Lokalni front: Ivan Ilić i zaštita životne sredine

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović odgovorio je zameniku šefa odborničke grupe SNS. Trifunovićev odgovor prenosimo u celosti:

“Odgovor zameniku šefa odborničke grupe SNS za koji odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović nije dobio reč radi ispravke navoda na sednici od 13. februara.

Na sednici, sada već čuvenoj po skarednim diskusijama predsednice skupštine, u jednom trenutku mi je g. Ilić vrlo ljubazno preporučio da se “bolje pripremim” za neku narednu sednicu, jer sam tobože rekao da “Srpska napredna stranka ne izdvaja sredstva za zaštitu životne sredine”, da bi nastavio kako se na “republičkom nivou” izdvajaju “desetostruko veća sredstva za te svrhe”.

Neću dalje citirati, njegovo izlaganje objavljeno je na internet stranici Lokalnog fronta, tako da svako može da proveri šta je g. Ilić izgovorio.

Lokalni front formalno je osnovan u julu 2017.godine. Mnogo pre toga, aprila 2012, u izbornoj kampanji, predsednica stranačkog Saveta za zdravlje, dr. Aleksandra Milutinović, izjavljuje: “Valjevo je izuzetno zagađena sredina i, za razliku od vladajućih partija, SNS zna kako treba rešiti problem zagađene životne sredine i to ćemo učiniti, realizacijom naših ciljeva, kada dođemo na vlast. Najveći problem je zagađeni vazduh koji udišemo tokom cele godine zbog grejanja i saobraćaja…”

Vlast u našem gradu SNS je osvojila 2016. godine i pokazala toliko znanja u rešavanju zagađenja, da sam ja, sedam godina kasnije, na sednici od 13. februara 2023. morao da pitam da li je ozbiljan, ili samo neka šala, predlog da se za popravljanje kvaliteta valjevskog vazduha u ovoj godini izdvoji svega 1,68% sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Nisam govorio o visini ulaganja “na republičkom nivou”; govorio sam o nalazima Instituta “Batut” koja je potvrdila Državna revizorska institucija, da je 2016. od bolesti izazvanih zagađenjem vazduha umrlo 6 592 ljudi, a 2019. već 8 718.

To su stvarni rezultati “desetostrukih ulaganja”. Nisu to bila, na žalost, ulaganja Srpske napredne stranke, kako tvrdi g. Ilić. Bila su to ulaganja novca građana Srbije u besmislene i beslovesne projekte Srpske napredne stranke koji nisu ni delić promila doprineli smanjenju zagađenja vazduha u našem gradu.

Koliko je, na primer, građane Valjeva koštao prvi Plan kvaliteta vazduha iz 2016.godine? Plan za koji smo pet godina kasnije doznali da ga Ministarstvo zaštite životne sredine nije nikada odobrilo!

Koliko građane Srbije staje izrada Programa zaštite vazduha “na republičkom nivou”? Koliko će tek stajati njegova primena koja kasni već više od godinu dana?

Koliko će građane Valjeva stajati izrada Plana kvaliteta vazduha od 2022. do 2027? Koliko je stajala javna rasprava koja je kasnila godinu dana? Koliki su troškovi za lečenje Valjevaca koji se razboljevaju od posledica sagorevanja 3-5 tona kolubarskog lignita svakog sata u kotlu “Krušika” iz 1927.godine? Koliko će ih umreti u ovoj godini pre nego što Skupština grada usvoji plan čija primena je morala početi 1.januara 2022?

Hvalisanje razbacivanjem novca poreskih obveznika, g. Iliću, nije dokaz da ste popravili i očistili valjevski vazduh. Primer: nedavno je gradonačelnik jednu gradsku komisiju počastio sa blizu 2 miliona para građana Valjeva, zbog zalaganja u radu na “smanjenju aerozagađenja”.

Najmanje što od vas, g.Iliću, očekujem jeste da se pripremite da na sledećoj sednici javnost grada obavestite koliko je, mereno u mikrogramima po kubnom metru vazduha, smanjeno aerozagađenje u periodu između početka i završetka rada nagrađene komisije i koliko novca je utrošeno radi postizanja tog cilja?

Željko Trifunović, Lokalni front Valjevo”

17 comments on “Lokalni front: Ivan Ilić i zaštita životne sredine

 1. Mladen

  Sta briga Tucka intelektualca iz Dragodolja za zagadjeno Valjevo,njemu je gore u selu sve cisto,zdravo I zeleno I mirise na svez planinski vazduh ..

  Reply
 2. Dragan

  tucku mogu samo da zavide. momak je zavrsio fakultet ozenio se i on i zena imaju dobre poslove a gradjani ga cene iako nije odavde

  Reply
 3. Istina

  Pa šta reći?
  Nema Valjevo, koa ni Srbija, kapaciteta u ljudskim i drugim resursima da uredi društvo, da uspostavi sistem…
  Pa vidite da kroz grad ne može da se prođe od automobila, grad se širi u centru umesto po periferijama. Smeće na sve strane, prljavština…Sve veća i neizdrživa socijalna razlika među građanima… Najjeftinija radna snaga sa najskupljom hranom, garderobom…
  Bežite omladino dok je još vreme…

  Reply
  1. Sram te bre bilo

   Ko tebe placa da siris mrznju i teras omladinu!?????? Sram te bre bilo! Poturaju takve kao ti da pozivaju mladost da beze u svet, umesto da se vracaju da zajedno gradimo Srbiju jos vise. Sram te bilo kako se ogledas u ogledalo? Svaki bre dan pises ovde bezite omladine te bezite omladino. Sram te bilo. Verovatno si decu dobro zbrinuo.

   Reply
 4. Role

  Pa i taj gas sto stize za koji mesec je republicko ulaganje, zar ne i Valjevo nakon Beograda ce biti prvi grad koji dobija gas i to ce popraviti kvalitet vazduha, zar to ne racunate u ulaganja drzave? Momak je rekao da se na nivou drzave ulaze vise, nego za vreme predhodnih vlasti i sta je tu slagao? Zasto nema nista o tome, nego na perfidan nacin odvlacite njegove poruke vama na nesto sto on niti je pricao niti analizirao?

  Reply
 5. Pitam se pitam

  Trifunoviću čime ste vi iz LF zadužili ovaj Grad i šta ste vi uradili za nas? Koliko su vaši Djilasovi ljudi uložili u zaštitu životne sredine? Setimo se onih podzemnih kontejnera na kojima je zgrnuta lova. Da ih nije napravio u Beogradu tada Ilić ili njegov pokojni deda?

  Reply
 6. Жарко

  Илић вас ништа није питао, да бисте ви њему одговарали. Ово је прозивка н акоју он треба на седниви Скупштине да одговори колико се то заиста раније одвајало, а колико сад у држави за екологији, верујем да ће бити занимљиво чути.

  Reply
 7. Обрад

  Иван Илић је и крив што је Ђилас Драган, ваш ортак, бацио 10 милиона евра на оне подземне контејнере? Како вас Жељко не мрзи да будете у екипи која је око човека који је то урадио, а ви причате о екологији? Зар вам није жао и оних платана које је и Ђилас секао? Где је ту принципијелност у заштити области за коју кажете да се борите или само како вам одговара!?

  Reply
 8. Odmori malo

  šta ce Iliću odgovor, kad ga ništa nije pitao, imao je repliku, rekao svoje i šta je sad ovo?

  Reply
 9. Kratko i jasno

  Stvar je jako jasna i jednostavna! Jel ulozeno vise od kad je sns na vlasti ili nije, nego za vreme ovih sa kojima politicki ljubavise gospodin Trifunovic u opoziciji?

  Reply
 10. Znam coveka

  Sta je ovo, nema zanimljivih naprednjaka u Valjevu, pa ste se sve stranke iz opozicije preusmerile na poslednjeg mohikanca? Jos njega da slomite i to je to, a? Znajuci njega ovim napadima cete ga jos vise motivisati da bude uz Vucica, njega da slomite necete nikad. To je ozbiljan fanatik. Verujem da sedi tamo negde, cita ovo i hrani se ovim tekstom, da nalazi jos veci motiv.

  Reply
  1. Ugljesa

   Ma decko je zaista fanatik, ne zanimaju ga pozicije i pare, ide iz ideala i mogu ga samo ovako jos vise motivisati. Treba ga s vremena na vreme napasti da se jos vise naprzi.

   Reply
 11. Trifke zamara

  Jel ti porices da se vise sad odvaja para, nego za vreme Tadica? Sta pricas, bre, Trifunovicu, pa za vreme Tadica niste ni znali sta je ekologija, mislili ste da to sluzi da se na to nasadi motika, a sad kad se toliki u drzavi milioni daju za ekologiju vi napadate. Pa i taj gas sto dolazi za koji mesec u Valjevo ne dolazi dzaba, niti to ko poklanja, vec drzava ulaze u nas da budemo posle Beograda prvi grad koji je dobio gas. Malo li je?

  Reply
 12. Seljak ponosan

  Bavite se izjavom iz 2012 a niste se bavili sa 16 isecenih stabala i Medicinskoj skoli 2014 kad sns nije bio tad na vlasti. Napali ste agrorazvoj koji nam sluzi za ponos i svaki seljak ceni tu firmu koja i sluzi za potrebe seljaka a vi je napadate a niste dirali nikoga od ortaka kad su onoliko drvece po dvoristu Medicinske isekli sram vas bilo dvostrukih arsina.

  Reply
 13. Toza

  Botovi,jeste li bili nekada van Valjeva da vidite da gas postoji u gradovima i van Beograda.
  Ponavljate komentare koji nemaju veze sa istinom,ali to je vasa metodologija da laž izgovorena 100 puta,postaje istina,sto vešto koristi vaš ideološki demagog AV.
  O tom Tucku je besmisleno pričati,nadimak govori više od reči,da je on neki kapacitet onda bi ga zvali Ajnštajn a ne Tucko.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.