Crvenog krsta Valjevo, republički Crveni krst ovaj program realizuje od 2005. godine, dok se valjevski ogranak pridružio tim aktivnostima već naredne godine. Od 2006. godine pa na ovamo, kroz obuke Crvenog krsta Valjevo informisano je preko 350.000 pojedinaca i deo su grupacije od 250 aktivnih edukatora u programu.

„Crveni krst baš iz tog razloga puno polaže u ovom programu na vršnjačku edukaciju, ali i na senzibilisanje budućih profesionalaca. Mi kao jedna od gradskih institucija iz delokruga humanitarnog rada vrlo često imamo buduće socijalne radnike na stručnim praksama kod nas i jedan deo njihovih saznanja i sticanja stručnih praksi se tiče baš prevencije trgovine ljudima. Nikome nije zabranjeno da ima predrasudu da misli da je to neka velikosvetska priča, da to ne postoji u lokalnom okruženju, baš upravo suprotno. Iz tog razloga mi aktivno, već od 2006. godine sprovodimo ovaj program i imamo kontinuirano i vršnjačke edukatore, ali i trenere za ovu oblast, sertifikovane trenere koji u drugim gradovim rade te obuke, obučavaju vršnjačke edukatore kako bi prenosili znanja osnovcima i srednjoškolcima. Ovaj program je tako podešen da ima adekvatne radionice i za predškolce i za studente, ceo dijapazon obrazovanja je pokriven“, objasnio je Tomić i najavio da će sa početkom školske godine nastaviti da rade u ovoj oblasti koja je izuzetno važna, a u čemu su u proteklom periodu bili onemogućeni zbog pandemije kovida.

„Škole su nam značajni partneri, kao i volonteri koji učestvuju u programu i koji se sa velikom pažnjom posvećuju ovom programu, jer im se dopada, moderan je, pun novih sadržaja, interaktivan“, istakao je Tomić i dodao da Crveni krst sarađuje i sa MUP-om, Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao i lokalnim ustanovama u ovoj oblasti.

„Bilo je situacija da kada nam iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima daju instrukciju da posetimo nekoga ko je bio žrtva trgovine ljudima i da uputimo pomoć preko Crvenog krsta Srbije. Sve lokalne organizacije su upravo tu da tu aktivnost realizuju, mi smo imali takvu aktivnost i realizovali smo je uspešno“, naveo je Tomić.

Ovaj datum Crveni krst Valjevo obeležio na Gradskom trgu predavanjem, jednom vrstom radionice „public speaking“ odnosno javnog govora.

„Izabrali smo da na tom mestu informišemo naše članove podmlatka, da naši edukatori rade na svojim prezentacionim veštinama. Imali smo gostujućeg trenera, ali i sve sugrađane koji su bili u prolazu, a neki su se zadržali i celo predavanje. Naša ideja je da ne pozivamo posebno ljude da dođu, već da ih svojom aktivnošću zainteresujemo da čuju o čemu govorimo i reklo bi se da smo u tome uspeli“, rekao je sekretar Crvenog krsta Valjevo Aleksandar Tomić.

1 comment on “Trgovina ljudima – Dešava se i u lokalnom okruženju

  1. Valjevac

    Trgovina narodom rasprodaja prirodnih dobara rasprodaja radne snage to je na sceni.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.