Lokalni front: Izgubljeni brojni životi zbog zagadjenja vazduha

Lokalni front Valjevo izneo je dostupne podatke o broju umrlih od bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa zagadjenjem vazduha. „To su stvarni rezultati jedne vlasti“, rekao je na konferenciji za novinare Ljubomir Radović.

Loklani front Valjevo smatra d adve cifre dovoljno ilustruju posledice zagadjenja vazduha: „Dve cifre koje veoma precizno prikazuju neznanje, nemar i neosetljivost službenika države Srbije prema zdravlju i prema životima sugrađana. Štaviše, otkrivaju i jedan od uzroka drastičnog pada broja stanovnika naše republike između dva popisa. Izvor je relevantan: prema podacima Instituta „Batut“ tokom 2016.godine Srbija je prerano izgubila 6 592 života od bolesti koje se mogu dovesti u vezu sa zagađenjem vazduha. Tri godine kasnije, 2019. ova cifra stigla je na 8 718! Još jedan istorijski rezultat, zar ne? 8 718 prerano umrlih od posledica zagađenja vazduha!! Koliko u 2022? U 2023?“, rekao je Radović.

Iznetie podatke , po njegovim rečima,  obelodanila je Državna revizorska institucija na strani 35 svog izveštaja sa kraja 2021.  Radović kaže da su revizori  utvrdili da mnogo hvaljena SNS država Srbija, kao i mnoge njene lokalne samouprave, nisu svrsishodno upravljale kvalitetom vazduha, koji je, naglašava se, jedan od deset glavnih globalnih faktora rizika po zdravlje ljudi.

„Ovo su stvarni rezultati jedne vlasti i jedne politike. Ovo nije prazna samohvala o istorijskim uspesima i dostignućima. Da li uopšte treba pominjati kako je Valjevo prošlo u „zlatnom dobu“? Lokalni front više puta je citirao podatke iz istraživanja Svetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da naš grad od posledica zagađenja vazduha godišnje prerano gubi najmanje 240 života. Šta je koalicija SNS-SPS od 2016. do 2020. i sadašnja SNS većina u Skupštini grada  činila da ovo spreči? Ništa“, kaže Radović.

Lokalni front ističe da je Plan kvaliteta vazduha grada Valjeva za godine od 2015. do 2021. usvojen  krajem 2016, objavljen u „Službenom glasniku“ i zaboravljen.“ Neozbiljni, nemarni i neosetljivi službenici grada, na čelu sa gradonačelnikom Gvozdenovićem, sasvim slučajno, zar ne, zaboravili su da nas obaveste kako Ministarstvo zaštite životne sredine nikada nije odobrilo ovaj dokument! Rezultate takvog odnosa gledamo u čituljama u „Napredu“ i na stubovima ispred gradske uprave. Zašto sve ovo govorim? Zato što je pred nama prvi rebalans Programa korišćenja sredstava gradskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine u kojem je za kvalitet vazduha planirano tri i po miliona dinara, svega 1,68% ukupnih sredstava ovog fonda. Od toga milion za brošuru o zaštiti životne sredine i edukativne video emisije, dva i po miliona za izradu Plana kvaliteta vazduha, akcionog plana, lokalnog registra izvora zagađivanja i još neimenovanih projekata iz oblasti zaštite životne sredine“, kaže Radović.

On je konstatovao da je  po članu 31.Zakona o zaštiti vazduha trebalo  da posle prvog, faktički nepostojećeg plana kvaliteta vazduha, dobijemo drugi, za period od 2022. do 2027.

„Šta kaže gradonačelnik Gojković, novopečeni član SNS i šef gradskog odbora? Od pohvala mudroj politici predsednika svoje stranke nema vremena da se bavi sitnicama kao što su životi 240 ili 250 Valjevaca godišnje? Gospodina Gojkovića nismo videli na javnoj raspravi o planu kvaliteta vazduha, koja je kasnila „samo“ godinu dana. Uostalom, zašto bi on bio vredniji od mnogo hvaljene doživotne predsednice Vlade, Vlade  koja je Program zaštite vazduha u Republici Srbiju usvojila punih godinu dana posle održane javne rasprave“, kaže Radović.

Lokalni front je učestvovao i u javnoj raspravi o ovom programu koji za naš grad do 2030. godine predviđa posebna sredstva iz raznih izvora u ukupnom iznosu od 13,9 miliona evra. Radović je zato postavio nekoliko pitanja:

-Da li je neko u gradskoj upravi ovo bar pročitao? Da li će sredstva još jednom zaobići Valjevo zato što nemamo usvojen još ni plan kvaliteta vazduha?

-Gde je izveštaj sa javne rasprave o Nacrtu plana kvaliteta vazduha održane pre skoro tri meseca? Šta se dogodilo sa stotinama primedbi koje su pale na samoj raspravi i u pisanim prilozima?

-Gde su u budžetu, u fondu za zaštitu životne sredine, sredstva za sprovođenje Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha u gradu Valjevu? Da li sve ovo znači da novi Plan kvaliteta vazduha neće biti usvojen ni u ovoj godini? I zašto se taj fantomski plan u februaru 2023. još uvek naziva planom za 2022?

-Najzad, kakve su garancije da će novi akt, ako i bude usvojen, biti odobren od strane Ministarstva? Da li će to ponovo biti skrivano od nas?

„Znamo da nije dobro kada se obraćanje javnosti završava u turobnoj atmosferi. Ne očekujemo previše ni od ovog od pokušaja da crnim statistikama trgnemo uspavane službenike građana, bar one  koji među sobom galantno dele  honorare za rad u komisijama što su zagađenje vazduha u Valjevu smanjile za milijarditi deo jednog promila!“, zaključio je Ljubomir Radović.

 

 

15 comments on “Lokalni front: Izgubljeni brojni životi zbog zagadjenja vazduha

  1. Maki

    Nije tačno, ovo nisu rezultati aktuelne vlasti. Da ste bar malo iskreni, rekli biste od kada ovaj problem datira. Ovaj problem se nije pojavio od pre dve godine, pa da se može reći da se na njemu ne radi, ovo je višegodišnji problem, koji ne može preko noći da se reši, mislim da toga svi treba da budemo svesni. Koliko sam upućena, ova vlast jedino i radi na tome, radi se gasovod, još mnogo drugih stvari koji će pomoći da naš Grad ne bude zagađen. Samo kada bismo svi bili realni, bilo bi svima lakše, najlakše je pljuvati po svima.

    Reply
    1. Istina

      Botiću mali, da misliš svojom glavom, znao bi da nisi u pravu.
      Ova vlast nije sposobna da održi higijenu grada na nivou u kome bi se automatski smanjilo zagađenje PM i drugim otrovnim česticama. Možda nisi pismen, ali ako znaš da čitaš, pročitaj koliko redovno pranje, spiranje ulica i trotoara smanjuje zagađenje…

      Reply
  2. Ljilja

    Problem zagađenja vazduha predstavlja ozbiljan izazov za celu planetu i zahteva zajedničko delovanje svih relevantnih aktera. Resavanje ovog problema nije jednostavno i zahteva dugotrajnu strategiju i značajna ulaganja. Čak i razvijene države sa velikim metropolama se suočavaju sa ovim problemom, što pokazuje da se radi o svetskom problemu koji zahteva globalno rešavanje.

    Reply
  3. Ana

    Ne Radovicu, ovo nisu rezultati rada jedne vlasti, vi ako zivite u Valjevu ceo svoj zivot mora da se secate kako je bilo i u proslom veku. Sramota je sto iznosite ovako glupe cinjenice i skupljate jeftine politicke poene. Grad nam je zagadjen godinama, a ne od kada je SNS na vlasti!! Rezultat rada ove vlasti bice izgradnja gasovoda i kvalitetniji vazduh, jer ni jedna prethodna vlast nije nista preduzela po tom pitanju.

    Reply
  4. Dule

    Razumem potrebu da se informiše javnost, ali ovo je pitanje koje nadilazi politiku i ne može se rešiti u 2-3 godine. Grad će dokumenta doneti, a znamo i da se danas daleko više pažnje posvećuje upravo pitanju smanjenja zagađenja vazduha. Jedan deo problema je rešen tako što je Toplana prešla na korišćenje gasa, a prošle godine je nekoliko većih zagađivača prešlo na daljinsko grejanje. Nadam se da će se i pitanje Krušika uskoro rešiti. Do rešenja ne možemo doći preko noći, ali možemo korak po korak.

    Reply
  5. Dragan

    dok vlast daje ogromne pare da fabrike dodju kod nas ovi iz opozicije bi sve to zatvorili samo da bi oni mogli da disu cist vazduh. cizagadjenje je bilo oduvek i to je posledica razvijene privrede. u svim razvijenim drzavama sa jakom industrijom ima veliko zagadjenje i gradjani to razumeju i prihvataju

    Reply
  6. Tanja

    Grad odvaja sredstva iz budžeta za zaštitu životne sredine koja je preduslov za zdraviji život građana, ali ovo je dugoročni problem ne samo Valjeva, već i drugih gradova.

    Reply
  7. Taki

    Radoviću bi bolje bilo da se drži svoje geografije, jer mu je država, u bilo kom periodu pa i sada, omogućila da od toga živi i hrani svoju porodicu.

    Reply
    1. Istina

      Je li ti to pretiš?
      Pa ničija ne gori do zore…
      Botiću mali, da misliš svojom glavom, znao bi da nisi u pravu.
      Ova vlast nije sposobna da održi higijenu grada na nivou u kome bi se automatski smanjilo zagađenje PM i drugim otrovnim česticama. Možda nisi pismen, ali ako znaš da čitaš, pročitaj koliko redovno pranje, spiranje ulica i trotoara smanjuje zagađenje…

      Reply
  8. Anđelka

    Da postoji zagađenje postoji, da je nastalo preko noci nije sigurno. Da može da se resi preko noći bilo bi super. Radovic misli da je problem tako lako rešiv, al nije bas tako lako rešiv. Problemi zagađenja ne mogu da se lako reše, ja bih uporedila ovaj problem da posledicama klimatskih promena, gde je problem ozbiljan, a samo rešenje problema tri puta teže rešivo. Kad se uradi gasovod, zagađenje će se smanjiti.

    Reply
  9. Strale

    Ovi iz LF uhvatili se zagadjenja ko pijan plota! Smorise i sami sebe, a kamo li nas gradjane. Ajde sas promenite plocu da slusamo nesto drugo.

    Reply
  10. Dragan

    kome smeta zagadjenje nek ode na povlen pa nek dise cist vazduh. ja ipak biram da imamo fabrike jer i sa oboljenjima se zivi i moze da se plati lekar a bez para se ne zivi

    Reply
  11. bravo

    Bravo botovi, u sat vremena okacili ste deset komentara. Partijski zadatak uspesno obavljen.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.