36. Tešnjarske večeri – Čola glavna zvezda

Tradicionalnim dizanjem zastave Tešnjarskih večeri na trgu Živojina Mišića, u subotu će zvanično biti otvorena ovogodišnja, najposećenija letnja manifestacija u našem gradu! 36. Tešnjarske večeri, koje će trajati od 5. do 12. avgusta, donose Valjevcima preko 70 dešavanja na više lokacija u gradu, a ono što je već zvanično potvrđeno i čemu se mnogi raduju, svakako je koncert Zdravka Čolića, koji će biti održan na prostoru nekadašnje kasarne Kadinjača.

Izložbe, tribine, književne večeri, pozorišni program za decu i odrasle, sportske aktivnosti, maskenbal, igre bez granica, trke beba, programi koji godinama privlače brojnu publiku i u kojima naši sugrađani rado sudeluju ni ove godine neće izostati. Očekuju nas i nastupi valjevskih muzičara, jedno veče biće posvećeno folklornim društvima iz našeg grada, a organizatori su pripremili i koncerte izvođača koji pripadaju različitim muzičkim pravcima, od Ane Bekute, koja će se pobrinuti za kvalitetan narodni zvuk, preko Divljih jagoda koje izvode rok muziku, do Divanhane, sastava koji izvodi tradicionalnu muziku sa Balkana uz poseban naglasak na sevdalinkama. Svi ovi koncerti biće održani na letnjoj sceni na keju reke Kolubare.

Po oceni člana Gradskog veća zaduženog za kulturu Nenada Patijarevića, proteklih godinaValjevo je ugostilo izvođače koji su opravdali očekivanja, kako organizatora, tako i publike.

„Imali smo bendove i muzičare koji su obeležili istoriju naše muzičke scene, bili kada je u pitanju narodna ili zabavna muzika. Želeli smo da održimo taj nivo i kvalitet, čak i da podignemo kvalitet sadržaja ove manifestacije za nekoliko lestvica, te je logičan sled bio upravo koncert koji sa zadovoljstvom mogu da potvrdim. U pitanju je koncert najveće ne jugoslovenske, već balkanske zvezde svih vremena, Zdravka Čolića, koji će biti u Valjevu 11. avgusta na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo sugrađana. Čujem već par dana, otkako je to i zvanično potvrđeno, da su reakcije neverovatne, ne mislim samo na grad, već na okrug, čitavu državu pa i okruženje, sve je na nivou izvan svih naših očekivanja. Očekujemo da Valjevo 11. avgusta bude centar Srbije kada su u pitanju kulturna dešavanja i da ova manifestacija nama je svima nama toliko draga i značajna dobije neke svoje posebne obrise koje smo priželjkivali svih godina“, poručuje Patijarević.

Po njegovim rečima, gostovanje Zdravka Čolića ne bi bilo moguće bez pomoći pojedinaca iz našeg grada.

„Treba pomenuti ljude iz našeg grada koji su se potrudili i olakšali da možemo sve ovo da realizujemo. To su privrednici koji su dobrim delom učestvovali u realizaciji ovog koncerta i pomogli nam svojim sredstvima. Najveći deo koncerta će upravo biti realizovan zahvaljujući sredstvima privrednika iz našeg grada, a o preciznim informacijama u vezi sa troškovima za ovaj koncert javnost će biti obaveštena u narednim danima. Mogu da kažem da će Valjevo praktično dobiti na poklon ovaj koncert, zahvaljujući pojedincima iz našeg grada biće to veliko olakšanje za gradski budže“, otkriva član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Patijarević se osvrnuo i na lokacije na kojima će se programi održavati, sa posebnim akcentom na Letnju pozornicu koja je poslednjih godina bila pomalo zapostavljena.

„Za razliku od prethodnih godina, ove godine je Letnja pozornica dobila prednost u odnosu na plato ispred Centra za kulturu. To nije ništa novo, jednostavno smo odlučili da ove godine vratimo dešavanja na to mesto za ostale koncerte, folklor, predstave… Taj prostor smatram da nije adekvatan za nastupe velikih izvođača, imali smo ranije i Bajagu i Riblju čorbu, Željka Samardžića, Harisa Džinovića, koji okupljaju veliku publiku i zato je logičan izbor bio plato ispred Centra za kulturu. Biće uključen i Tešnjar ove godine za neka dešavanja. Trudimo se da svake godine bude nešto novo, drugačije, da neki novi prostor prilagodimo ovoj nameni i ovogodišnja novina je upravo prostor nekadašnje kasarne Kadinjača gde će nastupiti Zdravko Čolić. On se vraća na mesto gde je pre mnogo godina zadužio vojnu uniformu, koja mu je u srcu posebna. Kada sam mu pokazao snimak kako to sada izgleda, čak je prepoznao i onu kapiju koja i dalje stoji preko puta parka na Jadru i emocije su bile neverovatne. Kada je video ovu opciju, njegova ogromna želja je bila da se vrati na mesto gde je 1978. godine bio i da podeli neverovatnu emociju u samom zalasku karijere, da bude deo našeg grada i deo istorije koja će sigurno biti ispisana 11. avgusta“, ispričao je Patijarević i zahvalio se vlasnicima tog prostora što su ga ustupili za ovu priliku. Kako je naveo, postojala je i opcija da se koncert dogodi i na stadionu „Park Pećina“ gde je već nastupao pre dvadesetak godina, ili možda čak na Krušikovom stadionu, s tim da je procenjeno da je taj prostor premali za kapacitet zvezde kao što je Zdravko Čolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.