Za protivgradnu odbranu 3 miliona dinara

Grad Valjevo će  I ove godine  izdvojiti za nabavku protivgradnih raketa 3 miliona dinara. Na sednici Skupštine čuli su se predlozi da bi izdvajanja za ovu namenu mogla biti I veća.

Protivgradna zaštita shodno zakonu, u Srbiji traje od 15.aprila do 15.oktobra. Procene koje su vršene u prethodnim godinama na teritoriji Srbije pokazuju da se ukupna šteta meri milijardama na godišnjem nivou.

U Sbiiji se prosečno beleži 110 dana sa razvojem potencijalno gradonosne oblačnosti, tokom prosečno 60 dana se vrši zasejavanje, a po podacima za proteklih 5 godina prosečno se troši oko 12 000 raketa, dometa 6 i 8 kilometara.

Stručnjaci iz ove oblasti se slažu da na osnovu ranije iznetih podataka RHMZ Srbije, za kvalitetno funkcionisanje postojećeg raketnog sistema suzbijanja grada bila bi dovoljna 2 Eura po hektaru branjene poljoprivredne površine. Procene

Protivgradna zaštita nekada je bila u nadležnosti RHMZ I za njeno funkcionisanje RS izdvajala je 10 miliona evra na godijem nivou. Sistem je bio tako organizovan da su na ovim psolovima bile angažovane ugovorima stotine protivgradnih strelaca .  Grad Valjevo je prvi grad u Republici Srbiji koji je u saradnji sa Hidrometerološkim Zavodom Srbije i Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu  dobio sistem automatski protivgradnih stanica.

Od 2011. godine protivgradna zaštita je izmeštena iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Sektor MUP-a Srbije za vanredne situacije gde čini posebno odjeljenje.

Grad Valjevo I ove godine izdvaja 3 miliona dinara za protivgradnu zaštitu odnosno za nabavku protivgradnih raketa. Veliki problem svih lokalnih samouprava je što nemaju  na raspolaganju dovoljan broj raketa za protivgradnu zaštitu , pa je upravo ova činjenica bila tema I na poslednjoj sednici Skupštine. Odbornici koji su govorili su  uglavnom iznosili mišljenje da sredstva za ovu namenu traba da budu veća kako bi se obezbedio I veći broj raketa I bolja odbrana od grada.  Sredstva su za sada ostala na pomenutom nivou , a moglo se čuti da ukoliko bude bilo potrebno grad može  blagovremeno reagovati .

 

 

 

 

 

5 comments on “Za protivgradnu odbranu 3 miliona dinara

  1. Dragan

    poljoprivrednici znaju da se bune i prosipaju mleko. netreba dati ni dinar za rakete pa nek ih stiti opozicija

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.