Protest „Valjevo protiv nasilja“: Stop nasilju, ali i Eurolitijumu

U Valjevu je održan još jedan protest „Valjevo protiv nasilja“, a sem ponovljenih zahteva građana istaknutih još na prvom protestu „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu, od smene Saveta REM-a, preko oduzimanja nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, do ostavki ministra policije i direktora BIA, Valjevci su na večerašnjem protestu imali poruku i za kanadsku kompaniju Eurolitijum.

Na početku protesta na Gradskom trgu, okupljeni građani najpre su pozdravili građane Mionice koji su se priključili protestu i razvili transparent „Mionica je protiv Vučića“.

smart

Građanima se potom obratila poznata glumica Milena Pavlović, koja je istakla da je korenima iz našeg grada, da je detinjstvo provela u Pantićevoj ulici i da je počastvovana što govori na ovakvom skupu.

smart

„Nijedan čovek, ako je čovek, nije ostao ravnodušan na tragedije koje su se dogodile u jednoj beogradskoj osnovnoj školi i u selima kod Mladenovca. Svi smo pozvani da na takve tragedije ne zaboravimo i učinimo i najmanje šta je do nas da se tako nešto nikada ne ponovi“, rekla je Milena Pavlović, dodajući da nas na to opominje i pesnik Petar Pajić u svojoj pesmi „Srbija na robiji“. Ona je podsetila na hajku koja se vodi protiv glumaca i pretnji koje su izrečene njihovim porodicama. „Pitam se da li je pošteno da bilo koji čovek , bilo kod zanimanja, zbog svog iznetog stava i različitog mišljenja strada i trpi nasilje. Nije malo što je Valjevo reklo stop nasilju“, rekla je Milena Pavlović koja je svoje obraćanje završila recitujući pesmu Ljubivoja Ršumovića „Domovina“ i uz poruku „No pasaran“.

smart

Građanima je potom pročitana poruka o firmi Eurolitijum, koja, kako je rečeno, želi da u valjevskom kraju otvori rudnik litijuma i bora, a bila je jedan od pokrovitelja nedavne manifestacije „Dan maline“ u Brankovini.

„Grad Valjevo, koji je glavni pokrovitelj ovog događaja, dozvolio je da Eurolitijum bude jedan od sponzora. Eurolitijum se licimerno uvlači u sve pore našeg grada, a Grad Valjevo to zdušno podržava. Zato svima koji vode ovaj Grad poručujemo kako ih nije sramota, umesto da radite u interesu grada, radite u interesu jedne strane kompanije. Koliko vidimo, i zdravlje građana je danas na prodaju. Ako oni ostvare ono što su zamislili, neće biti ni maline, ni zdravlja, ni života u našem kraju“, rečeno je u toj poruci, uz zaključak da Eurolitijum nije poželjan u Valjevu „jer nećemo vam dati da naš zavičaj pretvorite u prašinu“.

smart

Nakon toga, okupljeni građani krenuli su u protestu šetnju centrom grada poznatom trasom, koja je ove večeri produžena i Pop Lukinom ulicom da bi se i ispred sedišta kanadske kompanije ostavila protestna poruka.

10 comments on “Protest „Valjevo protiv nasilja“: Stop nasilju, ali i Eurolitijumu

  1. Sanja

    Eurolitijum pomaze mnoge organizacije,klubove,a koga vi pomažete sem sto zelite da unistite i grad i državu,vi ste sretni za ovaj Grad gospodo @ koliko znate toliko pricate.Sram Vas bilo!!!

    Reply
    1. Istina

      Sanja, jesi li se probudila? Znaš li šta ta firma radi? Jesi li bila kod neke bušotine u Loznici da vidiš? Znaš li da su ljudima zagadili vodu za piće…?
      Saberi se malo zbog budućnosti ove zemlje…

      Reply
    2. Pjerili

      POŠTOVANA,
      Sanjice, obratite pažnju na kulturu komunikacije i pisanje komentara na e-portalima. POZDRAV za Sanju.

      Reply
  2. Dragomir

    Vi ste svi stetni za ovaj grad vise nego eurolitijum shvaticete vi to mozda nekad mozad nikad.

    Reply
    1. Istina

      Dragomire milo ime, nemoj tako nazivati svoje sugrađane koji tražđe samo da se ova država unormali poštujući zakone i Ustav!
      Lep da n ti želim!

      Reply
      1. MilanChe

        Da li je po Ustavu ograničavanje slobode kretanja neistomišljenicima ove šačice „boraca protiv nasilja“? Ili za neke mora da važi Ustav, a za neke ne. Da li je borba protiv nasilja blokiranje pojedinih ulica za slobodno kretanje?

        Reply
  3. Ана

    Како се лако данас човек прода, зар не Сања? Пишем шта ми нареде, вређам, прозивам, не размишљајући какву будућност градим за своју децу и потомке. Загађен ваздух – нема везе, јаловина уместо ливада – нема везе, затровани извори воде – нема везе. Битно је да напишем коментар, сликам и пошањем….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.