GIK proglasio izbornu listu Ruske stranke

Gradska izborna komisija proglasila je izbornu listu Ruska stranka-Rusija i Valjevo u srcu-Milija Nestorović. Na izbornom listiću ova stranka biće pod rednim brojem 2 .

printscreen/rik.parlament.gov.rs

GIK utvrdila je da lista Ruska stranka-Rusija i Valjevo u srcu-Milija Nestorović ima položaj izborne liste nacionalne manjine . Članom 45 Zakona o lokalnim izborima propisano je da se izbornom listom nacionalne manjine smatra ona izborna lista za koju je komisija utvrdila da ima za cilj predstavljanje i zastupanje nacionalne manjine.

Kao takva za podnošenje ove liste bilo je po zakonu neophodno 400 potpisa , a sama lista ima 17 kandidata za odbornike .

GIK u Rešenju navodi da je uvidom u Izvod iz Registra političkih stranaka koji vodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Gradska izborna komisija za sprovođenje izbora za odbornike Skupštine grada Valjeva je, u skladu sa članom 75. stav 2. Zakona o lokalnim izborima, konstatovala da je Ruska stranka registrovana pod rednim brojem 94, kao politička stranka ruske nacionalne manjine.

Na dalje se navodi da je GIK razmatrajući podnetu izbornu listu, konstatovala da, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2022 godine, na teritoriji grada Valjeva žive pripadnici ruske nacionalne manjine i da ne čine više od 50% od ukupnog broja stanovnika, čime je ispunjen uslov iz člana 75. stav 5. Zakona o lokalnim izborima, prema kojem izborna pista može imati položaj izborne liste nacionalne manjine samo ako prema podacima poslednjeg popisa stanovništva na teritoriji jedinice lokalne samouprave žive pripadnici nacionalne manjine koje ta izborna lista predstavlja i ako je procenat pripadnika te nacionalne manjine u ukupnom broju stanovnika na teritoriji jedinice lokalne samouprave manji od 50%.

Nosilac izborne liste je Milija Nestorović po zanimanju šumar, a medju prvih pet kandidata za odbornike  slede imena : Ivan Petrović trgovac , Jelena Djurić viši arhivski pomoćnik , Branko Nešković ginekološko akušerska sestra , Milica Hadžić student.

Uvidom u izbornu listu uočljivo je da ne postoji nijedno rusko ime , a GIK u rešenju navodi i da je utvrdjeno da ne postoje osnovi sumnje u to da je izborna lista sačinjena u cilju izigravanja zakonom definisanog prava nacionalnih manjina na kandidovanje i učestvovanje na izborima pod privilegovanim uslovima.

*Do zaključenja teksta lista nije bila objavljena na sajtu grada , ali ju je objavila  Republička izborna komisija na svom zvaničnom sajtu.

3 comments on “GIK proglasio izbornu listu Ruske stranke

  1. Nema dalje

    Branko brate, sestra si (ginekološka, pa još i akušerska)! Ćale si, keve mi! Pa po vrh svega i Rus!!!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.