Lokalni front:Da se ne dogodi u Valjevu

Lokalni front Valjevo izdao je saopštenje za javnost u kom predlaže dijalog svih strana  kako bi se predupredili tragični dogadjaji poput onog u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Saoštenje prenosimo u celosti:

„Nužno je i neizbežno da se utvrdi odgovornost ljudi koji u državnom aparatu godinama primaju plate da bi predviđali i predupredili tragedije koje su Srbiju zadesile u prvim majskim danima.

Znamo da to, posle pune decenije urušavanja ustavnog, pravosudnog, školskog, zdravstvenog i gotovo svih drugih sistema neće ići brzo i lako. Proces otklanjanja dugogodišnjih devijacija u sistemu mogao bi potrajati godinama.

Lokalni front stoga predlaže da se u Valjevu, bez oklevanja i bez čekanja direktiva iz Beograda, započne dogovor o stvaranju štita za svu decu, ne samo za decu iz predizborne parole koja sada tako otužno zvuči.

Začetnik i nosilac ovog dogovora, bez obzira na sve, trebalo bi da bude Školska uprava Valjevo. Najvažniji partneri u dogovoru moraju biti sindikalne organizacije u prosveti; jedno od rešenja problema svakako je popravljanje materijalnog položaja i vraćanje ugleda profesijama koje prenose znanje mladima. Ne mogu se zaobići ni stručnjaci iz oblasti sociologije porodice, ugledni psiholozi i psihijatri. Najzad, postoje dobri primeri rešavanja sličnih problema u nekim državama Evrope koji bi možda poslužili kao pogodan uzor.

Ukoliko predlog Lokalnog fronta Valjevo bude prihvaćen, spremni smo da ponudimo i materijal koji bi detaljnije definisao buduće radnje i postupke u pripremi uslova za otvaranje dijaloga o ovako zahtevnoj temi. Naš jedini uslov je potpuna transparentnost čitave procedure priprema i sprovođenja dijaloga. To svakako podrazumeva objavljivanje punog sastava tela koje će voditi dijalog, podrazumeva direktne prenose sesija na stranici grada ili lokalnim televizijama i objavljivanje kompletnih ponuđenih materijala.

Lokalni front Va smatra da je konsenzus idealan način na koji će se donositi odluke. Ukoliko konsenzusa nema, objavljuju se kompletno svi ozbiljni predlozi, kako bi javnost grada bila upoznata sa njima. Ovo je jedini način da se, bar na trenutak, oslobodimo nasilja većine nad manjinom, oruđa  koje se tako lako zloupotrebljava.

Lokalni front ne misli da u predloženom dijalogu treba da učestvuju predstavnici političkih subjekata, ali zato nudi način da sve stranke koje deluju u našem gradu pomognu u stvaranju atmosfere razumevanja, u izbegavanju govora mržnje i izjava koje otvoreno ili prikriveno pozivaju na nasilje.

Lokalni front predlaže da svi politički akteri u Valjevu potpišu sporazum kojim bi se obavezali da će izbegavati laži, klevete i uvrede u izjavama svojih funkcionera i saopštenjima, kao i objavljivanje uvredljivih sadržaja o političkim protivnicima i valjevskim novinarima što se u proteklim godinama neretko događalo.

I do ovog sporazuma valjalo bi doći konsenzusom. Lokalni font spreman je da ponudi i nacrt sporazuma i otvori diskusiju o daljem njegovom usavršavanju.

Lokalni front“

5 comments on “Lokalni front:Da se ne dogodi u Valjevu

 1. Dragan

  ovi iz opozicije umislili da mi podpisujemo neke sporazume s njima. mi smo izabrani da vladamo a ne da saradjujemo s opozicijom. presednik vucic je vec jednom rekao moze da vas izadje pet miliona na ulicu i nijedan zahtev vam nece biti ispunjen

  Reply
 2. kroki

  Samo nek se nastavi da vam navijaci, litijasi i kojekavi Miroljubi sa youtube, vaspitavaju decu (a i odrasle), pa se nece opet dogoditi.

  Reply
 3. Strasno

  Ne mozete ni da pruzite ruku, a da ne ispolitizujete sve? Tuzno je koliko je saopstenje licemerno. Pozivate na jedinstvo, a u gotovo celom saopstenju hejtujete potencijalne sagovornike. Zasto se niste nijednom ogradili od onih reci pretnji i psovanja majke predsedniku? Mislite da se narod kopca na ledjima? Kako perfidno, jako perfidno, kao vi pruzate ruku i pozivate ih na razgovor, a kroz gotovo ceo tekst ih napadate da su upropastili ovo, te upropastili ono. Tako se ne radi. Narod nije glup i tako ljude samo terate od sebe. Postovanje zrtvama se pokazuje tako sto svecu u Crkvi zapalite, a ne da izadje neko na ulicu i kaze kako ce „klinci sa puskama resiti nasu sudbinu“ i svasta nesto jos.

  Reply
 4. Jovana

  Dragane,piše se -potpisujemo- !
  Bas zbog takvih ova opozicija ne želi sa vama!!

  Reply
 5. Taki

  Bojim se da je ovo saopštenje saopštenja radi. Sudeći po nastupima u javnosti, što preko lokalne skupštine, što na neke druge načine, ne nazire se iskrena želja LF za kvalitetnim i efikasnim razgovorima sa predstavnicima gradake vlasti. Nažalost.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.