Kad policija bez naloga može u stan?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije organizovalo je konferenciju za novinare povodom javne rasprave o setu nacrta zakona iz oblasti unutrašnjih poslova, kako bi razjasnili sve nedoumice koje su u javnosti iznete u vezi sa ovim dokumentima.

U pitanju su Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima, Nacrt zakona o obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnom DNK registru i Nacrt zakona izmena i dopuna Zakona o azilu i privremenoj zaštiti.

Zamenica sekretara MUP-a Milica Bondžić ukazala je na to da su brojne odbredbe pogrešno protumačene u medijima i da postoji mogućnost da neki članovi zakona budu precizirani.

Jedna od novina predviđena Nacrtom zakona o unutrašnjim poslovima je i ulazak u stan, odnosno pretres stana bez naloga suda, koji je takođe bio na meti kritika javnosti, predočila je ona.

Zamenica sekretara MUP-a je objasnila da je jedina razlika u ovom nacrtu u odnosu na sadašnji Zakon o policiji i Zakonik o krivičnom postupku u tome da je jedan od osnova za ulazak u stan bez naloga suda precizinije definisan.

Propisano je da se pod otklanjanjem ozbiljne i neposredne opasnosti podrazumeva i postojanje osnova sumnje da se priprema, vrši ili je izvršeno krivično delo, rekla je ona i dodala da se ovo odnosi pre svega na postupanje u slučajevima nasilja u porodici.

Prema njenim rečima, jedna od novina je takođe da će službenici pored pločice sa imenom imati još jedno obeležje radi brze identifikacije, a koje će nositi i preko zaštitne odeće.

Prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, policajac može da izrekne dve hitne mere – privremeno udaljenje učinioca iz stana i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi, ali je Nacrtom zakona, kako je navela, regulisano i da policajac ima pravo i dužnost da izrekne meru obaveznog oduzimanja oružja od učinioca, žrtve i članova porodičnog domaćinstva.

Jedna bitna novina jeste i da je uvedeno da policijski službenik preda službeno oružje i druga sredstva koja su im poverena na radu u situcijama kada protiv njih postoji prijava za krivično delo nasilje u porodici, ili drugo krivično delo sa elementima nasilja, napomenula je ona i ukazala na to da su povećani rokovi zastarelosti za pokretanje disciplinskog postupka za policijske službenike.

Kada je u pitanju Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, Bondžić je rekla da je ukinut uslov da osoba koja želi da polaže za kategoriju „D“, odnosno autobus, mora da poseduje dozvolu za „C“ najmanje dve godine, kako je to bilo regulisano dosadašnim Zakonom.

Javna rasprava o setu zakona trajaće do 22. januara 2023. godine.

tekst i foto:mup.gov.rs

 

7 comments on “Kad policija bez naloga može u stan?

 1. Tenderi

  Trebalo je na kraju dodati,da zakon važi samo za običan narod..Pretresite kojeg bivšeg ministra ili sekretara,a za ove što su sada ministri njih zaobilazite u širokom krugu ..Svaki zakon ne važi za svakoga isto….

  Reply
 2. Istina

  Pa prepišite zakone OZNE i rešite stvar do kraja.
  U čemu je problem vlasti sa prepisivanjem zakona drugih država kada toliko imaju plagijata u svojim redovima? Izgleda prepisuju sve kako njima odgovara. Od Kineza zakon za policiju, a od Švajcaraca zakon o penzijama i na sve to dodaju srpsku platu… Pa da li to neko u stvarno svesno uništava srpsku naciju? Pa mi izumiremo na najgori mogući način. U zemlji koja je imala hranu, vodu, struju… došli smo do toga da nam narod gladuje, ne samo zbog malih penzija i plata koje pokupiše bogataši, nego jednostavno što ste poremetili sistem vrednosti da se u ovoj državi ne isplati ništa raditi. Nemamo mleka, mesa… Bruka!
  A što se tiče zakona, pa da li će nekad neko predložiti zakon da siledžije i one koji uđu u kuću da siluju, ili nešto ukradu, žrtva može da ih onemogući u tome, da se brani, a da sutra ne odgovara što ga je nasilnik napao u krevetu svoje kuće, ili u dvorištu?
  Nem ovde države već odavno. Ovo je država za par procenata onih koji se sve više bogate na grbači jadnog naroda.
  Omladino bežite, ima zemalja gde sunce mnogo lepše sija nego ovde!

  Reply
 3. Valjevac

  Policija koja nema direktora policije koja ima Sava malu Hrkalovićku mega doktora Stefanovića …. ni u svinjac nebi trebalo pustati

  Reply
 4. sin anarhije

  Kao nacija izumiremo brzinom svetlosti , jer nam drzavu vode oni najgori koji po ceo dan mrze sami sebe a kamoli druge nacije , uvece ulice prazne , sve se zabilo kao misevi u rupe i zivotinjari cekajuci platu da opet krene iz pocetka , pomireno sa sopstvenom sudbinom , recimo to je slika Valjeva trenutno koje ima vise penzionera nego svih ostalih i koji su jedini razlog rezultata na izborima … ako policija tako bude ulazila, citacete o mnogo tragicnih situacija . ali dobro, to je americki sistem rada … licno , ne daj Boze da dodjem u takvu situaciju , neko ne bi otisao kuci posle posla …

  Reply
 5. Sarah

  Borimo se sa unutrasnjim neprijateljima.Tako je posle 2 -og sv . rata u Srbiji ubijeno na hiljade srba sto su nosili lugarsku odecu ili neku drugu.To je bio program.I sada sve sto se desava je program.To gradjani treba da shvate .Izvrsioce briga sta mi mislimo a tek nalogodavce……

  Reply
 6. Dragan

  policija i treba da ima veliku vlast jer nas cuva da bi mi mogli da spavamo mirno

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.