GO POKS: Prioritet mora biti čistoća grada

Gradski odbor POKS Valjevo izdao je saopštenje za javnost u kom navodi da su graske ulice prljave ,ali da je činjenica da JKP Vidrak nema dovoljan broj zaposlenih. Saopštenje prenosimou celosti:

„Valjevo nikad nije bilo prljavije i  to ovaj grad nije zaslužio. JKP Vidrak sigurno snosi deo odgovornost za stanje, ali smo mišljenja da to nije ni izbliza kako se smatra.

Ovo preduzeće prati hroničan nedostatak zaposlenih na radnim mestima čišćenja ulica i održavanja zelenih površina. Godinama unazad smanjivan je broj zaposlenih, što zbog odlaska u penziju, što na žalost smrtnih slučajeva.  Upražnjena radna mesta nisu popunjavana. Opravdanje je bilo zabrana zapošljavanja po važećem zakonu u javnom sektoru. Objašnjenje je neprihvatljivo iz razloga što resorno ministarstvo ima mogućnost vanrednog odobrenja za zapošljavanje ukoliko preduzeće dostavi dokaze o neophodnosti zapošljavanja.

Pošto SNS drži praktično apsolutnu vlast kako u Republici tako i i u gradu, nema ni jedne prepreke za lokalne funkcionere da se maksimalno posvete i iskoriste svoj uticaj kako bi JKP Vidrak dobio mogućnost zaposlenja preko potrebnih radnika. Zahtevamo da se ovo stavi kao prioritet Gradonačelnika i drugih nadležnih institucija grada.

Pranje ulica je trenutno  na nikad većem nivou u poslednjih četvrt veka, a grad prljav. Razlog je, pored već pomenutog nedostatka zaposlenih, je i nedostatak uličnih kanti za otpad, tako da građani sve i da žele da odlože svoj otpad, nemaju gde.

Zahtevamo da odgovarajuće gradske službe odrede tip kante za otpad, mapiraju sva mesta koja bi trebalo da imaju ulične kante i da grad obezbedi sredstva za nabavku i postavljanje istih.

POKS će se rado uključiti u akciju nabavkom određenog broja kanti, a pozivamo i druge, firme, stranke, udruženja i građane da se uključe. Podvlačimo, sami građani snose deo odgovornost za trenutno stanje jer bacanjem otpada na sve strane stvaraju  male divlje deponije.

Poseban problem predstavlja otpad većeg gabarita.  JKP Vidrak mora stalno da podseća građane da prijavegde i kada će odlagati ovakvu vrstu otpada kako bi se on odmah vozio na deponij. Ovo su nužni koraci da se zaustavi dalje  ruženje grada.  Upozoravamo da  sve ovo  građane dovodi u opasnost od zaraza i povreda od lomljenog otpada , a posebno stakla.

Predlažemo pojačanu i sistemsku edukacije dece počevši od vrtića na značaj reciklaže i očuvanja životne sredine. Takođe predlažemo da se u svim školama i vrtićima uvedu obavezne periodične akcije čišćenja njihovih dvorišta i okoline.

GO POKS“

 

 

 

3 comments on “GO POKS: Prioritet mora biti čistoća grada

 1. Branci

  Zašto je uklonjen kontejner kod Europroma u Poparama. Ljudi iz gravitacionih podrucja su tu ostavljali otpad a sada prave male deponije za otpad pored puta za Lelic. Moglo se prazniti kontejner svaki dan i resiti divlji deponija.

  Reply
 2. Rada

  prvo rešite zagadenje iz pekara outem dima,koji ulazi u stanove,zatim izmet kućnih ljubimaca,i kažnjavanje vlasnika..tako lep grad a ima nehajnih vlasnika…poradite na gasifikaciji…a ne da putem partijske knjižice izbegavaju plaćanje kazni zbog dima iz pekara i ostalog.

  Reply
 3. Istina

  Ništa POKS novo nije saopštio…
  Srbija grca u mulju i fekalijama svojih sopstvenih stanovnika zato što nema sposobnu vlast, ili što Aca ne može sve da stigne…?
  Elem, higijena je osnov svega, zdravog života, lepote, Ljubavi…
  Nemojte mi te akcije iz Brozovog vremena, nego naterajte institucije da rade svoj posao. Grad kao da nema ni miliciju, a ni inspekciju. U stvari grad kao da nema lokalnu vlast. Narod više ne može da se kreće od smrada, prljavštine i automobila. To je slika našeg grada.
  Bežite omladino dok je još vreme…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.