Od sudskih presuda do brzih traka

Radovi na izgradnji brzih traka koje će Valjevo povezati sa autoputem Miloš Veliki uveliko traju. Završetak ovih radova najavljuje se za mart naredne godine, ali kako za Vamediu kaže ministar gradjevine saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić , sve zavisi od eksproprijacije i postupaka koji su na sudu.

Radovi na izgradnji brzih traka počeli su u junu 2020. godine i pojedine deonice već su i asfaltirane. Za Vamediu ministar gradjevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da rok završetka zavisi od eksproprijacije .

„Očekujemo da završetak bude u martu , ali to ne zavisi od nas. To zavisi od toga kako će se rešavati problem sa eksproprijacijom . Vi znate da je nekoliko predmeta na sudovima “, rekao je Vesić.

Javnost je u Valjevu svojevremeno obaveštena da su sporne parcele prema mišljenju vlasnika loše procenjene od strane Poreske uprave koja je iznela cenu od 30 000 dinara po aru zemljišta. Pojedini vlasnici su tada naveli da su nezavisni sudski veštaci zemlju procenili i do 100 000 dinara po aru . Za razliku od ostalih vlasnika zemljišta koji su svoju zemlju prodali , epilog nekoliko slučajeva očekuje se sada na sudu.

Predjašnjeg ministra Tomislava Momirovića Vamedia je svojevremeno pitala i zašto posao eksproprijacije nije završen pre početka radova na šta je ministar rekao da se u posao ušlo jer se očekivalo da će na ovaj način sve biti brže završeno i Valjevci dobiti što ranije vezu sa autoputem. „Uradjena je eksproprijacija za ogroman broj parcela , ali na žalost postoji nekoliko problema , očekujem da će sudovi posao završiti blagovremeno“, rekao je tada Momirović.
Prilikom kasnije posete Valjevu tadašnji ministar je naveo i da postoji činjenica da porodice tih ljudi žive stotinama godina tu. „Nije važno da li se ja bavim, da li se predsednik bavi time , mi svakom slučaju posvetimo adekvatnu pažnju . Niko u ovoj zemlji nije plemićkog porekla , niko nije viši, niko nije niži. Svi smo mi deca ove zemlje I imamo ista prava I svi moramo da dobijemo adekvatno poštovanje . Eksproprijacija je uvek delikatan posao , ali mislim da smo na odličnom putu da to rešimo. Imamo dve porodice koje su sada na sudu , ta dva slučaja I oni imaju puno pravo da brane svoje stavove I argumente.“

Da je stav ministarstva ostao nepromenjen po pitanju poštovanja vladavine prava i zakona potvrdio je i sadašnji ministar Vesić: „Mi na sudove da utičemo ne možemo pa koliko brzo oni budu presudili tom brzinom će i ići. Dobro znate da postoji problem sa eksproprijacijom, a mi ne možemo po Zakonu da radimo ako nemamo rešenu imovinu“.

Ukupna dužina deonice koja se gradi je 18,3 kilimetara. Na trasi će se nalaziti 25 objekata, 2,5 kilometara mostova i jedna petlja, a deo ovog projekta je i potpuno uređenje reke Kolubare i vodotokova, što bi trebalo da spreči dalja plavljenja ovog dela Srbije. Vrednost radova je 158 miliona evra.
Finansijer projekta je Vlada Srbije, investitor “Putevi Srbije”, a radove izvodi kineska kompanija “Čajna Šandong”,u skladu sa državnim sporazumom Srbije i Kine.Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac predstavlja poprečnu vezu u putnoj mreži Srbije i povezaće delove Bosne i Hercegovine sa auto-putem “Miloš Veliki”i Koridorom 10 i projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

7 comments on “Od sudskih presuda do brzih traka

  1. gile882

    160 miliona za 18km puta po ravnom i još da čekamo 4-5 godina?

    I onda nam se pravda kao sud je spor? Pa što nije ostalo sve završeno ako je do suda? Nego na 20 km trase nema 20-30 radnika maksimalno.

    Reply
  2. Popučke

    Čista laž, oni su poslali ljude da se žale na procene sudskih veštaka i time usporili gradnju!!!

    Reply
  3. Pjerili

    Poštovani,
    “PRVO SKOČI PA KAŽI HOP“-narodna je poslovna poučna poslovica. Prvo se reše imovinskopravni odnosi i stvore uslovi da se otpočne sa izgradnjom infrastrukturnih objekata. Zašto ekspropijacija nije urađena kako je to propisano zakonskom regulativom, pitanje je za nadležne institucije Srbije? Bezpotrebno se stvaraju probelmi, a zašto- kad je to besmisleno!? Kada će se prema građanima postupati odgovorno,pitanje je za sve bivše, sadašnje i buduće strukture vlasti u Srbiji?

    Reply
  4. Drage

    Zasto smo mi it Kursumljije,deskriminisani kada je ekspropijacija u pitanju put mira e 80,mi smo ponizeni,u odnosu na susedne opstine,zaboravljeni od svih vlasti,DA LI STEUPOZNATI ,MI SMOGOSPODOPOGRANICNA ZONA

    Reply
  5. Toša

    Kako su pošteni ovi ministri pa bi ih podsetio na slučaj Sava mala gde su se baš pridržalavi zakona.
    Sram vas bilo lažovi!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.