Obračun sa „crnom berzom“

Ministar trgovine Tomislav Momirović  je izjavio da se domaće maloprodajno tržište razvija u skladu sa evropskim trendovima, ali da paralelno s tim jača i siva ekonomija koja se mora energičnije suzbijati.

Ekonomski stručnjaci i privrednici procenjuju da je u tokovima domaće sive ekonomije zarobljeno više od šest milijardi evra, od čega se najmanje jedna trećina odnosi na nelegalnu trgovinu kao svojevrsnu crnu berzu.

Nelegalno „poslovanje“ neregistrovanih trgovaca društvenoj zajednici – pre svega zdravstvu i školstvu – nanosi štetu smanjenim prilivom budžetskih sredstava, a preduzećima koja posluju legalno predstavlja nelojalnu konkurenciju. Povrh svega toga najviše trpe građani kao potrošači kojima se prodaje roba sumnjivog kvaliteta i nepoznatog porekla.

Izjava ministra Momirovića da „Nećemo dozvoliti poslovanje u sivoj zoni i stoga nema tolerancije za nelegalnu trgovinu i izbegavanje plaćanja poreza“ predstavlja objavu obračuna sa crnom berzom, kako na maloprodajnom tržištu roba i usluga tako i u svim drugim oblastima poslovanja.

Da ova izjava nije prazno obećanje pokazuju podaci da je Tržišna inspekcija samo tokom prošle godine na društvenim mrežama identifikovala 48.000 oglasnih ponuda koje nisu u skladu sa važećim propisima o trgovini, a u saradnji sa MUP-om oduzeto je više od 800.000 komada razne akcizne robe – prehrambenih, duvanskih, kozmetičkih i drugih proizvoda.

U nastojanju da podrži državne organe u obračunu sa neleganom trgovinom, Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) je objavila crnu listu sa više od 400 nelegalnih ponuda na društvenim mrežama Fejspuk i Instagram, uz upozorenje potrošačima da takve ponude ne prihvataju koliko god bile primamljive.

Kao što svaka razumna osoba izbegava ulično šibicarenje znajući unapred da je to prevara, tako je potreban i oprez prilikom internet i svake druge kupovine na daljinu, jer je i to obračun sa „crnom berzom“.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.