Dualno obrazovanje za valjevske učenike

Pod nazivom „Dan otvorenih vrata dualnog obrazovanja – Korak do praktičnog znanja“, u Valjevu je po prvi put organizovana manifestacija na kojoj su zainteresovani učenici mogli da se susretnu sa predstavnicima kompanija koje su akreditovane za program  dualnog obrazovanja.

Valjevski učenici na ovoj jedinstvenoj manifestaciji mogli su da se upoznaju sa prednostima dualnog modela obrazovanja koje omogućava znanje, iskustvo, zaposlenje i dalji razvoj karijere uz podršku privrede.

“Zaista su vrata širom otvorena za proces dualnog obrazovanja , a ono podrazumeva učenje učenika u koli kroz nastavu I učenje kroz rad kod poslodavca , sve to naravno radi sticanja odredjenih sposobnosti I kompetencija u skladu sa standardima I planom I programom. To je velika dobit za učenike jer znanje stiču u realnom okruženju , kod poslodavca. Njihova rad nadzire instruktor , a u ime škole koordinator, profesor koji imaodgovarajuće obrazovanje”, rekla je Zorica Jocić .

Načelnica ŠU je istakla da su planom upisa za Valjevo predvidjeni odredjeni profili u Ekonomskoj I Tehničkoj školi. U Ekonomskoj je to smer trgovac, a u Tehničkoj elektromonter mreže I postrojenja, operater mašinske obrade rezanjem, tehničar mehatronike, tehničar za upravljanje CNC mašinama, tehničar drumskog saobraćaja.

“Najavljene su I izmene Zakona o dualnom obrazovanju I Zakon je ušao u skupštinsku proceduru jer povćava se fond časova koje će učenici provesti kroz rad, za trogodišnje minimlno 60%, a za četvprogodišnje profile minimalno 40%. Potom, predvdjeno je da se poslodavcima olakša akreditacija”, pojasnila je Jocić.

U dualnom obrazovanju u Valjevu će ove godine biti 170 učenika najavila je Sanja Kremić Milović iz RPK.

“Učenici imaju danas priliku da razgovaraju sa firmamam koje su već u sistemu dualnog obrazovanja I imaju iskustvo u tome, ali I da razgovaraju sa ulenicia koji su već u tomsistemu. Takodje mogu da se konsultuju u vezi profesionalne orijentacije sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje . Imamo ovde osam obrazovnih profila I to se menja iz godine u godinu u zavisnosti od potreba kompanija. Nadam se da će sve veći broj firmi pokazivati zainteresovanost”, rekla je Кremić Milović

Manifestaciju je organizovala Privredna komora Srbije – -Regionalna privredna komora Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga   u saradnji sa Školskom upravom Valjevo i Nacionalnom službom za zapošljavanje – Filijalom Valjevo.

2 comments on “Dualno obrazovanje za valjevske učenike

  1. Dragan

    ovo je dobar potez. nemogu svi da zavrsavaju privatne fakultete i postanu funkcioneri. mora neko i da bude radnik i drzava ce to omoguciti ovima koji nisu u stranci

    Reply
  2. Mladen

    gospodjo,Ako imate morala kao vas ministar Ruzic,podnesite ostavku I nemojte vise pricati o obrazovanju…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.